szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az igényesség jelen esetben kettős: ritka az olyan szolgáltatás, ahol a zeneszámok is igényesek (és persze ingyen...

Az igényesség jelen esetben kettős: ritka az olyan szolgáltatás, ahol a zeneszámok is igényesek (és persze ingyen hallgathatók és letölthetők), és maga a felület, a kezelhetőség is igényes. A Soundcloud talán az egyetlen, ami modern, jól használható felületen kínál igényes zenéket (részletes cikkünk róla itt található) - most azonban újabb versenytárs jelent meg a piacon, és bevalljuk őszintén: nekünk máris jobban tetszik, mint a Soundcloud. Vagy bármi más…

A hagyományos zenekiadásnak és -terjesztésnek (értsd: kiadó cégek hatalmas apparátussal, CD-k és DVD-k) lassan vége szakad, ez a szakma már haldoklik. Ők maguk ezt persze nem látják be, és kétségbeesetten kapaszkodnak… mibe is? Az internetezők ellen indított pereskedésbe, a sugárzási és „hallgatási” jogdíjakba,  a torrent- és általában a zene-megosztás ellenzésébe, és minden másba, amibe csak kapaszkodni lehet. A zenekiadók és -terjesztők persze nem hibáztathatóak ezért: senki nem örül, ha egyszer csak idejétmúlttá válik (hogy miért nem haladnak a korral, az már más kérdés… de hát ők tudják.)

Siratni azért nem kell még a kiadókat – pár évig (talán még egy évtizedig is) kihúzzak, és megélnek fényesen –, az első fecskék azonban már megjelentek, érdemes figyelni rájuk. A legnagyobb „fecske” természetesen a Youtube: igen hamar születhetnek slágerek, kimagasló nézettséggel, pár perc alatt világhírűvé válhatnak előadók vagy zenekarok, a közönség és a zenész közötti kellemetlen „kapocs” elhagyásával is. A Youtube persze nem erre való, éppen ezért születnek az jobbnál-jobb zenemegosztó szolgáltatások, ahová már maguk a zenekarok, előadók töltik fel műveiket, virtuális fityiszt mutatva a zenekiadóknak. A közvetlen zenehallgató-zenész kapocs működik, igaz fiatal még, és csak tipeg-topog, de már látszik a „proof of concept”, nem nehéz megjósolni, hogy ez a jövő.

De térjünk vissza eredeti témánkhoz: a Sixtyone.com nevű szolgáltatás (máris nyomhatunk a linkre, hogy kellemes zenék hallgatása közben olvashassunk tovább) csodálatos példája a fentebb említett hallgatók-zenészek között létrejövő közvetlen kapcsolatnak és üzleti modellnek. A „61” mellesleg az amerikai zenekultúra jellemző szimbóluma (nem keverendő össze a világ leghíresebb országútjával, a 66-os úttal, a „road sixtysixszel”) A 61-es út a Missisippi mellett fut, és olyan legendák „járták be”, mint Muddy Waters, Bob Dylan és B.B. King – innen a hírnév.

Már az oldal kivitelezése és funkcionalitása is ámulatba ejtő: nincsen flash, nem kell lejátszó, java, telepítés: csak beütjük az URL-t, és máris érkeznek a zeneszámok, ingyen, közvetlenül a böngészőből. Ráadásul igen igényes dallamok, tehetséges, fiatal zenekarok előadók és énekes által. A böngésző fejlécében láthatjuk a szám címét és a „counter”-t (idő), a jobb és a bal oldalon található nyilakkal pedig váltogathatunk a számok között. A bal felső sarokban van pár ikon és egy hangerőszabályzó, valamint itt tudjuk elrakni kedvenceinket, és összeállítani egy lejátszólistát, ha éppen ahhoz lenne kedvünk. Az előadók/zenekarok információit teljes képernyőn látjuk, fotókkal együtt.

A jobb alsó sarokban egy apró menü segítségével letölthetjük (ha van letölthető verzió) vagy megoszthatjuk a zeneszámokat, sőt kommenteket is írhatunk vagy „lájkolhatjuk” kedvenceinket. Mindez csupán HTML-ben, felesleges töltögetés és böngésző-fagyasztás nélkül, reklámok és felugró ablakok nélkül. 

 

Egy átlag előadó (legalábbis az USA-ban) albumonként 1-2 dollárt keres – a sixtyone.com üzleti modelljét használva azonban átlagosan hét dollárt zeneszámonként. Az oldal viszont ingyenes, sőt a letöltés is. Mi tehát az üzleti modell? Miért van mégis tele a virtuális 61-es út jobbnál-jobb zenékkel? Nos, nagyon egyszerű. A képernyő sarkában néha megjelenik egy gomb, „leave tip” vagy „support XY” felirattal. Magyarul: borravaló, támogatás. Bizony. Ilyen egyszerű: akárcsak az utcai vagy bárzenészek esetében, itt is annyit dobunk a virtuális kalapba, amennyit akarunk. Ha egy-egy zenekar vagy előadó elnyeri tetszésünket, és úgy érezzük nem gond „beáldozni” egy-két dollárt, akkor adakozhatunk. Hogy mikor és kit lehet borravalóval támogatni, azt a rendszer dönti el: ha valamit sokan és sokszor hallgatnak, akkor előbb-utóbb „támogatható” lesz. Persze ha akarjuk, orrvérzésig hallgathatjuk a zenéket ingyen – az ember azonban előbb-utóbb rájön, hogy borravalót adni nem gáz, sőt egyfajta elismerése kedvenc zenéinknek, előadóinknak. A 61 sikerét elnézve, az elképzelés beválik: könnyebben nyílnak meg a virtuális pénztárcák, ha a hallgató is tudja, hogy nem a kiadóknak, hanem közvetlenül a zenészeknek fizet. Jelen sorok írója például, miután pár napig hallgatta dalait, nem sajnált három dollárt (ötszáz forint…) egyik kedvenc 61-es zenészétől Kate Earltől.

Az már csak hab a tortán, hogy ha regisztrálunk (ami ingyenes és gyors, valamint a lejátszólisták összeállításához értelemszerűen szükség van rá), akkor további extrákat is kapunk: achievementek (akárcsak egy játék vagy a Steam esetében, nagyon jópofa dolog), csatornák, előzmények lista és hasonló szolgáltatások.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak