szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google minden erejével azon van, hogy megpróbáljon tagokat verbuválni a – mostantól bárki számára nyilvános - közösségi hálójára. A kereső nyitólapján a bal felső sarokban a +Te-re mutató kék nyíllal hívják fel a figyelmet a közösségi hálóra, ahol mindenkinek a valódi nevével kell regisztrálnia.

A Google egyik legdrágább hirdetési felületét használja az exkluzív önreklámra: a kereső főoldalán egy hatalmas, kék nyíl mutat a bal felső sarokra – azaz a Google+ közösségi oldal regisztráció/belépés felületére.

Szerdától bárki bejelentkezhet – az online konszern mindenki számára megnyitotta a rendszert. A Google+-t először a kiválasztottak szűk köre tesztelte, majd mintegy három hónapon keresztül meghívóval lehetett belépni.

©Az önreklámra azt a napot választotta a kereső, amikor a volt vezérigazgató, Eric Schmidt az amerikai szenátus előtt kényszerül kínos kérdésekre felelni a „Google ereje: Az ügyfelek szolgálata, avagy fenyegető veszély?" című meghallgatáson – mutat rá a Spiegel

Az amerikai versenyhatóság, az FTC (U.S. Federal Trade Commission) azt vizsgálja, hogyan él, illetve visszaél-e a keresőóriás a piaci erejével.

A New York Times idézi a szenátus számára írásban benyújtott érvelést: eszerint a Google-nak minden területen van konkurense, például keresésben a Microsoft Bing. Arra is hivatkoznak, hogy munkahelyeket teremtenek. Eric Schmidt azt reméli, hogy a kartell-vizsgálat fair lesz majd, és a Google folytathatja eddigi tevékenységét.

Az ezzel párhuzamosan folyó reklámakció azt is demonstrálja, hogyan hódít meg a Google újabb és újabb üzleti területeket. Egyrészt új ötleteket valósítanak meg, másrészt a már meglevő szolgáltatásaikat integrálják a rendszerbe.

A hirdetők most már a Google pluszra is rendelhetnek banner-reklámokat, a Google a Google Docsot is összekötötte a közösségi oldallal. A felhasználók együtt szerkeszthetnek egy dokumentumot, és eközben akár hangout-videókonferencián beszélhetik meg a módosításokat.

De csak azok használhatják a rendszert, akik a valódi nevükkel regisztrálnak. Beceneveket, monogramokat nem lehet használni. Valószínűleg emögött az áll, hogy a valós felhasználók értékesek csupán a hirdetőknek.

Ingyenes, de nagyon drága

Aki nem akarja megadni a nevét, annak „nem kötelező a rendszert használni” – érvelt a módszer mellett korábban a Google-vezér. Csakhogy ha például munkatársak használják a Hangout-konferenciát, jelentős nyomás nehezedik arra, aki az adatai védelme miatt vonakodna minden információt kiadni magáról a keresőóriásnak.

A szolgáltatás ugyanis – bár pénzt nem adunk érte – nem ingyenes: drágán megfizetünk az adatainkkal, amit aztán a hirdetőknek eladnak, hogy személyre szabott reklámokkal és találatokkal bombázzanak bennünket.

A Google+-nak jelenleg mintegy húszmillió tagja van, de hivatalos adatot erről a keresőcég nem közölt, csak egy nem hivatalos blog frissítette a tagok becsült számát a közösségi oldal indulása körül.

A közösségi oldaltól sokan elfordultak, amikor kiderült, hogy letiltják, aki nem a valódi nevét használja – sőt, olyanokat is felfüggesztettek, akiknek furcsa nevük van.

©Sőt, úgy tűnik, már a Google-vezér sem használja a Google Pluszt: Larry Page utoljára több mint egy hónappal ezelőtt osztott meg olyan információt a Google közösségi hálóján, amit mindenki láthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Megnyitott a Google+, bárki csatlakozhat

Aki eddig nem kapott meghívót valamelyik ismerősétől, vagy csak nem volt kedve eddig egy kísérleti programhoz csatlakozni, most már nyugodtan lehet Google+ tag. Több hónapnyi zárt teszt után ugyanis immár mindenki előtt nyitott a Google közösségi szolgáltatása.

hvg.hu Tech

A Google megvette a Groupon német klónját

A DailyDeal.de, a piacvezető Groupon bónuszos-kuponos oldal német változata a Google kezébe került. A napi ajánlatokat kínáló oldal mintegy 150-200 millió dollárért cserélt gazdát.

hvg.hu Tech

Elindult a Google repülőjárat-kereső

A keresőcég elindította a Google flights repülőjárat-kereső szolgáltatását – ami jelentős kihívást jelent az online utazási irodák számára.

MTI Tech

Óriási rénszarvasrajzot találtak a Google Earth-szel egy uráli fennsíkon

A Nazca-fennsík rajzaihoz hasonló, óriási rénszarvas-ábrázolást találtak Cseljabinszk közelében. A kutató a Zjuratkul nemzeti park területét elemezte a Google műholdfelvételei alapján. Az újonnan felfedezett geoglifa mindenesetre a Moszkovszkij Komszomolec című lap csütörtöki közlése szerint egyelőre nem látogatható.

hvg.hu Tech

Érkezik a Google Wallet

Az okostelefonokat bankkártya, hűségkártya, kupon, közlekedési- vagy belépőjegy helyett is lehet használni.

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol