szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Research in Motion, a Nokia és az amerikai kábeltévé iparág nyertesként jöhet ki a Google tulajdonába kerülő Motorola mobiltelefon üzletággal átrendezett piaci viszonyokból.

A Nokia és a BlackBerry készülékeket gyártó Research in Motion (RIM) lehet a haszonélvezője annak, ha a többi mobiltelefon gyártó vállalat felhagy a Google Android operációs rendszerének alkalmazásával. Az amerikai fizetős tévécsatorna üzletág pedig megnyugodhat végre, ha a Google tulajdonába kerül a Motorola set-top box üzletága - írja keddi elemzésében a Reuters. Az ügyet csekély hatással lesz viszont az Apple üzletére annak elkötelezett és hűséges ügyfelei miatt. Mivel azonban közvetlen konkurensekké váltak, az Apple esetleg eltávolíthatja a Google termékeit készülékeiből.

Őszinte-e az Android lelkesedése?

A Google hétfőn jelentette be, hogy megvásárolja a Motorola mobiltelefonokat gyártó részlegét, a Motorola Mobility-t. Az amerikai informatikai óriásvállalat részvényenként 40 dollárt fizet, így nagyjából 12,5 milliárd dollárt költ a mobilgyártó felvásárlására. Az ügyletet legkésőbb 2012 elején véglegesítik, ehhez az amerikai versenyfelügyelet hozzájárulása is szükséges.

Az Android operációs rendszert alkalmazó gyártók hivatalosan üdvözölték a Google üzletét, de elemzők kételkednek ennek őszinteségében, mivel ezek után az Android operációs rendszer népszerűsítésével gyakorlatilag egy közvetlen konkurens malmára hajtják majd a vizet. Az Android operációs rendszert alkalmazó független készülék gyártók ezért mostantól nagyobb hajlandóságot mutathatnak a Microsoft mobil operációs rendszerének átvételére, bár a felhasználók kevés érdeklődést mutatnak a Microsoft elkésett igyekezete iránt, hogy megvesse a lábát az okostelefon piacon. A Microsoft esetleg maga is akvizíciókra kényszerülhet operációs rendszerének terjesztése érdekében.

©

A Wall Street mindenesetre már el is könyvelte a Microsoftot az üzlet egyik közvetett haszonélvezőjének. Az ügylet azonban közvetlen jogi vitát teremt a Microsoft és a Google között, mivel számos technológiai jogvita zajlik a Microsoft és a Motorola között. A Nokia részvényét az európai kereskedelemben 9 százalékkal, az amerikai kereskedelemben 17 százalékkal emelte meg hétfőn annak a lehetősége, hogy maga is átvételi érdeklődés tárgyává válhat. A Nokia nem kommentálta a vételi ajánlatról szóló értesülést. A Nokia már az idén korábban letette a voksot a Microsoft mobil operációs rendszer mellett, attól remélve a fordulatot az okostelefonok piacán.

A BlackBerry készülékeket gyártó Research In Motion folyamatosan veszíti el egykor egyeduralkodó pozícióját az üzleti kommunikációs mobil készülékek piacán elsősorban az Apple iPhone és iPad készülékei, másodsorban az Android készülékek javára. Részvénye az idén már 60 százalékkal gyengült, mivel vissza kellett fognia éves eredmény előrejelzését és el kellett halasztania új termékeinek bemutatását, illetve PlayBook táblaszámítógépe sem hozta a várt piaci sikert.

Előretör a Google

A Google-Motorola ügylet hírére a RIM részvénye több mint 10 százalékkal erősödött, mivel maga is haszonélvezője lehet az Android szoftver és a Motorola hardver szorosabb integrációjának. A RIM jövőre tervezi átállítani BlackBerry okostelefonjait a PlayBook táblaszámítógépe QNX operációs rendszerére.

©

Abból kiindulva, hogy a Google és a tajvani HTC Corp. okostelefonja a Nexus milyen kevés nyomot hagyott az Apple üzletén, a Google-Motorola üzlettel sem lesz nagyon másként. Az ügylet legkézenfekvőbb következménye az Apple által számos Android készülék gyártó ellen indított szabadalmi perre gyakorolt hatás lesz, nem is beszélve az Apple és a Motorola Mobility között zajló hasonló jogi vitákról.

Az amerikai fizetős kábeltévé szolgáltatók már jó ideje tartanak a Google előretörésétől, egyrészt a YouTube, másrészt a Google TV miatt, igaz, egyik sem "hozta" az elemzők által megjósolt negatív hatást. A Motorola Mobility megvásárlásával a Google a hagyományos kábeltévé ipar egyik legnagyobb készülék beszállítójává lép elő, így gyakorlatilag érdekeltté válik az üzlet zavartalan folytatásában. Az ázsiai készülék gyártók körében nagy átrendeződés

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Egy magyar kórházigazgató szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteket valószínűleg nem kell beoltani

Letartóztattak egy férfit, miután a gyanú szerint eltörte a prostitúcióra kényszerített barátnője kezét

Letartóztattak egy férfit, miután a gyanú szerint eltörte a prostitúcióra kényszerített barátnője kezét

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket