szerző:
techline.hu

Akadnak telefonok, amelyek formatervében nincs semmi kiemelkedő, mégis letaglózzák az embert.

Akadnak telefonok, amelyek formatervében nincs semmi kiemelkedő, mégis letaglózzák az embert. A Dell Venue Pro szerintünk pont ilyen.
A készülék szokatlanul vastag, ami elsősorban annak köszönhető, hogy függőlegesen eltolva egy beépített billentyűzetet is találunk benne. A túlméretezettség másik oka a szinte a teljes előlapot uraló 4,1"-os AMOLED kijelző, amelynek nemes egyszerűséggel lenyűgöző a képminősége (800x480 pixel felbontású), abszolút élénk színek, tökéletes kontraszt, napfényben is jól látható. A kapacitív érintőképernyő azonnal reagál mindenre, ahogy a kijelző alatti három érintős gomb is (vissza, home és keresés).
A kijelző fölött nem túl meglepő módon a hangszóró vékony csíkját találjuk még (a kevésbé látható szenzorok társaságában).

A készülék jobb oldalán a hangerőszabályzó és a kamera exponáló gombja kapott helyet, a bal oldal szabad, felül a füles csatlakozó trónol a ki-/bekapcsoló gomb társaságában, alul pedig a Micro USB csatlakozót találjuk.
A telefon függőleges széttolásával elővarázsolható QWERTY billentyűzet háttérvilágítást is kapott, s viszonylag kényelmesen használható (jók a nyomáspontok is), de őszintén szólva mi azt tapasztaltuk, hogy a szoftveres billentyűzettel sokkal gyorsabban tudtunk írni. Ez persze bizonyára megszokás dolga is, ha valaki ragaszkodik a fizikailag is jelenlévő gombokhoz, itt ez is megvan. Minthogy a magyar nyelvet a Windows Phone 7 aktuális verziója nem támogatja, így az ő és ű karakterekről le kell mondanunk (egyelőre), de amúgy kényelmesen elérhetők az ékezetes karakterek is.

A készülék anyagválasztása nem kiemelkedő, de flottul összerakták, nem nyikorog, nem recseg, a billentyűzet pont annyira áll ellent a csúsztatáskor, amennyire kell, a hátlap műanyagjának mintázata pedig kifejezetten feldobja az amúgy kissé túlméretezett, mégis elegáns mobilt.
Igaz is, hátlap: hátul találunk egy 5 megapixeles kamerát, mellette LED lámpával. Az előlapit nem felejtettük ki a felsorolásból, olyan egyszerűen nincs.

A Venue Pro belseje már kevésbé magával ragadó: egy 1 Ghz-es Qualcomm Snapdragon processzort és Adreno 200 3D grafikus vezérlőt kapott, 512 MB RAM társaságában. Ez ma már nem számít különlegesnek, de az kétségtelen, hogy a Windows Phone 7 akadozás nélkül megy rajta. Animációk, működés, alkalmazások indulása mind-mind perfekt ütemben mennek.

Természetesen van GPS, wifi és Bluetooth is, így nem maradunk le semmiről, amit ma már elvárunk egy okostelefontól.

Rendszer és használat
Sajnos a Venue Pro egyelőre nem a Windows Phone 7 Mango változatát futtatja, minthogy az még hivatalosan nem debütált, hanem a legutóbbi WP7 frissítést. Ebben már van copy-paste funkció, ám magyarul még nem tud. A Microsoft ígérete szerint persze a Mango frissítés ingyen jár majd minden Windows Phone 7-es mobilhoz, temérdek újítással, és többek között végre magyar felülettel. Szóval ha most ruházunk be a mobilba, csak átmenetileg kell ezek nélkül élnünk.
A Windows Phone 7-et mi alapvetően szeretjük, a felülete tényleg egyedülálló, nem hasonlít egyik konkurens mobil rendszerére sem, ráadásul kényelmes, gyors. A szoftverkínálat már kevésbé magával ragadó, de ez is folyamatosan bővül.
A Dell mobilján persze ott van minden, ami alapból jár a WP7-hez, így például a mobil Office, a naptár, a Facebookkal, Gmaillel és MSN Live szolgáltatással szorosan összeépülő címjegyzék, levelező, XBox Live Games, és a rendszer jelenleg még elég hiányos IE böngészője, ami szintén szárnyakat kap majd a Mango frissítéstől. Azért addig is simán lehet internetezni, s mivel már a Youtube kliens is elérhető a Marketben, annak letöltése és telepítése után az oldalakba beágyazott Youtube videók megtekintése is megoldott.

Kényelmesen böngészhetünk

Ahogy az iOS esetében, a WP7-re sincs Flash, s erős a gyanúnk, hogy ez így is marad, a Mango új IE-je is a HTML5-re gyúr már.
Van képnézegető, videolejátszó, GPS-szel együttműködő térkép program, rádió alkalmazás, zenelejátszó, s minden korrektül működik. A Dell sajnos nem ad olyan extra programokat, mint az LG vagy a Samsung, de hát mindent nem lehet.

Rengeteg ismert játék van már WP7-re is

Ami esetleg hiányzik, azt letölthetjük a Marketből, ingyen, vagy pénzért, beleértve rengeteg játékot is (az ingyenes tartalom visszafogottabb, mint az App Store esetében).

Egyéb nyalánkságok
A beépített 5 megapixeles kamera nem kiemelkedő minőségű, hozza a teljesen átlagos mobil fényképezőgépek minőségét, legalábbis megfelelő fényviszonyok között. Sötétebb helyeken kifejezetten nehéz vele értékelhető fotót készíteni. Videózni akár HD minőségben is tudunk, bár ez érezhetően nem erőssége a rendszernek és a hardvernek sem. A kamera programjában akad néhány beállítási lehetőség is, de ebben sem nyújt kiemelkedőt a készülék. Szóval ne dobjuk ki a fényképezőgépünket vagy kameránkat aznap, amikor megvesszük a Venue-t...

Az ugyebár senkit nem lep meg, hogy Windows alatt a készülék simán szinkronizálja a médiatartalmakat (képek, videók, podcastok stb.) a Zune alkalmazással, az viszont kifejezetten örömteli tényező, hogy a Microsoft a macesekre is gondolt és OS X alá is letölthetünk szinkronizáló alkalmazást a Mac App Store-ból, ingyen. Ennek segítségével az iPhotóban tárolt képek és az iTunes-ban lévő videók, zenék szinkronizálhatók a készülékkel.

Macen is szinkronizálhatjuk

A címjegyzéket a telefon szépen összerakja Gmail, Facebook és MSN Live fiókjaink alapján, ezt nagyon korrektül megoldotta a Microsoft a WP7-ben (mondjuk némileg nagyobb választási szabadságot adhattak volna azt illetően, kiket akarunk látni a címjegyzékben). A naptár bejegyzéseket is szinkronizálhatjuk így.
A Dellnél valamilyen félreértés folytán úgy gondolták, hogy egy 1400 mAh-s akku bőven elég egy ilyen készülékbe, ami lássuk be, vicces. Egy napot azért kihúz a mobil ha normálisan használjuk (értsd nem spórolunk a wifin, 3G-n és egyéb olyan szolgáltatásokon, amelyek ezeknek az okostelefonoknak a lényegét adják). Spórolós használattal ez esetleg kitolható másfél-két napra.

A rendszer általánosságban megbízhatóan működött a pár napos teszt alatt (nyúztuk szegényt rendesen), de akadtak azért zavarok (ilyenkor aztán bármit próbáltunk elindítani, visszatért az alapképernyő mozaikjaihoz). A Marketes letöltésekbe viszont többször is belefeledkezett a teljes WP7, ebből az egyik esetben csak az akku eltávolításával, majd a netkapcsolat letiltásával és végül egy teljes visszaállítással sikerült úrrá lenni a problémán. No, majd a Mango...

Mindent egybevetve, ha valaki ragaszkodik a beépített billentyűzethez és kifejezetten Windows Phone 7-es mobilra vágyik, a Dell Venue nem okoz majd csalódást (persze a szokatlanul nagy súly és a relatíve nagy méret negatív tényező lehet sokaknál, de hát nincs olyan okostelefon, ami mindenkinek megfelelne).
A Dell Venue egy jól összerakott, remekül használható küszülék, lenyűgöző képminőséggel. Tudásához mérten a 100 ezer forintos árát abszolút megéri, s a hamarosan érkező WP7 frissítéssel csak jobb lehet (ezt azért majd kipróbáljuk élesben is, ha eljött az ideje, és beszámolunk a tapasztalatokról).

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: Sony Ericsson Neo

Az olcsó persze mindig pénztárca függő meghatározás, de a mai okostelefon kínálatot nézve az SE Neo a maga 85-90 ezer...

Kaotikus volt a vonatútja a Balatonra? A MÁV nagyon sajnálja

Kaotikus volt a vonatútja a Balatonra? A MÁV nagyon sajnálja

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor úgy csaptak össze, hogy ugyanazt akarják

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor úgy csaptak össze, hogy ugyanazt akarják

Iványi Gábor: Boldogok, akik nem élték meg, mi lett a rendszerváltásból

Iványi Gábor: Boldogok, akik nem élték meg, mi lett a rendszerváltásból

Három órán át faggatták a nemi erőszakkal megvádolt Neymart

Három órán át faggatták a nemi erőszakkal megvádolt Neymart

Egy év szabadságra megy Massimiliano Allegri

Egy év szabadságra megy Massimiliano Allegri