szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen van más, nem is kevés.

Természetesen van más, nem is kevés. Igaz, nem annyira komplex és bonyolult böngészők, nem rendelkeznek kiegészítők ezreivel és extra szolgáltatásokkal. A böngészőkínálat másik oldalán a „nagymenők mellett”, a könnyűsúlyú versenyzők állnak. Ezek főbb ismertetőjelei, hogy alig pár megabájtosak, a legtöbb esetben hordozhatóak (tehát telepíteni sem kell őket), és ami a legjobb: apró méretűk miatt nagyon gyorsak! Egy kattintás és máris webezhetünk! Lássuk a legfrissebb verziókat kedvenc, apró méretű böngészőinkből!

 QtWeb
Az egyik legnépszerűbb „lightweight” böngésző még mindig a QtWeb. Idén júniusban jelent meg a 3.7.3-es verzió. A QtWeb természetesen továbbra is ingyenes, erről az oldalról tölthető a Windows, OSX és a Linux verzió.

Apró mérete (6.5MB) ne tévesszen meg senkit: a hordozható böngészők között az egyik legjobb. Van benne adblock, beépített torrent kliens, teljes képernyős mód, fülek és szinte minden egyéb, amit más böngészőkben is megtalálunk. Az egyetlen különbség az, hogy a QtWeb még mindig villámgyors. Míg egy Firefox elindítása (kiegészítőktől és rendszertől függően) akár 5-25mp is lehet, a QtWeb elindulása szinte mérhetetlenül gyors. Ezért is szeretjük.

 K-Meleon
Másik kedvenc könnyűsúlyú böngészőnk a K-Meleon sajnos nem kapja olyan sűrűn a verziószám frissítéseket, mint a fentebb ismertetett QtWeb. A legfrissebb verzió (1.5.4) tavaly tavasszal jelent még, azóta semmi változás. Ennek oka az is lehet, hogy igazából nem is kell babrálni a „kaméleont”. Amire használni akarjuk (gyors és egyszerű böngészés) arra tökéletes. Sok extrára ne számítsunk; a jópofa letölthető bőrökön felül nem igazán tudjuk tuningolni a böngészőt. De nem is kell. Letöltés.

Slimbrowser
Bár tudását tekintve még a „lightweight” böngészők között is alulmarad, gyorsaságával mindent bepótol. Sajnos csak Windows verzió van, és a letölthető témákon kívül a testre szabásban sem tudunk elmerülni. Cserébe viszont fénysebességgel töltődik be és máris webezhetünk. A most augusztusban megjelent (5.1) verzión még egy picit gyorsítottak. Türelmetlen vagy nagyon elfoglalt felhasználóknak kötelező darab! 

The World Browser
Az egyik legígéretesebb, ingyenes böngésző alternatíva Kínából érkezik, és végre elérte a 3.0 „final” verziót. Jó hír, hogy még mindig igen apró: a letöltés mindössze 1.4 MB. A Phoenix Studio által fejlesztett böngésző lassan már annyi funkcióval rendelkezik, hogy szinte felveszi a versenyt komolyabb társaival. Multi tabbed-browsing, kiegészítők és bőrözés, privát böngészés…

Csak Windows verziók vannak belőle, így MAC-es és Linuxos társaink kénytelenek lemondani róla. Windows alatt viszont érdekes böngésző alternatíva lehet. Letöltés.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek

Négy településen egészségtelen a levegő, Budapesten már a forgalomkorlátozásról beszélnek