szerző:
hvg.hu

A Microsoft komoly ráncfelvarrásba kezdett: a következő Windows máshogy fog kinézni, máshogy működik, mint az elődje. A konszern az érintőképernyőre fókuszál, de teljes kompatibilitást ígér, és hogy több különféle eszközön lehet használni. Az új szoftver jövőre lesz elérhető.

A Microsoft jelentős nyomás alatt van – az Apple iOS és a Google Android platform okoz fejtörést a cégnek. Ezekre a kihívásokra hivatott válaszolni a Windows 8, amelyet elsősorban táblagépekre szánnak, bár asztali gépen és laptopon is működik majd az ígéret szerint.

A Microsoft a Building Windows 8 blogon már számtalan újdonságról lerántotta a leplet a Windows 8-at illetően – ezekről a techline.hu cikkében olvashat –, majd a Build konferencián tovább árnyalták a képet. Steve Sinofsky, aki az operációs rendszer fejlesztéséért felel a Microsoftnál, egy kifejezést használt előszeretettel: kompromisszumok nélkül. Steve Sinofsky szerint nem kevesebbről van szó, mint hogy újragondolták a Microsoft rendszerét. A neve ugyanaz marad, mint elődjéé, csak a verziószámot változtatják hétről nyolcra, de nem sok közös van a két szoftverben – tette hozzá.

©

A szoftver egészen más, mint amit a Windowstól eddig megszoktunk. A kezelőfelület leginkább a Windows Phone 7-re emlékeztet – a homescreenen az alapinformációkat akkor is látja a felhasználó, ha nem lép be magába az alkalmazásba. Sőt, nem is egy homescreen, hanem több, amelyek között kedvére váltogathat a felhasználó – a különböző alkalmazások, konktakinformációk, játékok között. A Windows Phone 7 "Metro" stílusa köszön vissza itt is.

Egér és billentyűzet után kiált

A rendszernek persze megvannak a maga korlátai – mégiscsak kénytelen kompromisszumokat kötni. Ha ugyanis valamivel mélyebbre jutunk a rendszerben, olyan kezelőfelületre jutunk, ami bizony a Windows 7 desktopra emlékeztet – és mint ilyen, egér és billentyűzet után kiált – mutat rá a Spiegel.

Máskülönben persze a Microsoft arra koncentrált, hogy az új Windows a lehető legérintőképernyő-kompatibilisebb legyen – végül is azért készült, hogy elsősorban a táblagépeken használják. Méghozzá egy sor különböző eszközön működik majd az ígéretek szerint – egyrészt elég hozzá egy olyan gép, amin Windows 7 fut, és Intel vagy Intel-kompatibilis, illetve ARM architektúrájú rendszereken is működik.

Windows Store

Az Apple Mac App Store megoldásához hasonlóan a fejlesztők a Windows Store-on keresztül ajánlhatják eladásra a fejlesztéseiket, onnan lehet majd mindent letölteni – képek és leírások alapján választanak majd a felhasználók. Természetesen a Microsoft felhő alapú szolgáltatásait is mélyen integrálták a rendszerbe. A képeket, videókat, zenét vagy szövegeket a SkyDrive-on keresztül szinkronizálja majd a rendszer – a különböző eszközökön automatikusan.

Az ígéretek szerint a rendszer kevesebb áramot és tárhelyet használ, és a bemutató szerint egy hároméves, elsőgenerációs Lenovo notebookon is működik. Természetesen a legmodernebb, legdrágább eszközökön is.
Egyetlen kérdés maradt a sok információ után – mikortól lesz pontosan elérhető a szoftver? De nyilván az sem tart sokáig, valamikor 2012-ben érkezik.

A Microsoftnak nincs ideje sokáig várni

A PC-korszaknak vége, a személyi számítógépek hamarosan úgy eltűnhetnek, mint az írógép vagy a bakelitlemez. PC helyett táblagépet, netbookot, játékkonzolt és okostelefont vásárolunk.

Frank Show, a Microsoft kommunikációért felelős vezetője még további 400 millió személyi számítógép értékesítéséről ír a cég blogjában 2011-ben világszerte. Ám míg az IDC idén februárban úgy számolt, hogy 2010 és 2011 között 7,1 százalékkal nőnek a PC-eladások világszerte, az adatot júniusban 4,2 százalékra korrigálta. Négy hónap alatt tehát a korábbi várt 371,6 millió termék helyett 361,6 milliót adnak csak el.

Ráadásul, mint erre az Infoworld felhívja a figyelmet, az érett piacokon (így Észak-Amerikában és Európában) kevesebb asztali számítógépet fognak eladni idén, mint tavaly – 3,7 százalékos csökkenésre számítanak az elemzők. A fejlődő országok mutatói szépítik a számokat – itt 11,5 százalékos növekedésre számítanak 2010-2011 viszonylatában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Letölthető a Windows 8 fejlesztői tesztváltozata

A Microsoft többórás bemutatót tartott a Windows 8-ról a BUILD konferencia első napján. Elsősorban az érintőképernyőkhöz idomított felületet, a rendszer online integrációját és a fejlesztői lehetőségeket demózták.

hvg.hu Tech

Egy Xbox-ügyfél 500 milliárd dollárra perli a Microsoftot

Egyoldalúan megváltoztatta a Microsofttal kötött szerződését egy Xbox-tulajdonos, és most 500 milliárd dollárra pereli a céget. Arra szeretné felhívni a figyelmet, hogyan járnak el a nagyvállalatok az ügyfeleikkel szemben.

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára