szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

James Cameron Oscar-díjas rendező, a mélytengeri kutatás szerelmese felfedezői címet kapott a nagy presztízsű National Geographic magazintól.

"Olyan lenyűgöző a megtiszteltetés, mintha egy Oscart nyertem volna" - közölte a hét végén az 56 esztendős kanadai rendező, aki a természettudományos magazin Explorers-in-Residence elnevezésű programjának tagjai közé, igen tekintélyes társaságba került.

A program célja, hogy erősítse a National Geographic nagy múltú kapcsolatát a világ több mint tucatnyi vezető tudósával és felfedezőjével, illetve támogassa munkájukat. Cameron - és a vele együtt ugyancsak felfedezői címmel megtisztelt Enric Sala spanyol tengerökológus - olyan neves tudósokat tudhat a kollégái között, mint Robert Ballard óceánkutató, Jared Diamond földrajztudós, Sylvia Earle oceanográfus és Paul Sereno paleontológus.

Felfedezői szerepében a rendező jelenleg éppen egy egyszemélyes tengeralattjáró megépítésén fáradozik, amely a tervek szerint jövő júniusban 11 ezer méteres mélységbe merülne alá, hogy felkutassa a csendes-óceáni Marianna-árok ismeretlen vidékét.

"Az a célunk, hogy kevesebb mint egy óra alatt leérjünk, majd hat-hét órát tölthessünk a fenéken tudományos kutatással, fényképezéssel, mintagyűjtéssel és új fajok felfedezésével" - fejtette ki Cameron. Mint felidézte, kamaszkorában mindennél jobban szeretett volna tengerkutató lenni, és az Oscar-esővel elárasztott Titanicot is azért készítette, mert így alkalma nyílott lemerülni és kutatni a hajótörést szenvedett óceánjáró roncsai között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lenyűgöző természetfilmben dolgozott együtt újra James Cameron és Sigourney Weaver

Lenyűgöző természetfilmben dolgozott együtt újra James Cameron és Sigourney Weaver

Nem ment el Pintér Sándor a bizottsági meghallgatásra, ahol a járványkezelésről kérdezték volna

Nem ment el Pintér Sándor a bizottsági meghallgatásra, ahol a járványkezelésről kérdezték volna

Egy 100 kilós légibombát és 18 gránátot találtak egy komáromi építkezésen

Egy 100 kilós légibombát és 18 gránátot találtak egy komáromi építkezésen