szerző:
hvg.hu

A háromdimenziós nyomtató ugyanolyan elterjedt lehet a családoknál, mint a kenyérpirító vagy a mikrohullámú sütő – legalábbis egy egyelőre csak koncepció szintjén létező 3D printer, az Origo kitalálói ezt remélik.

A mai gyerekek a számítógépek, a játékkonzolok – a végtelen vizuális élvezetek – világában nőnek fel. Egészen másképpen fejlődik az agyuk, mint az előző generációknak. Ki tudja megjósolni, mi jöhet az után, hogy a gyerek 3D-nyomtatóval játszik? – teszi fel a kérdést a TechCrunch.

Az Origo egyelőre csak koncepció, de a gyártók ígérete szerint hamarosan elérhető lesz. A lila műanyag házba költöztetett 3D printer szabvány extruder típusú nyomtató, amely különböző, kisebb tárgyak nyomtatására alkalmas, melyek vékony, hőre lágyuló műanyag sugárból formálódnak ki.


Mindkét  ötletgazda – Joris Peels és Artur Tchoukanov – tapasztalt 3D-nyomtatási szakértő. A gépet úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb mozgó alkatrésze legyen, és a végletekig leegyszerűsítették a felhasználói felületet.

Az Origo így határozza meg magát:

„Most még csak egy ötlet vagyok. Engem is olyan egyszerű használni, mint az Xboxot vagy a Wiit. Olyan nagy leszek, mint három Xbox 360 és annyiba kerülök, mint 3 Xbox 360. Az asztalon ülök, és csendesen megvalósítom az ötleteidet – a rajzaidat és az álmaidat.

Vannak a piacon más 3D-s nyomtatók. De egyiket sem lesz olyan egyszerű használni, mint engem. Egyik sem olyan megbízható, mint én, és nem is dolgozik olyan keményen. Nem vagyok ipari gép, sem komoly műszaki eszköz. Nem vagyok bonyolult. Ugyanolyan készülék vagyok, mint a kenyérpirító vagy a mikrohullámú sütő. Csak éppen lila vagyok, és elkészítem a tárgyaidat."

Ár, elérhetőség még nincs

Egyelőre a gép áráról nincs információ, arról sem tudni, mikor kerül forgalomba. De körülbelül 800 dollárba kerül majd. Joris Peels és társa több befektetővel is tárgyal, de mint mondja, az üzletemberek elfutnak, mint az ijedt kislányok, ha meghallják, hogy hardvereszköz gyártására keresnek invesztort.

Ugyanakkor a Makerbot épp most állapodott meg egy tízmillió dolláros befektetésről, ami azt mutatja, hogy az Origo fejlesztői mégis jó úton járnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Új technológiák

Nyomtatás olcsóbban

Érdekes jelenség, hogy digitalizálódó világunkban alig csökken valamit nyomatok mennyisége. De létezik olyan program, amellyel a printelés költségeit csökkenthetjük.

MTI Tech

Térnyomtatóval állítható elő új bőr vagy fül

Háromdimenziós printerekkel, azaz térnyomtatókkal a jövőben új testrészek - így porc, csont, vagy akár bőr és fül - is előállíthatók; az újdonságról a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves kongresszusán számoltak be Washingtonban a kutatók.

life-style.hu Shake

Lady Gaga nyomtatót árul - videó

Az idei CES egyik nagy érdekessége a Polaroid és Lady Gaga érdekházassága, akik közös erővel egy fotózásra alkalmas szemüveget, egy vezeték nélküli, hordozható nyomtatót és egy új kamerát mutattak be. A popsztár jelenléte számunkra érdektelen, a kütyük annál izgalmasabbak.

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t