szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GE lépegető járművét – amilyenhez hasonlók a Csillagok háborújában tűntek fel – már a 60-as években kifejlesztették az amerikai hadsereg számára.

Az amerikai hadsereg Fort Eustis-i Közlekedési Múzeumába látogatók most egy olyan hadi relikviát tekinthetnek meg, amely a minden idők talán legsikeresebb nyári mozifilm-sorozatában – a Csillagok háborúja sorozatban – szereplő sci-fi jármű elődje volt: ez a 60-as évek közepén a GE által az amerikai hadsereg számára fejlesztett pedipulátor, vagyis lépegető jármű. A GE négylábúja a Massachusetts állambéli Pittsfieldben tette meg első döcögő próbalépéseit 1962-ben, 18 évvel azelőtt, hogy George Lucas AT-AT lépegetői debütáltak a mozivásznon.

©

Álomtól a valóságig

A GE lépegetője hivatalosan a kibernetikus antropomorf gép (Cybernetic Anthropmorophous Machine - CAM) elnevezésre hallgatott. Chris Hunter, a mintegy 15 000 GE-dokumentumot és GE-tárgyat őrző Schenectady Múzeum teremőre elmondása szerint a hadsereg olyan járművet akart, amely a hepehupás, meredek terepen is üzemképes. Át kellett hatolnia a sűrű növényzeten, átlépnie a kidőlt fák felett és ki kellett kerülnie az álló fákat, miközben nagyjából féltonnányi súlyt – saját magát és a benne ülőket – kellett cipelnie.

A hadseregnek tetszett, amit a GE tesztelt, ezért 1966-ban, egy évvel az után, hogy Amerika elkezdett csapatokat küldeni Vietnamba, megrendelést adott a kísérleti jármű megépítésére.  De ugyanaz a szuperérzékeny kéz- és lábvezérlésű hidraulika, amelynek köszönhetően a CAM könnyedén félretolt egy dzsipet, vagy finoman rátette a „lábát” egy GE villanykörtére anélkül, hogy összetörte volna, alkalmatlanná tette a járművet a huzamosabb ideig tartó harctéri használatra. A gépkezelők nagyon fárasztónak találták a vezérlők folytonos működtetését, ami végül a projekt felfüggesztéséhez vezetett.

©

A CAM kifinomult „erővisszacsatolásos" rendszerét végül a tenger alatti alkalmazásokban használták fel, amikor a GE hidraulikus karokat fejlesztett ki a világ első alumíniumból készült tengeralattjárójához, az Aluminauthoz. A mai robotkarok – legyen szó akár a veszélyesanyag-mentesítő járművekről vagy az űrrepülőgépekről, a rémisztő BigDog négylábú robotról már nem is beszélve – mind tartoznak némi köszönettel ennek a technológiának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
life-style.hu Shake

Életre kel a Star Wars jármű - itt a dicikli (fotók, videó)

Ausztrál diákok fejlesztői teamje jegyzi a kissé futurisztikus jármű új típusát. Bár látványképe kiegyensúlyozott, s a korábbi elképzeléseket továbbgondoló találmányt sejtet, a vele utazóknak fel kell készülnie, ha nem akarnak a földön közlekedve a tengeribetegség élményén átesni.

hvg.hu Tech

Születésnapján tarolt a Csillagok Háborúja

Az America Online kötelékébe tartozó Moviefone weboldal szavazásán George Lucas sci-fi eposza szinte minden kategóriában tarolt az eredeti első rész premierjének 32. jubileumán.

life-style.hu Kult

Soha nem látott Star Wars jelenetek Blu-rayen

Bár új filmek nem várhatóak, és sajnos élőszereplős tévésorozatban sem reménykedhetnek a rajongók, azért George Lucas még így is képes minden bőrt lehúzni a világ leghíresebb sci-fi legendájáról. Jövőre ugyanis érkezik a Star Wars Blu-ray lemezen, HD képminőséggel, számtalan extra tartalommal és pár soha nem látott jelenettel. Egyet be is mutattak ezek közül, bár Mark Hamill egy éve azt állította, hogy nem is ő szerepel benne.

MTI Kult

Magyarországon forgatják a Csillagok háborúja tévésorozatot?

Valószínűleg mégsem Csehországban forgatják a Csillagok háborúja (Star Wars) tévésorozatot, mivel a szomszédos országokban, mindenekelőtt Magyarországon sokkal kedvezőbbek az adózási feltételek - közölte a The Wall Street Journal című amerikai lappal George Lucas filmrendező.

MTI Shake

Elhunyt A birodalom visszavág rendezője

Elhunyt Irvin Kershner A birodalom visszavág című Star Wars-epizód és a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-film rendezője. Az amerikai filmes 87 esztendős korában, hosszú betegség után hunyt el vasárnap Los Angelesben. Halálhíréről Franciaországban élő keresztlánya, Adriana Santini hétfőn tájékoztatta a sajtót.

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

Tényleg a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon?

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt