szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Másoláskor vagy az idő múlásával a számítógépünk merevlemezén vagy a külső adathordozón tárolt fájlok megsérülhetnek...

Másoláskor vagy az idő múlásával a számítógépünk merevlemezén vagy a külső adathordozón tárolt fájlok megsérülhetnek, így a sokszor értékes vagy pótolhatatlan szöveges dokumentumok, fényképek vagy videók örökre elveszhetnek.

Hasonló hibák keletkezhetnek akkor is, amikor internetről töltünk le állományokat  vagy elektronikus levélben kapjuk azokat, de vírusok is okozhatnak ilyen kellemetlenséget. Ha a sérült fájlokról nincs másolatunk, akkor érdemes kipróbálni a Windows alatt használható, ingyenes FileRepair programot. Letölthető innen.

A program képes helyreállítani a leggyakrabban használt fájltípusokat

Csodákra természetesen ez sem képes, azonban az esetek nagy többségében meg tudja javítani a hibás állományokat. Azonban ha a fájt nem lehet megnyitni vagy ismeretlen a formátuma, akkor ez a szoftver sem fogja tudni visszaállítani az eredeti állapotot.  A javítás azt jelenti, hogy megpróbálja a fájlban található információkból a lehető legtöbbet kinyerni, és ezekből egy új, hibátlan állományt előállítani. A program képes feldolgozni a leggyakrabban használt fájltípusokat, többek között a Microsoft Word, Excel, Access, PowerPoint, Zip, RAR, jpeg,gif, tiff, bmp, png és PDF állományokat. 

A program használata rendkívül egyszerű, csak ki kell választani a sérült fájlt, és rákattintani a “Start repair” gombra. Ezután már csak várni kell, hogy elkészüljön a kijavított másolat.   A program készítőinek érdekes szolgáltatása, hogy abban az esetben, ha nem sikerül a fájl helyreállítása, akkor vállalják a “kézi” javítást is, ehhez az adott állományt egy elektronikus levél mellékleteként el kell küldeni a [email protected] címre, ahonnan egy napon belül választ kapunk, hogy meg lehetett-e menteni az adatainkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!