szerző:
hvg.hu

Az egyiptológiával foglalkozó tudósok, régészek egy része alighanem fellélegezhet: a Nílus-menti feltárások korlátlan ura, a kalapjáról csak „egyiptomi Indiana Jones”-nak hívott Zahi Havvászt leváltotta az egyiptomi kormányfő. Utódja, az új régészeti miniszter azonban nem biztos, hogy a nyugati kutatók támogatásáról lesz híres.

Az egyiptomi miniszterelnök, Eszám Saraf most vasárnap jelölte ki kormányának tucatnyi új tagját, és közöttük már nem szerepelt Zahi Havvász, aki egyfajta régészeti miniszter volt. Általában ilyen poszt nemigen szokott lenni egy modern államban, de Egyiptom ókori emlékeinek köszönhetően különleges helyzetben van, és éppen részben Havvász tevékenysége miatt az utóbbi években jelentős „iparrá” nőtte ki magát a történelmi-archeológiai kutatás az országban. Ráadásul a komoly turisztikai ipar is sokat profitált az ügyes PR-ral Egyiptomot népszerűsítő Havvász munkájából.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy Havvász a bukott elnök, Hoszni Mubarak emberének számított, és egyfajta jelképe volt az év elején megdöntött rezsimnek. Havvász a külföld számára Egyiptom egyik legismertebb „arca” volt: számos nagy amerikai és brit tudományos műsorban szerepelt, régészeti magazinok fotóin pózolt, gyakorlatilag nem lehetett „nélküle” semmit sem felfedezni Egyiptomban. Ő adta a kutatási koncessziókat a régészeknek, az archeológusok cserébe pedig Havvászt is társfelfedezőként - időnként fő kutatóként - aposztrofálták. Esetenként talán nem is alaptalanul.

Zahi Hawass
©

Érdemei is voltak a "műkincsek Mubarakjának"

Havvásznak valódi érdeme, hogy segítette Egyiptomban a saját régészképzést, igaz, a sok frissen végzett szakember nem mindig tudott elhelyezkedni, és az év elejei tüntetések közben éppen a fiatal egyetemi hallgatók is demonstráltak az időközben miniszteri rangra emelkedő régészeti hatóság vezetője ellen. Sok professzor és hallgató szerint Havvász félművelt volt, és nem értett igazán az ókori Egyiptom leleteihez, de ezt nehéz eldönteni, mert számos felfedezésben valóban részt vett. Az ő regnálásához köthető a Baharija-oázisi „arany múmiák völgyének” felfedezése, akárcsak egy évtizeddel később Hatsepszut királynő múmiájának feltárása.

„Ő volt a műkincsek Mubarakja. Úgy viselkedett, mintha az övéi lettek volna Egyiptom műkincsei, és nem az egyiptomi népé” - jelentette ki róla Nora Salabi régész az AP hírügynökség szerint. „Ezenkívül Havvász minden felfedezéssel saját magát akarta reklámozni, és nem bírta a kritikát” - tette hozzá az MTI beszámolója szerint.

A bírálatok dacára Havvász érdeme, hogy népszerűsítette az ország ókori kincseit - a legtöbb új régészeti felfedezést az ő nevéhez kötik a világon -, és ezzel hozzájárult a turizmus fejlesztéséhez. Sokat tett a gyarmati időkben elhurcolt kincsek visszaszerzéséért, mintegy 5 ezer tárgy Egyiptomba történő visszaszállítása köszönhető neki.

Több mint négy évtizedes karrier

A 64 éves Havvász régészeti felügyelőként kezdte pályafutását 1969-ben, és fokozatosan emelkedett a hivatali ranglétrán, mire a Gízai-fennsík ásatásainak és műemlékeinek, ókori emlékeinek főigazgatója lett a nyolcvanas évek végén. Egyiptom főrégészének viszont 2002-től számított.

©

Hoszni Mubarak, a bukott államfő egyik utolsó intézkedése volt Havvász miniszteri rangra emelése, ami aztán meg is pecsételte „az igazi Indiana Jones” sorsát (Havvász állítólag ezt megnevezést magára is használta.) Havvász Mubarak bukása után lemondott tisztségéről, de a katonai tanács ezt akkor nem fogadta el, most viszont távozása véglegesnek tűnik. Havvászt időközben egyévi kényszermunkára is elítélték, egy korábbi, Faríd Attija könyvkereskedővel kapcsolatos peres ügyben hozott határozat figyelmen kívül hagyása miatt. Bukása már február óta napirenden volt, komoly tüntetések is zajlottak ekkoriban ellene, amiről a hvg.hu is beszámolt.

A most megbukott Havvász utódja az AP hírügynökség értesülései szerint Abdel-Fattah el-Banna lehet, aki egyetemi docensként és a Tahrir téri tüntetések - az egyiptomi ellenzék megmozdulásairól van szó - rendszeres résztvevőjeként egyaránt felhívta magára a figyelmet az elmúlt időszakban. El-Banna kinevezése azonban Nora Salabi blogja szerint nem annyira megnyugtató: az új régészeti főnök ugyanis nemcsak Zahi Havvász ellen lépett fel az utóbbi időben, hanem egy ismert, Egyiptomban kutató nyugati archeológus házánál is tüntetéseket szerveztek hívei. Éppen ezért Shalaby aggódik amiatt, hogy esetleg kampány indulhat a közeljövőben a nyugati szakértőkkel szemben az arab országban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Nyolc felbecsülhetetlen tárgyat loptak el az Egyiptomi Múzeumból

Nyolc felbecsülhetetlen értékű tárgyat, többek között egy Tutanhamon fáraó idejéből származó szobrot loptak el a kairói Egyiptomi Múzeumból - közölte vasárnap Zahi Havasz, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője.

hvg.hu Tech

Mubarak főrégésze is bukásra áll

Az egyiptomi régészeti hatóság mindenható főnöke, Zahi Havasz is bukásra áll, miután a Mubarak-rendszer az összeomlás szélére került Egyiptomban. Miközben az utcákon tüntetők kikövetelték az államelnök lemondását, addig a főrégész sem érezheti már biztonságosnak a pozícióját.

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Panaszkodnak a fuvarozók: nincs a minisztériumnak elég embere, hogy kiszűrjék a csalókat

Panaszkodnak a fuvarozók: nincs a minisztériumnak elég embere, hogy kiszűrjék a csalókat

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell

Elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon

Elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon

A tudósok sem értik, hogyan nőhetett 88 méteresre ez a fa

A tudósok sem értik, hogyan nőhetett 88 méteresre ez a fa

Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon

Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon