szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Csak azért írtuk, hogy részben, mert a most bemutatásra kerülő alkalmazások természetesen nem fogják megoldani a valós...

Csak azért írtuk, hogy részben, mert a most bemutatásra kerülő alkalmazások természetesen nem fogják megoldani a valós környezeti tényezők, gyerek, kutya, szomszéd, postás stb. kirekesztését az életünkből. Erre a kérdésre nekünk kell megoldást találnunk, ha tényleg zavaró körülménynek értékeljük bármelyiket (például kereshetünk egy csendes zugot a környéken, bár előfordul, hogy az embert pont az ihleti meg, ha nyüzsgés van körülötte).
Viszont az alábbi szoftverek tökéletesek lehetnek arra, hogy a számítógép képernyőjén csak és kizárólag az éppen készülő irományt lássuk, kiszűrve a háttérből mindenféle villogó bannert, színes ablakokat stb. Így a gépen egész biztosan csak az írásra fogunk fókuszálni.
Ezeknek az alkalmazásoknak a többsége egyébként a formázási lehetőségekkel is visszafogottan bánik, többnyire egyszerű TXT formátumba menthetünk, nincs lehetőség a Wordben és hasonló szövegszerkesztőkben megszokott formázásokra. Persze mi most nem is tördelni akarunk, hanem írni. A formázást pedig később elvégezheti az ember a blog admin felületén, egy CMS-ben, egy tördelő szoftverben, vagy tetszőleges szövegszerkesztőben.

Focus Writer (Windows/Mac/Linux)
Véleményünk szerint a Focus Writer az egyik legjobb a kínálatban, ráadásul ingyenes. A felületet olyanná varázsolhatjuk, amilyenné szeretnénk, s minden variációt elmenthetünk sablonként, így egy kattintással válthatunk közöttük. Változtatható a háttér színe, de akár képet is tehetünk a háttérbe, megadhatjuk a betűtípust, annak méretét stb.

A magyar helyesírás ellenőrzésére is kapott modult, egyszóval minden megvan benne, amire csak szükségünk lehet. Nem csak teljes képernyőn, hanem ablakban is használhatjuk, de az eszköztár ilyenkor is automatikusan eltűnik, így nem zavarnak minket az ikonok sem. A program TXT és RTF formátumba tud menteni.

Mindezen felül ráadásul ingyenes és cross-platform. Kell ennél több?
Letöltés >>>

OmmWriter (Windows/Mac)

Az OmmWriter már többször szerepelt nálunk, legutóbb akkor, amikor megjelent az iPades verziója, amely szinte pont arra képes, mint a Maces és Windowsos változatok: teljes képernyős írás, miközben a háttérben egy meditatív, inspirációt adó (vagy sokakat alvásra kényszerítő) dal szól (több közül is választhatunk a programban). Cseréhető a háttér témája, a billentyűleütés hangja és a betűtípus/méret is.

Összességében egy nagyon jól sikerült kis program, amelyből két változat van, egy ingyenes és egy fizetős (utóbbinál 4 dollár a minimál ár, de amúgy annyit adunk érte, amennyit gondolunk). Az ingyenes változatból értelemszerűen hiányoznak hátterek és dalok.

A program nem csak TXT, hanem RTF vagy PDF formátumba is ment, de formázási lehetőségek nincsenek!
Letöltés >>>

Darkroom és (Windows)
A Darkroom már szinte klasszikusnak számít ebben a témakörben. Az ingyenes programról mi is írtunk már részletes bemutatót itt, így most nem is aprózzuk el a dolgot. Ez egy vérbeli teljes képernyős program, amely alapból a régi jó DOS-os idők fekete alapon zöld betűs megoldásával indít, de természetesen ezt ízlés szerint átszabhatjuk. Használatához .NET Framework szükséges, s kizárólag TXT-be menthetünk belőle, formázási lehetőségek nincsenek.
Letöltés >>>

WriteMonkey (Windows)
A WriteMonkey szintén a zöld színre esküszik alapból, bár kicsit kellemesebb árnyalatban, mint a Darkroom. Ráadásul ebben a programban egészen különleges formázási lehetőségeink vannak, ugyanis a sima TXT szövegben is jelölhetjük a formázási szándékot, s ha DOC vagy HTML formátumba exportáljuk az anyagot, a program el is végzi a módosításokat a szövegen. Van beépített timer, határt szabhatunk a szöveg karakterszámának és a Jumps ablak megjelenítésével gyorsan ugrálhatunk a bekezdések között. A felület itt is testre szabható, viszont a helyesírás-ellenőrzőről le kell mondanunk.
Letöltés >>>

WriteRoom (Mac)
A Darkroom és a WriteMonkey maces megfelelője a WriteRoom, amely megszólalásig hasonlít e két programra (vagy fordítva), ugyanaz a fekete alapon zöld karakterek felület fogad minket első indításkor.

Viszont a WriteRoomban szövegformázási lehetőségünk is van, ha átváltunk Rich Text szerkesztésre, illetve a Write Room működése (bekezdések és oldalak használata stb.) a végtelenségig testre szabható. Sajnos ezért fizetnünk is kell már, de mielőtt megtennénk, tesztelhetjük az ingyenes próbaverziót.
Letöltés >>>

iA Writer (Mac)
Ha megelégszünk a formázatlan szöveggel, az iA Writer lehet az egyik legjobb választás. Semmit nem kell rajta beállítani (kicsit pontosítva: semmit nem is lehet), a fejlesztők szinte tökéletesen eltalálták a felépítést, a funkciókat, a külsőt. Egy valamit nem találtak el szegények, az pedig az ár. Az iA Writer maces verziója csúnyán túl van árazva, 14 dollárt kérnek el érte a Mac App Store-ban. Cserébe tényleg élmény vele írni, de csak az vegye meg, aki a kényelemért és sebességért - villámgyorsan indul és zökkenőmentesen működik - cserébe beéri a sima TXT formátummal, ugyanis csak ebbe menthetünk. Van belőle iPades változat, azt például nagyon kedveljük, mivel még Dropbox integrációt is kapott (ezt esetleg beépíthetnék később az OS X-es változatba is).

A program különlegessége, hogy bekapcsolhatjuk az aktuális szövegrész kiemelését, így még jobban tudunk koncentrálni arra a részletre, amivel éppen dolgozunk (a többit halványabban mutatja a program). Az egérkurzor alsó részhez mozgatásával előcsalható információs sor nem csak a karakterek és szavak számát mutatja, hanem azt is, mióta dolgozunk az anyaggal.

A WriteMonkey-hez hasonlóan itt is jelölhetjük a sima, TXT szövegben, hogy milyen formázást szánunk egy-egy résznek, ha ennek szükségét érezzük, illetve a felsorolásokat is kiemelten kezeli a program.
Letöltés >>>

CleanWriter (Mac)
A Clean Writer jóval olcsóbb mint az iA Writer és részlegesen már testre szabható  is (van három színséma, változtatható a betűméret stb.), ettől függetlenül az iA Writer nekünk letisztultabbnak hat. A végeredmény itt is egyszerű szövegfájl (TXT, de mentéskor változtathatjuk a kódolást), s a konkurenshez hasonlóan ezt is a Mac App Store-ből tölthetjük le.
Letöltés >>>

Bean (Mac)
Macen a mi régi nagy kedvencünk a Bean, ha valakinek egy egyszerű, gyors és jól használható szövegszerkesztőre van szüksége, sallangok nélkül (a Wordhöz képes gyengécske képkezelés, táblázatkezelés stb.), annak a Bean tökéletes választás, ingyen!
Ráadásul a programmal akár teljes képernyőn is dolgozhatunk, tetszőleges színvilággal, betűmérettel, megjeleníthető órával és karakterszámlálóval.

Emellett persze a Bean hoz minden szövegszerkesztési funkciót, így a formázásokat, táblázatokat, doc/docx, rtf, rtfd és odt formátumok támogatását. A jelenlegi verzió ingyenes, a készülő változat pedig egyelőre ingyenes, a későbbi - béta verzió utáni - árról még nincs információnk.
Letöltés >>>

Microsoft Word 2011 (Mac)
Ki ne felejtsük a felsorolásból a Microsoft Word legutóbbi maces változatát, amely bizony szintén dolgozik teljes képernyőn, s amelyben számtalan látványos (és kellemes) teljes képernyős témából választhatunk. Azt talán nem kell elmesélni senkinek, mi mindenre képes a Word emellett, ha szövegszerkesztésről van szó...

Viszont a tudásnak az árát is megkérik, hiszen a teljes Office 2011 csomagot kell megvásárolnunk hozzá.
Próbaverzió letöltés >>>

Google Docs (Online)
Aki nem szeretne a telepítéssel bajlódni, csak egy jó online szövegszerkesztőt keres, amelyik alkalmas a zavaró körülmények kiiktatására is, annak a Google ingyenes online irodai csomagja is kiváló választás lehet. A legtöbb böngészőnek van teljes képernyős módja, a Google Docs szövegszerkesztője pedig képes a teljes webes felületet az írásnak szentelni, vagyis kikapcsolni az eszköztárat és a menüt. Ingyen van, nem kell telepíteni, cross-platform és amúgy szövegszerkesztőnek sem utolsó! Gmail fiókja pedig már majdnem mindenkinek van, márpedig csak ennyi kell a használatához. :)
Link >>>

Akinek a fentiek közül egyik sem jönne be, annak tudjuk még ajánlani Windowson és Linuxon az AbiWord nevű ingyenes szövegszerkesztőt, amely szintén dolgozik teljes képernyőn, már nem túl ízléses megoldással, vagy Windowson és Macen egyaránt a Scrivener nevű alkalmazást, amelyet elsősorban íroknak találtak ki, így szinte minden eszközt megtalálunk benne a forrásanyagok menedzseléséhez, íráshoz, sőt, akár a publikáláshoz is. A teljes képernyős írásra is módunk nyílik benne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

Jobbak lennénk, mint hittük?

Jobbak lennénk, mint hittük?