szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A digitális fényképekkel együtt tárolt adatok közül egyre több célra használják a földrajzi koordinátákat, az...

A digitális fényképekkel együtt tárolt adatok közül egyre több célra használják a földrajzi koordinátákat, az úgynevezett geotaget. A nagy képmegosztó és -tároló szolgáltatások mindegyike tudja kezelni ezeket az adatokat, amelyekkel egyszerűen meg lehet tudni, hogy hol is készült pontosan egy-egy kép, vagy például könnyen össze lehet gyűjteni az egy helyen készült fotókat.

A legtöbb online képtár kezeli a geotag információkat

A hosszúsági és szélességi adatokat a digitális képek EXIF adatai között tárolják, és csak az a kérdés, hogyan kerülnek oda ezek az információk. Azokkal a fényképezőgépekkel, amelyekben van GPS-vevő, könnyű a dolgunk, a kép készítésekor automatikusan rögzítik a helyszín adatait is. A GPS nélküli gépekkel készült fotókhoz utólag is hozzátehetjük a geotaget. Ehhez használhatunk számítógépes programokat, de az online képmegosztókon is van arra lehetőség, hogy egy térképen elhelyezzük a felvételeket. Az ilyen utólagos módosítás azonban elég nehézkes, ráadásul ha sok képünk és sok helyszínünk van, könnyen előfordulhat, hogy néhány hét elteltével már mi sem tudjuk pontosan, hol készült a fotó.

A szabványos SD kártya WiFi csatolója rögzíti a környék vezeték nélküli hálózatainak adatait

Aki szeretné, hogy minden fényképe tartalmazza a készítés helyének földrajzi koordinátáit, azonban nem akarja lecserélni jó bevált fényképezőgépét, annak mindössze egy speciális memóriakártyára van szüksége. Az Eye-Fi kártyákat elsősorban arra fejlesztették ki, hogy a bennük található WiFi-csatolóval vezeték nélkül lehessen feltölteni a fotókat a számítógépünkre vagy valamelyik online képtárba. Ezekkel az SD kártyákkal azonban helymeghatározást is végezhetünk. Ez a szolgáltatás a Skyhook Wireless által üzemeltetett világméretű adatbázisra és az úgynevezett Wi-Fi Positioning Systemre (WPS) épül. Amikor egy felvételt készítünk az Eye-Fi kártyára, akkor az abban található WiFi áramkör rögzíti a környéken elérhető hotspotok adatait, és ezeket továbbítja a Skyhookhoz. Ott a pontok azonosítóiból és a mért jelerősségekből meghatározzák a földrajzi koordinátákat. Az így létrejött geotagek akkor kerülnek bele a fénykép EXIF adatai közé, amikor a fotót letöltjük a kameráról.

A Skyhook hazai lefedettsége
A Skyhook rendszerével meghatározott földrajzi pozíció pontossága attól függ, hogy mennyi WiFi hálózat működik az adott helyen. A rendszer a zárt hálózatok adatait is fel tudja használni, mert az adatok lekéréséhez nem kell hozzákapcsolódni a ponthoz. Lakott településeken (főleg tőlünk nyugatabbra) igen nagy pontosságot lehet elérni ezzel a módszerrel, aminek nagy előnye, hogy zárt helyeken is alkalmazható, nincs szükség a GPS műholdakra való szabad rálátásra. Épületekben, bevásárlóközpontokban, de még a föld alatt is használható a szolgáltatás, így az ilyen helyeken készült képekről is tudni fogjuk, hol fotóztuk azokat.

A Skyhook és vele együtt az Eye-Fi kártya helymeghatározása hazánkban főként Budapesten használható, aki azonban nyugat-európai vagy amerikai utazásra készül, az gyakorlatilag minden fotójához meg fogja kapni a földrajzi koordinátákat is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei