szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ne hibáztassuk magát, ha soha nem botlott bele hihetetlen alakzatokba és mókás légifotókba, vagy megmagyarázhatatlan...

Ne hibáztassuk magát, ha soha nem botlott bele hihetetlen alakzatokba és mókás légifotókba, vagy megmagyarázhatatlan objektumokat ábrázoló képekbe: bolygónk elég hatalmas, a Maps pedig rengeteg adattal rendelkezik. Ha célzottan keres valami „furcsát”, (és nem olvasta különleges alakzatokról szóló cikkünket)
csak annyit ér el vele, mintha tűt keresne a szénakazalban.

Szerencsére vannak gyűjtőoldalak, ahol a netezők kategorizálják és kigyűjtik a furcsaságokat vagy éppen poénokat, így nem kell keresgetnünk. Az egyik ilyen gyűjtemény a MapOfStrange -  csak egy pár klikkelés és máris gondolkodhatunk azon, hogy mit keres Oroszországban egy tengeralattjáró a város közepén, a szárazföldön?

Ha inkább érdekes, furcsa alakú építményeket és természeti jelenségeket akarunk vizsgálgatni, akkor a RodsBot lehet a segítségünkre. Itt kategóriák szerint találjuk a meghökkentő műholdképeket. Ellentétben a MapOfStrange gyűjteményével, ebben a kollekcióban már „komoly” dolgokat is láthatunk, például balesetekről készült műholdképeket (lezuhanó repülőktől a süllyedő hajóig mindent), vagy éppen katonai jellegű fotókat. Az adatbázis jelenleg 2800 képet tartalmaz, persze mi is küldhetünk be bármit, így ha belebotlunk valami furcsaságba, csak küldjük el a RodsBotnak, és máris kiteszik.

Ha Google és térkép akkor nem maradhat ki a StreetView sem: természetesen ilyen is van már, a világ legmókásabb StreetView fotóinak gyűjteményét találhatjuk meg a StreetViewFun oldalán.

Persze nemcsak a Google Maps-ről szól a minden, más, érdekes térképek is vannak ám a világon! Ebben tud minket megerősíteni Frank Jacobs is, aki a térképek megszállottja. Frank az érdekes, furcsa, meghökkentő vagy éppen vicces térképekért rajong. Szerencsére rajongásának a weben is hangot ad: 2006 óta (tehát tulajdonképpen „ősbloggernek” számít) láthatjuk a neten gyűjteményének legjobb darabjait. Leghíresebb posztja az a bizonyos térkép, ahol az USA államait hasonló vagy megegyező GDP-vel rendelkező országokkal helyettesítik.

Magyarország Új Mexikónak felel meg, legalábbis a GDP tekintetében.  Frank blogja persze további kutakodásra is érdemes: megtudhatjuk például, hogy valóban: Magyarország tényleg Európa geográfiai „közepe”, de ezt valamiért senki sem ismeri el.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja