szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az inkák előtti korból, az úgynevezett Lambayeque-kultúrához tartozó érintetlen sírt tártak fel Peru északi részén, Chiclayo város közelében.

©
A Sicán- vagy Lambayeque-kultúra a mai Peru északi partvidékén 750 és 1375 között létezett, fővárosa Batán Grande volt. E kultúra a 900-1100-as években élte virágkorát, ekkor emelték monumentális  épületeiket, temetkeztek nagy sírkamrákba, széles körben használták a rézből arzénnal ötvözött bronzot, és teremtettek kereskedelmi kapcsolatokat az ecuadori partvidékkel. 1050 és 1100 között Batán Grande elpusztult, a hatalmi központ pedig Túcume lett. 1375 és 1400 között a Sicán-terület a Chimu királyság uralma alá került, majd az inkák hódították meg.

Az előzetes vizsgálatok tanúsága szerint a sírban egy olyan pap aludta örök álmát, aki a termékenységi kultuszhoz kapcsolódó szertartások során az emberáldozatokat mutatta be - olvasható az ITV-News hírportálján. "A sírban három bronzkést találtunk több egyéb fémtárgy társaságában, valamint előkerült egy kerek rézlapocskákból 'varrt' szoknya is" - mondta Fausto Saldana régész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tudomány

Ötzi fogait elintézte az újkőkori étrend

Ötzi, az 5300 éves jégember fogai igen rossz állapotban voltak - ismertették svájci kutatók, akik a vizsgálatokról a VII. múmiakutatási világkongresszuson számoltak be San Diegóban, Kaliforniában.

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Folytatódó kormányválság Libanonban

Folytatódó kormányválság Libanonban

Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje

Bíróságon támadja meg a sztrájkot az SZFE fölé kinevezett kuratórium ügyvédje