szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hivatalos webdizájner szlengben „paper-made” vagy "sticky" megjelenésűnek hívják azokat a weboldakat, amelyek eltérően...

Hivatalos webdizájner szlengben „paper-made” vagy "sticky" megjelenésűnek hívják azokat a weboldakat, amelyek eltérően a divatos trendektől, a hagyományos, papíralapú megoldásokat hozzák be a webre. Ez a legtöbbször látványos dizájn-elemek formájában történik (papírmintás hátterek és képek), de sokszor az elrendezés és a tördelés is követi a hagyományos formákat. Hogy a webdizájn honnan jön és hová tart, arról hosszasan lehet értekezni (meg is tettük legutóbb), annyi biztos, hogy alapvetően nem sok köze van a nyomtatáshoz és a papírhoz. Ennek ellenére a téma mégis népszerű a weboldaltervezők körében: lássuk a legjobb „paper made” weboldalak listáját!

 Első kedvencünk szimplán a dizájnnal hódít, funkcionalitásában túl sok újdonságot ne várjunk. Sajnos a papír mellé biggyesztett számológép csak dekoráció és nem működik, kár, igazán látványos megoldás lett volna – de a fejlesztők, úgy látszik, spóroltak a flash-elemekkel.

Következő jelöltünk a Snopp média oldala. Ez a megoldás már nem is hagyományos papír, hanem kartonpapír! Az ötlet és a kivitelezés is kétségkívül remek, kicsit ugyan komolytalan az összhatás (a kartonpapírról az embernek akaratlanul is az „összetákolt” kifejezés jut eszébe), de lehet, éppen ez volt a cél!

De evezzünk kicsit komolyabb vizekre, amikor a megjelenéstől kezdve az elrendezésig minden papírkinézetű. A Church On The Rock weboldala kiváló példa erre. A főoldal elrendezésétől kezdve, az aloldalakon található „fejléces” levélpapír-oldalakig minden elem igyekszik papíralapú hatást kelteni, elég sikeresen…

A Library Bohemian oldala régimódi (szó szerint „megsárgult”) fecnik, azaz stickerek használatával építi fel az oldalt. A végeredmény érdekes módon mégis modern hatást kelt, és nem utolsósorban nagyon látványos.

Hasonló „sticky” megoldást találhatunk a Kiddk oldalán, de immár jóval modernebb kivitelezésben. Egérérzékeny flash-menü gondoskodik arról, hogy a papír megfelelően gyűrődjön és mozogjon.

Az elegáns megoldásokat kedvelő webmesterek ihletet meríthetnek „nem mindennapi Joe”-tól. Itt szintén nem találunk flash- és egyéb elemeket, a szépen elrendezett papírkinézetű struktúrát egy gondosan kivitelezett CSS szolgáltatja.

Egy másik, igaz bonyolultabb (és áttekinthetetlenebb) megoldást láthatunk a Team Green oldalán. Nekik szinte kötelező is a papír (főleg ha újrafelhasznált), hiszen zöldekről van szó…

 Végül lássuk a kategóriagyőztest! Papírkinézetű kedvencünk a Mom & Popcorn lélegzetelállító oldala.

Roppant előnyös a papír-webdizájn mellé a retró-hatás, amit a színeken és a betűkön felül még egy pár „pin-up” fotóval is erősített az alkotó.  Tény, hogy navigálni elég problémás az oldalon (nehéz kiszúrni a menüt a lap tetején), kicsit beljebb navigálva azonban már kapunk egy vertikális menüt (természetesen papíron), így a helyzet kicsit javulni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Medián: Jakab a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt, Karácsony a legjobb "második favorit"

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó

Egy friss teszt szerint könnyű zsákmány a tolvajoknak a kulcs nélküli indítású autó