szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha szeretnénk valamiről gyorsan képernyőképet készíteni, Windows 7 alatt még viszonylag egyszerű dolgunk van, a...

Ha szeretnénk valamiről gyorsan képernyőképet készíteni, Windows 7 alatt még viszonylag egyszerű dolgunk van, a Microsoft ugyanis mellékeli a Képmetsző névre keresztelt alkalmazást a rendszerbe, amelynek segítségével nem csak a vágólapra készülhet a kép, hogy aztán onnan még be kelljen illeszteni egy képszerkesztőbe (esetleg a Windows részét képező Paintbe), hanem közvetlenül fájlba is menthetjük. Ráadásul készülhet vele fotó a teljes képernyőről vagy annak adott részletéről is. Korábbi Windowsok esetében azonban nincs Képmetsző, viszont ott lehet nálunk USB memórián az alábbi két program valamelyike!

Screenshoter
A Screenshoter nagyon egyszerű kis program, amelynek segítségével a teljes képernyőről, vagy az egérrel kijelölt területről készülhet screenshot. Az elkészült képet PNG, BMP vagy JPG fájlba menthetjük, utóbbi esetben az általunk meghatározott minőségben. Ezen felül még annyit állíthatunk be, hogy a képen látszódjon-e az egérkurzor, vagy sem.

Nem éppen bonyolult, de arra, hogy állandóan a zsebünkben lapuljon és ne jöjjünk zavarba sehol, ha képernyőképet kell készíteni, megteszi.

QuickScreenShots
A QuickScreenShots  valamivel többre képes, mint a Screenshoter. Itt nem csak a teljes képernyőről és egy kimetszett részről készíthetünk képet, hanem akár egy aktív ablakról is. Emellett képes árnyékkal is ellátni a képet (ablakok esetében ez kellemesebbé teszi a látványt) és ha kell, adott mértékben elforgatni, vagy fekete-fehér változatra konvertálni a screenshotot. Sőt, várakoztatni is tudjuk a képernyőkép elkészítését, így nem kell kapkodnunk, nyugodtan elrendezhetünk mindent a képernyőn úgy, ahogy szeretnénk. Gyorsbillentyűt is rendelhetünk a program funkcióihoz, így még tovább egyszerűsíthető a használata.

Ebből a programból van telepíthető változat is, de lényeg persze az, hogy ha ahhoz van kedvünk, magunkkal is vihetjük egy pendrájvon a hordozható verziót.

Akinek esetleg ennél többet tudó alkalmazásra van szüksége, annak javasoljuk a Zscreent, amely szintén ingyenes, de jóval többet tud a fenti programoknál, illetve mutatunk további megoldásokat is a cikk alatt, a Kapcsolódó anyagok részben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni

Elkészült az öntisztuló bugyi és alsógatya, a gyártó állítja: ezt hónapokig nem kell mosni