szerző:
techline.hu

A Windows 8 érkezik, most már biztos: az első kiszivárgott prezentációtól és képernyőképektől kezdve az első...

 A Windows 8 érkezik, most már biztos: az első kiszivárgott prezentációtól és képernyőképektől kezdve az első hivatalos videóig (amelyen az érintőképernyő funkciókat mutatják be) most végre eljutunk lassan a tényekig. Az információk egyre csak gyűlnek (mi pedig természetesen folyamatosan közzé tesszük őket). Lassan összegyűlt annyi hivatalos adat, hogy megszülessen az első áttekintés. Milyen lesz a Windows 8, mire számíthatunk, és mire nem?  (Az adatok forrásai: Steven Sinofsky Windows divízió vezető, Extremetech, Jensen Harris)

„System on a Chip” architektúra
Bár első pillantásra ijesztő szakszónak tűnhet, a „system on a chip” felépítés valójában csak annyit jelent, hogy a Windows 8 már nemcsak mint asztali operációs rendszer, hanem mint hordozható, mobil eszköz rendszer is változtatások nélkül használható lesz (a „system on a chip” tulajdonképpen táblagépeket, okostelefonokat jelent). Ez annyit jelent, hogy például a táblagépeken használt Windows 8 semmiben sem fog különbözni a hagyományos, otthoni rendszertől.

Kompatibilitás egyszerűen
A visszafelé kompatibilitás mindig egy fontos kérdés (a Vista esetében volt is vele gondunk). Jensen Harris, az MS programmenedzsere az „All Things D” alkalmából rendezett bemutatón mindenkit megnyugtatott: a Win 8 teljesen kompatibilis lesz lefelé. Harris ezt egy Win 8 alatt futtatott MS Office segítségével mutatta be: és valóban, az alkalmazás, bár borzasztóan néz ki az új rendszer alatt (lévén teljesen más a felület és az UI), tökéletesen működött, mindenféle „kompatibilitási mód” kapcsoló és egyéb hekkelések nélkül.

A Start képernyő kikapcsolható lesz
Sokan szeretik, sokan nem értik, még többen már látatlanban is gyűlölik a Windows 8 egyik újítását, a multimédiás felületek (és „multimédia centerek”) térhódítása miatt bekerült start képernyőt. Jó hír, hogy ez az új funkció kikapcsolható lesz: ha akarjuk, használhatjuk a rendszert úgy is, mint a hetes, vagy akár az XP esetében. Semmi csilivili és interaktív startképernyő, csak töltés, majd utána munkaasztal.

 

A Windows 8 kiemelten támogatja az érintőképernyőket.
Nem túl nagy meglepetés: a táblagépek térhódítása, és Bill Gates régi mániája (merre vagy MS Tablet és Surface?) az új operációs rendszerre is rányomja bélyegét. A Windows 8 a Microsoft elmondása szerint minden elődjénél és versenytársánál jobban és hatásosabban fogja támogatni az érintőfunkciókat. A hivatalos videót elnézve erre van is esély.

Beépített Appstore
Az új Start képernyőről egy kattintással elérhető lesz egy speciális, Microsoft „appstore”. Hogy egészen pontosan mit tudunk majd vásárolni ezen a felületen keresztül, arról még nincs információ – az ötlet mindenesetre érdekes, bár ismét problémás: egy kicsit hasonló ahhoz, mint a böngésző és az operációs rendszer egybeintegrálása volt (ezért kapott is büntetést a Microsoft). Az operációs rendszernek nincs sok köze a böngészőhöz, egybecsomagolásuk viszont hátrányosan érintette a versenytársakat. Nos, ezen az alapon egy beépített online boltnak sincs sok köze az operációs rendszerhez, viszont (ismét) hátrányos helyzetbe hozhatja a konkurenciát, mint amilyen például az iTunes vagy az Appstore.

 

Nem így fog kinézni…
A Microsoft nem győzi hangsúlyozni: ne vonjunk le messzemenő következtetéseket a kiszivárgott „start screen” és egyéb képek/videók alapján. A végleges rendszer egyáltalán nem így fog kinézni, szóval korai még dicsérni vagy éppen szidni az új felületet: amit most látunk, az csak úgynevezett „dummy”.

A Microsoft szeretné, ha eltűnne a desktop
A cég történetében a legnagyobb változás a Windows 8 megjelenése: az MS ugyanis olyan mértékben szakít a hagyományokkal, mint előtte még soha. Alaposan megvizsgálva a Windows történetét a Windows 95-től egészen a hetesig, láthatjuk, hogy bár rengeteg fejlesztés és innováció történt, az alapok, a rendszer „gerince” nagyjából ugyanaz maradt; legalábbis ami a felhasználóval való interakciót, az UI-t és az alapvető működési sémákat illeti. (A rendszermag/kernel/stb. persze változott, szerintünk nem eleget és nem jó irányba… de ne menjünk most bele programozástechnikai dolgokba.) A Windows generációk óta nem áll másból, mint egy start menüből, és egy desktopból (asztal).

Az új Start képernyő, az érintőfunkciók kiemelt támogatása, a Metro UI és a többi újítás, mind azt a célt szolgálja, hogy a Windows 8 esetében valóban legyen felületváltozás: az MS szeretné „pótolni” valamivel az asztalt, az ikonokat és a menüket: új megközelítésben gondolkodnak. Ennek első példája (kísérlete?) lesz az új rendszer.

Béta már októberben lesz
Sokat nem is kell várnunk, hogy láthassuk az új rendszert: béta verzió állítólag már idén októberben lesz. A hivatalos megjelenés időpontja 2012 második negyedév, de persze a Microsoftot ismerve, ez még változhat… 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Milyen lesz a Windows 8?

A Microsoft hullámzó teljesítményt mutat: az XP-vel telibe trafálták a felhasználók igényeit (de legalábbis sikerült...

techline.hu Tech

Tábla PC-k 2011 – mi várható?

Tizenkét hónapja a tábla PC piac gyakorlatilag nem létezett – jövőre azonban már tele leszünk ezekkel a ketyerékkel.

Australian Open: Federert kellene vernie Fucsovicsnak a nyolcaddöntőben

Australian Open: Federert kellene vernie Fucsovicsnak a nyolcaddöntőben

Hableány-tragédia: nem ismeri el felelősségét a Viking Sigyn üzemeltetője

Hableány-tragédia: nem ismeri el felelősségét a Viking Sigyn üzemeltetője

Budapestre költözik a Roszatom regionális központja

Budapestre költözik a Roszatom regionális központja

Nem tudják kiváltani az egyszer használatos műanyagokat a hazai vendéglátósok

Nem tudják kiváltani az egyszer használatos műanyagokat a hazai vendéglátósok

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját