szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hackereknek sikerült feltörniük a brit Vodafone femtocelláit, azokat az otthonokba, kis cégekhez szánt mini bázisállomásokat, amelyekkel a lefedettséget lehet javítani beltéren vagy egy szűk területen. A hackerek publikálták is a neten a módszert.

A lakásban, irodában rendelkezésre álló térerő és a hívásminőség javítása a célja a Sure Signal nevű mobilállomáson keresztül a The Hacker's Choice (THC) csapat bejutott az mobilszolgáltató hálózatába. Bár saját bevallásuk szerint a hackerek eredetileg csak a berendezés működését akarták megismerni, egy olyan hibát találtak a berendezésben, amely akár arra is lehetőséget ad, hogy hívásokat hallgassanak le, más számlájára telefonáljanak, SMS-ezzenek, vagy lehallgassák idegenek hangpostafiókjait - írja az origo.hu.

©

A mobilszolgáltató eredeti beállításai szerint a femtocella csak a tulajdonosának, illetve az előfizetéshez rendelt legfeljebb harminc mobiltelefon számára tette lehetővé a kommunikációt. A THC tagjai által megtalált hiba azonban lehetővé teszi azt, hogy a berendezésen kikapcsolják ezt a korlátozást, és bármilyen készülék csatlakozhasson a mini bázisállomáshoz.

A hackercsoport a Full Disclosure IT-biztonsági levelezőlistán nyilvánoságra is hozta az összeszedett információkat és a Vodafone által használt mesterjelszót is. A brit Vodafone egyelőre nem fűzött megjegyzést a kiszivárogtatott információkhoz, magyarországi leányvállalata pedig későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy a hiba érinti-e a hazai ügyfeleket, mert a vállalat a hazai vállalati ügyfelei számára is kínál hasonló berendezést Mini Bázis néven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Egy négy hónapos csecsemő is elhunyt koronavírusban Romániában

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Lukasenka leváltotta a belügyminiszterét, aki éles lőszer bevetésével fenyegette a tüntetőket

Lukasenka leváltotta a belügyminiszterét, aki éles lőszer bevetésével fenyegette a tüntetőket