szerző:
MTI

Már a núbiaiak is szenvedtek a modernkori "pestisben", a vérmétely-fertőzésben (schistosomiasis, bilharziázis), amely napjainkban kétszázmillió embert betegít meg - derítették ki amerikai kutatók, akik ókori múmiákat vizsgáltak. A kutatásról a The American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban jelent meg tanulmány.

Az Emory Egyetem kutatói két núbiai népesség múmiáit vizsgálták, immunológiai teszteknek vetve alá a szövetmintákat. Az egyik népesség Núbia északi részén, Kulubnarti-szigetén élt 1200 éve, amikor a bőséges volt a Nílus áradása, a másik délebbre, Vadi Halfa térségében élt 300 évvel korábban, amikor a folyó vize sokkal alacsonyabb volt. Régészeti leletek tanúsága szerint az 1500 éve élt népesség öntözéses mezőgazdaságot folytatott - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

Kulubnarti térségében 400 természetes úton mumifikálódott egyén földi maradványai kerültek elő, közülük 191-től vettek szövetmintát, ugyancsak megvizsgáltak 46 Vadi Halfa-i múmiát. A kutatók a vérmételyfertőzésre utaló antitesteket és antigéneket kerestek. A szövetminták vizsgálata kimutatta, hogy a Vadi Halfa-i népesség negyedét megfertőzte a Schistosoma mansoni, míg a Kulubnarti szigetén élt népességnél a vérmételyfertőzöttségben szenvedők aránya mindössze 9 százalékos volt.

"Hajlamosak vagyunk azt hinni az ókori népességről, hogy az teljes mértékben függött a természettől. Kutatásaink arra derítettek fényt, hogy képesek voltak átalakítani a környezetüket" - mutatott rá Campbell Hibbs,a  tanulmány első szerzője. Hozzátette: korábban azt feltételezték, hogy az ókori népességet a Schistosoma haematobium fertőzte, a Schistosoma mansoni csupán azután vált dominánssá, hogy az európaiaknak köszönhetően elterjedt az öntözéses földművelés.

George Armelos, a tanulmány társszerzője, aki több mint három évtizede kutatja az ókori núbiai népességet, azt mutatta ki, hogy kétezer éve a térség lakossága rendszeresen fogyasztott tetraciklint, legnagyobb valószínűséggel a sörrel, mégpedig olyan adagokban, hogy az antibiotikum kifejthette gyógyhatását. "A núbiaik más korabeli népességhez viszonyítva vélhetően jobb egészségi állapotnak örvendtek köszönhetően a száraz éghajlatnak és a tetraciklin-fogyasztásnak, ugyanakkor szenvedhettek az élősködőktől, mint ezt Schistosoma-fertőzöttségük mutatja" - vélekedett George Armelos.

A bilharziázis főleg a forró égövi tájakon - Egyiptomban, Etiópiában, Ázsia öntözéses földművelést folytató trópusi vidékein előforduló súlyos megbetegedés, amelyet a szívóférgek családjába tartozó vérmétely (Schistosoma haematobium) okoz. A hím és a nőstény férgek ivaros szaporodása során keletkező peték édesvízbe jutva lárvává alakulnak és a vízi csigafaj egyedeibe fúrják be magukat. Abban átalakulnak, majd a vízből az ember ép bőrén és nyálkahártyáin át  a szervezetbe jutnak. A lárvák érése az emberi szervezetben fejeződik be, az ivarérett férgek ott rakják le petéiket is, amelyek fájdalmas, görcsös  vérvizelés, vagy véres hasmenés kíséretében távoznak. A kifejlett férgek akár 5-10 évig is elélnek az emberi szervezetben.

A behatolás helyén viszkető bőrgyulladás látható, a köznyelv "úszók viszketegségének" nevezi  2-3 hét múlva láz (ismert nevén: Katayama-láz), hidegrázás, köhögés, hasi görcsök, véres hasmenés, izomfájdalmak, máj-, lép- és nyirokcsomó megnagyobbodás léphet fel. A betegek jelentős hányada kezelés nélkül is meggyógyul, mert a lárva a bőrben elhal. A fertőzöttek egy részénél krónikus gyulladások léphetnek fel, amelyre sokszor csak a máj- és lépmegnagyobbodás, a vérkép eltérése, valamint a véres vizelet figyelmeztet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szablyár Eszter Kult

A Szépművészeti Múzeum múmiaprogramja

Felírták gyógyszerként, szétszórták trágyaként, vonatok kazánjában tüzelték el. Az egyiptomi múmiákat ma – etikai és személyiségi jogi kérdéseket szem előtt tartva – történeti tudástárként vizsgálják.