szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zene, film, irodalom havi előfizetési díjért? Miért ne, ha a televíziónál ez működhet? Az Amazon legalábbis így látja.

A Netflix a jelek szerint az Amazon kereskedőháznak nemcsak a legnagyobb konkurense, de a legfontosabb ötletadója is. Az online filmkölcsönző február óta kínál internetes tévézést havidíjért. Ez lehetővé teszi az ügyfelei számára, hogy a kínálatban szereplő ötezer film és tévésorozat közül azt nézzék meg, amelyikhez csak kedvük van. A filmeket nem letöltik és nem DVD-n kapják meg, hanem az interneten nézik meg, tehát a streamingért fizetnek.

A Wall Street Journal információi szerint hasonló megoldásban gondolkodik az Amazon is.

Egy-egy könyvet már most is lehet kölcsönözni az Amazonnál – pontosabban idén júliusban indult el a projekt, melynek keretében elsősorban diákoknak tesznek hozzáférhetővé olcsóbban tankönyveket, jegyzeteket. A vizsgák után keveseknek van szükségük a régi tananyagra, ezért megéri nekik a könyv árának akár negyedéért egy időre inkább kölcsönözni.

A Wall Street Journal informátorai szerint az Amazon nem áll meg itt: az ügyfelek havidíjért juthatnának hozzá a virtuális könyvtár kínálatához. A cikk szerint egyelőre a régebbi könyveket tennék hozzáférhetővé, a frissen publikáltakról ebben a kontextusban nincs szó. 

©
A kiadók nem fogadták egységesen kitörő örömmel az elgondolást, sokan attól tartanak, árt az üzletnek az Amazon megoldása.

Az ötlet pedig nem egyedi: Spanyolországban a 24symbols már próbálkozott hasonlóval, illetve a filmekkel már működik ez az Amazonnál is: az Amazon Prime szolgáltatás előfizetői évi 79 dollárért egy sor korlátlan szolgáltatást kapnak az Egyesült Államokban – beleértve filmeket és sorozatokat is az Amazon videótárból – reklámok nélkül.

Virtuális olvasnivalóval ugyanakkor sok könyvtár szolgál – újságokat, magazinokat, sőt, hangoskönyveket, zenét, videót is lehet kölcsönözni. A gond az, hogy nem túl széles a választék – bár a digitalizálás itthon is gőzerővel folyik. A Petőfi Irodalmi Múzeum önálló honlapja, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 tavasza óta menti át a legújabbkori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait a digitális korba – és teszi ingyen hozzáférhetővé a műveket. A DIA mellett a Magyar Elektronikus Könyvtár fejlődött a másik legismertebb ingyenes e-book szolgáltatásává itthon. Bárki részt vehet a könyvtár fejlesztésében és az állomány gyarapításában: felajánlhat saját műveket vagy mások írásait, feltéve, hogy ezzel nem sért szerzői jogokat. Mindkettő nagy előnye, hogy ingyenes, és nem kell hozzá drága ekönyv-olvasó, hiszen pda-n, okostelefonon vagy a számítógépen is lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!