szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

De melyik lehet a legjobb videolejátszó? Ennek eldöntése természetesen szubjektív.

De melyik lehet a legjobb videolejátszó? Ennek eldöntése természetesen szubjektív. A legnépszerűbb a szinte minden formátummal elboldoguló, gyors (és ingyenes!) VLC, de sokan a fapados Mplayer-re teszik voksukat.

Pár éve még valóban ők voltak az egyeduralkodó lejátszók, ám a sávszélesség és a háttértárolók kapacitásának növekedésével, valamint az új (és egyre nagyobb, jobb képet adó) formátumok megjelenésével megjelentek a modernebb versenyzők is a lejátszópiacon. A Splash Pro nem kevesebbet állít, mint hogy ő a létező legjobb lejátszó HD/AVCHD formátumokhoz. Szokásunkhoz híven most is szkeptikusan kezeltük a reklámszlogent, egy alaposabb teszt azonban bebizonyította, hogy a marketingszöveg ezúttal nem áll messze a valóságtól. A Splah Pro ugyanis valóban elképesztően jó, főleg a nagyméretű és nagyfelbontású filmek lejátszásához.

A szoftver sajnos nem ingyenes, van azonban demó verzió (30 napos), ezt mindenképpen érdemes letölteni és kipróbálni, még akkor is, ha éppen „VLC-hívők” vagyunk. A Splash ugyanis annyi extrát, ráadásul más lejátszókban alig található extrát és kényelmi funkciót pakolt a lejátszóba, hogy garantáltan leesik majd az állunk. Az első és legfontosabb, hogy alapból elboldogul a legmodernebb HD formátumokkal, mindenféle akadás/szaggatás/fagyás nélkül (a WMP itt például már elvérzik): AVCHD, MPEG-2, AVC/H.264 és VC-1 formátumú, fantasztikus felbontású filmeket nézhetünk könnyedén. Semmilyen kodekcsomagra vagy kiegészítőre nincs szükség: elindítjuk a lejátszót, és máris szórakozhatunk.

A szoftver igazi erőssége persze akkor mutatkozik meg, amikor már megy a film: az extráknak köszönhetően szinte mindent megtehetünk, amit csak akarunk (miközben a lejátszás egy percre sem akad el). Az olyan egyértelmű funkciók mellett, mint pl. a „seek” (bármikor, bármeddig beletekerhetünk a filmbe, anélkül hogy akár csak egy pillanatra is megakadna a szoftver) találhatunk „light boost” funkciót (jóval élesebbek a fények, szebb lesz a film), de van „details boost” funkció is, amellyel akár egy SD minőségű videót is „feljavítva” nézhetünk, például egy HD televízión/monitoron. Automatikus deinterlace funkció is van, a legjobb azonban, hogy a lejátszó teljesen kihasználja a többmagos processzorokat és a GPU-t, rengeteg energiát spórolva ezzel például egy notebookos filmnézés alkalmával.

A Motion2 technológiának köszönhetően a filmek lejátszása „simább” – hogy ez egészen pontosan mit jelent, azt ennek az összehasonlító videónak a segítségével érzékelhetjük.

Az MPEG-4,AVC/H.264,MPEG-2,SMPTE VC-1,DivX és WMV filmeket hardverdekódolással nézhetjük meg a Splash segítségével, az AC-3, MPEG Layer I/II, AAC LC, HE-AAC, LPCM, Vorbis, FLAC, WMA fájlok pedig szoftveresen lesznek dekódolva. A formátumoknak még nincs vége: a Splash ezeken felül elboldogul az AVI, M2T, MTS, M2TS, MKV, MKA, MOV, MP4, MPG, TS, M4V, VOB, DIVX, XVID, WMV, MBT fájlokkal is.

És persze a lényeg: a 23 támogatott nyelvben a magyar is benne van, így anyanyelvünkön láthatjuk viszont a menüket és az opciókat. Letöltés
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Több ezer rövidfilm ingyen

Amióta megszűnt a mozikban a híradó és a kísérőfilm, azóta a rövidfilmek nem tudnak eljutni a szélesebb közönséghez.

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján