szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai fast food, magyarosan gyorskaja valószínűleg nem véletlenül kapta az angol szlengben a „junk-food”...

Az amerikai fast food, magyarosan gyorskaja valószínűleg nem véletlenül kapta az angol szlengben a „junk-food” (szemét-étel) jelzőt. Ha máshonnan nem is, a 2004-es „Super Size Me” c. dokumentumfilmből mindenki ismeri ezen ételek káros hatásait. Káros és hizlal, mindenki tudja. De mit tartalmaznak ezek az ételek? Vajon egy Pizza Hutban elfogíasztott ebéd több kalóriát tartalmaz, mint egy Burger Kinges reggeli? Ellentétben az üzletek polcain található élelmiszerekkel, a gyorséttermek minimális információkat közölnek az általuk szervírozott étkek összetételéről. Mi a teendő, ha mégis meg akarjuk tudni ezeket az infókat? Természetesen erre is van már weboldal…

A hangzatos nevű Fatburgr  szolgáltatás célja, hogy összegyűjtse a létező összes gyorsétterem, étteremlánc és „harapnivalót” árusító vállalkozás termékeinek adatbázisát. Természetesen összetevőkkel együtt, különös tekintettel az elhízást elősegítő kalóriákra és az egészségre ártalmas (legalábbis ha túlzott mértékben viszünk be a szervezetbe) koleszterinre, a szénhidrátra és a rostokra. Az oldal ugyan angol nyelvű, a gyorséttermek azonban (szerencsére) olyan franchise rendszerben működnek, ahol az ételek összetevői, sőt majdnem a teljes menüsor is megegyezik, bárhol is legyünk a világban.

Nincs más dolgunk, mint kiválasztani a „restaurants” menüpontot, és egy impozáns listában máris válogathatunk a legnagyobb nevek közül. Az étterem nevére klikkelve megkapjuk az összegyűjtött ételek listáját (függetlenül attól, hogy éppen szezonális-e avagy nem), és máris buzgón jegyzetelhetünk. Angolban kevésbé járatosak számára egy kis segítség: a táblázatban a „fiber” jelentése rost, rostok. A „calories” magáért beszél, a „carbs” jelentése pedig szénhidrát. A lista tetején a kategóriára klikkelve változtathatjuk a szűrés sorrendjét, ha tehát a „fiber” táblázat fejlécére kattogunk, máris olyan listát kapunk, ahol fentről-lefelé vannak felsorolva a legtöbb rostot tartalmazó ételek és menük.

Itt az idő, hogy tudatosan étkezzünk, még akkor is, ha ezt gyorsétteremben tesszük!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést

Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány