szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két férfit négy-négy év börtönre ítéltek, mert a londonihoz hasonló zavargásokra felbujtó Facebook-csoportot hoztak létre. Magára az akcióra végül nem került sor.

Egy húszéves férfit, Jordan Blackshaw-t és a  22 éves Perry Sutcliffe-Keenant fejenként négy év börtönre ítélte a brit bíróság, mert erőszakra uszító Facebook-oldalakat hoztak létre a londoni zavargások idején. Mindketten bűnösnek vallották magukat, bár az akcióra nem is került sor. Erről több más lap mellett az Independent is beszámolt.

A húszéves férfi volt az egyetlen, aki megjelent a Smash dwn in Northwich Town csoport tervezett zavargásának helyszínén, és azonnal le is tartóztatták. A 22 éves uszító Warrington Riot című oldala néhány órán keresztül volt elérhető, mielőtt saját maga törölte. A vád szerint 47-en igazolták vissza, hogy megjelennek majd a helyszínen, mielőtt törölték az oldalt, ám végül senki sem ment el. Ügyvédje azzal védi a fiatalembert, hogy részeg volt, majd amikor másnap a barátai figyelmeztették, mekkora a tét, eltávolította az oldalt.

A fiatalembereket négy-négy év börtönbüntetésre ítélte Elgan Edwards bíró.

A The Guardian arra mutat rá, hogy a eddig 1277 embert gyanúsítottak meg a zavargásokkal kapcsolatban, közülük 700 van előzetes letartóztatásban. Az ügyek kétharmada volt Londonban. Hétfő délig 115 embert ítéltek el – több mint háromnegyedük felnőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Tech

A Facebookon szerveződnek az önkéntesek Londonban

Sokan a BlackBerry Messengert és a Twittert okolták, amiért a londoni zavargások olyan jól szervezettek voltak. Most a városért tenni akaró önkéntesek is a Twitteren, illetve a Facebookon szervezik meg, hogyan segíthetnek rendet rakni.

hvg.hu Tech

Letartóztatások uszító Facebook-oldalak miatt

Őrizetbe vett a rendőrség egy 16 éves fiút Glasgow-ban, mert létrehozott egy Facebook-csoportot, amely zavargásokra biztatta a helyieket. Folkestone-ban két 18 éves fiatalt is elfogtak facebookos felbujtás miatt.

hvg.hu Világ

Brit tizenéveseket tartóztattak le, mert a zavargásokról írtak a Facebookon

Több tinédzsert is letartóztatott a brit rendőrség, mert a Facebookon akartak zavargásokat szervezni - jelentették helyi lapok. Glasgowban egy 16 éves fiút tartóztattak le mert egy utcai erőszakra felszólító oldalt hozott létre, Folkstone-ban pedig két 18 éves fiatalt vettek őrizetbe, mert bejegyzéseikben erőszakra szólítottak fel.