szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Húszmillió éves majomkoponyát tártak fel Ugandában francia és ugandai paleontológusok, akik szerint a leletnek köszönhetően megismerhető a régió evolúciós története.

"Ez az első eset, amikor ilyen korú majomkoponya teljes épségben kerül elő. Nagyon jelentős fosszíliáról van szó" - mondta keddi kampalai sajtótájékoztatóján Martin Pickford, a párizsi College de France paleontológusa, aki szerint a leletnek köszönhetően Uganda felkerül a "világ tudományos térképére".

Július 18-án fedezték fel a fosszíliát, amikor őskori maradványok után kutattak egy kialudt vulkán környékén Uganda északkeleti részén, a Karamoja-régióban.

A koponya az Ugandapithecus major egyedéé, amely a jelenkori nagy főemlősök távoli unokatestvérének számít. A faj húszmillió évvel ezelőtt népesítette be a térséget.

A lelet előzetes vizsgálatai szerint a koponya egy hímé volt, amely tízéves kora körül vesztette az életét. Nagy valószínűséggel fákon élt, és növényevő volt. Fejének mérete a csimpánzéval azonos, míg agyának térfogata a páviánéval egyenlő.

Brigitte Senut, a párizsi Természettudományi Múzeum professzora a sajtótájékoztatón elmondta: a koponyát Franciaországba viszik, ahol megtisztítják, röntgen- és egyéb vizsgálatoknak vetik alá, majd dokumentálják a leleteket. A vizsgálatok körülbelül egy évet vesznek igénybe, azután a koponyát visszaszállítják Ugandába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron