szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Indiai-óceán vizeit rettegésben tartó kalózok az éghajlatkutatók dolgát is ellehetetlenítik, ezért a szakemberek a haditengerészetek segítségét kérték, hogy mérőeszközöket alkalmazva segítsenek adatokhoz jutni a klímakutatások szempontjából kulcsfontosságú térségben.

"Nem küldhetünk embereket a térségbe. A kutatóutakat lefújták. Voltak olyan hajók, amelyek fegyveres kíséretet béreltek. Ez pedig meglehetősen furcsa, ha éghajlatkutatásról van szó" - mondta Ann Thresher ausztrál oceanográfus. Az Indiai-óceán északnyugati része fontos szerepet játszik Ausztrália és Dél-Ázsia időjárásmintáiban. A térségben tapasztalt áradások vagy aszályok nagy kilengéseket okozhatnak a globális élelmiszerárakban és jelentős biztosítási károkat okozhatnak - világított rá a szakember.

A hosszútávú időjárás-előrejelzésekben mindenekelőtt az Indiai-óceán sótartalmáról és vizeinek hőmérsékletéről szóló adatok játszanának fontos szerepet, emellett nagy jelentőségű a hajókról végzett időjárás-megfigyelés is. "Ezek nélkül nem lehetünk pontosak. Ez azt jelenti, hogy az előrejelzések, amelyekkel a tudósok szolgálnak a farmereknek a csapadékról vagy arról, hogy várhatók-e áradások, nem megfelelők" - mondta Ann Thresher.

Kutatók most azt remélik, felszerelhetik a haditengerészetek járműveire az Argos néven emlegetett robotikus mérőeszközöket, így jutva hozzá a szükséges adatokhoz. A két méter hosszú Argos 2000 méteres mélységig képes lemerülni, az összegyűjtött információkat műholdon keresztül juttatja el a tudósokhoz. A több millió dolláros Argos-programban mintegy harminc ország vesz részt. A kutatók erősen támaszkodnak a kereskedelmi hajózásra és a hajójáratokra, de a szomáliai kalózok miatt most már csak a haditengerészet jelent segítséget számukra. A mérőműszerek felszerelése a hírek szerint hamarosan meg is kezdődhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Még felnőttebb lett a Volkswagen Polo

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni