szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első ízben közvetítettek élőben 3D-s videofelvételt a világűrből a Földre.

Augusztus 6-án Ron Gara, az amerikai űrhajózási ügynökség, a NASA asztronautája magas felbontású térhatású ERB-2 kamerával filmezte le a Nemzetközi Űrállomás (ISS) belsejét. A képeken élőben közvetítették az ESA hollandiai székhelyű Technológiai Kutató Központjába – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán.

A mozikban használatos polarizációs szemüvegeket viselő Estec-dolgozók "ámulattal nézték a képek minőségét" – tette hozzá közleményében az Európai Űrügynökség. A cipős doboznál nem nagyobb Erasmus Recording Binocular (ERB-2) kamerának más gyakorlati alkalmazásai is lehetnek, például az űrhajósok űrsétájának filmezése.

©

A kamera "használható lenne az ISS-n kívül az űrhajósoknak a nyílt világűrbe történő kilépése, illetve a robotokkal végzett kényes műveletek támogatására" – mondta Massimo Sabbatini, az EBR-2-program koordinátora. "Így olyan érzése lenne az embernek, mintha űrhajósként járna a világűrben" – hangoztatta Sabbatini.

Az ESA a tervek szerint felteszi az ERB-2-vel készült felvételeket a YouTube videomegosztó portálon fenntartott új 3D-s oldalára. Egyelőre az ügynökség honlapján láthatók a felvételek. A 3D-s hatáshoz kék-vörös szemüvegekre van szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!