szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy gyakorlottabb felhasználó (főleg egy rendszergazda) jól tudja, hogy néha szinte fizikai fájdalommal jár a kezdő...

Egy gyakorlottabb felhasználó (főleg egy rendszergazda) jól tudja, hogy néha szinte fizikai fájdalommal jár a kezdő felhasználók első lépéseit figyelni. Mindenki volt azonban kezdő, így ezzel a jelenséggel semmi gond nincsen, igaz némi türelem szükséges hozzá. Amikor azonban a kezdőként „felszedett” rossz szokások rutinná válnak és rögzülnek, akkor már gond van. Lássuk, mi az öt leggyakoribb rossz beidegződés, amitől a felhasználók legtöbbje képtelen megszabadulni.

Ne használd a backspace-t, amikor internetcímet akarsz beírni…
Nem csak netcímek bepötyögése kapcsán láthatjuk, gyakori jelenség e-mailezéskor, szövegszerkesztőben vagy bárhol, ahol szöveget kell bevinni. A legfeltűnőbben azonban a böngészők címsorának „átírásakor” ötlik a szemünkbe, főleg az auto-highlight funkció miatt. A felhasználó üldögél a böngésző előtt, és bámulja például a techline-t. Majd hirtelen indíttatásból úgy dönt, hogy „átmegy” kicsit például a hvg.hu-ra. Klikkel egyet a böngésző címsorában, mire a http://techline.hu inverzre változik, az auto-highlight teszi a dolgát. A felhasználó ezután gondosan klattyog még egyet az egérrel, hogy a kurzor a „hu” után jelenjen meg, majd módszeresen (optimális esetben ráadásul csigalassúsággal) elkezdi nyomogatni a backspace-t… hogy kitörölje a címet, „helyet csinálva” ezzel a majdan begépelendő http://hvg.hu szövegnek… Holott semmi dolga nem lenne, csak „beleklikkelni” a címsorba, majd elkezdeni gépelni. Bátran. Backspace és „delete” nélkül. A kijelölt szöveg ugyanis el fog tűnni. Érdekes módon a legtöbb felhasználó ezt hosszú évek során sem szokja meg.

Ctrl+A kombináció
A legtöbben nem foglalkoznak a billentyűzet-kombókkal, szaknyelven shortcutokkal. Ez nem igazán gond, lévén az átlagfelhasználónak nem igazán van szüksége ezekre. Van azonban pár kivétel, a híres-hírhedt Ctrl+C/Ctrl+V pároson kívül például érdemes elsajátítani a Ctrl+A rutinszerű használatát. Hányszor láttuk valamelyik kollégánkat, barátunkat, ahogyan a weben (vagy például az Excelben) próbál kitölteni valamilyen űrlapot… Szépen elhelyezi a kurzort a javítani kívánt mezőben és már jön is a fentebb említett backspace nyomogatás. Holott csak annyi lenne a dolga, hogy klikkel egyet a mezőben, és megnyomja a Ctrl+A-t, „leutánozva” ezzel az előző pontban ismertetett highlight funkciót. A szöveg kijelölődik, mi pedig bátran kezdhetünk írni, nem kell törölgetni. Érdemes megszokni, sok időt spórolunk.

A tálcán csak egyszer kell klikkelni…
Pontosabban a tálcán levő ikonokon. Igaz, a Windows asztalon található ikonokon duplaklikk szükséges, ha azonban egy szoftver ikonja a gyorsindítóban, eszköztáron vagy taszkbáron (Windows verziótól függően képes változni a honosítás) helyezkedik el, akkor már csak egyszer. Ha kétszer klikkelünk rajta, akkor két példányban  fog elindulni… Mielőtt elkezdenénk szidni a rendszert és annak logikátlanságát, jó, ha tudjuk, ennek a következetlenségnek az oka az, hogy míg az asztalon kijelölni és paraméterezni (átnevezni) is tudjuk az ikonokat, a tálcán már nem. Ezért kell az asztalon használt ikonok esetében a második klikk (az első a kijelölés). Sok felhasználó képtelen ezt megszokni, így fordul elő, hogy néhány szoftver állandó jelleggel két példányban van elindítva… Triviális dolognak hangzik, a szomorú valóság azonban az, hogy rengeteg felhasználó esik ebbe a hibába.

Windows D
A mágikus „windózdé…” Ha minden irodában ki lenne plakátolva a falra, hogy „használd a Windows+D kombinációt”, akkor valószínűleg hosszú munkaórákat tudnának spórolni a dolgozók. Szinte minden Windows-felhasználó, ha van egy-két (három-négy) megnyitott alkalmazása, de sürgősen el akar valamit érni az asztalon, akkor elkezdi „lepakolgatni” a futó alkalmazásokat a tálcára. Holott csak annyit kellene tenni, hogy megnyomja a Windows+D kombinációt. Manapság szinte minden billentyűzeten van már „Win” gomb. Megjegyezni sem nehéz: (Win)dows (D)esktop. Megnyomjuk, erre előjön az asztal. Ráadásul meg is jegyzi az előző állapotot: ha ismét megnyomjuk, akkor visszajönnek a futó alkalmazások, pontosan úgy és ott, ahogy előtte voltak.

 A Windowsban van UNDO funkció
Mi teszünk, ha át akarunk másolni pár fájlt, de az ikonok kijelölése és „húzogatása” közben megcsúszik az egér, és véletlenül rossz helyen kötnek ki a fájlok? Esetleg nagy buzgóságunkban mindegyikhez készítünk véletlenül egy parancsikont. (Ez utóbbi akkor fordul elő, ha kijelölünk jó pár fájlt, és ezeket akarjuk vágólapra tenni, de a „másolás” és a „parancsikon készítése” szerencsésen egymás mellett van a jobbklikk-menüben. Könnyű mellényomni…)

A legtöbben ilyenkor szépen nekiállunk törölgetni a rossz helyre került, felesleges fájlokat. Pedig a Windowsban is van beépített UNDO funkció, csak éppen nem használja senki. Rossz helyre másoltunk egy (vagy száz) fájlt? Csak nyomjuk meg a Ctrl+Z kombinációt, és mintha mi sem történt volna, dolgozhatunk tovább.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!