szerző:
MTI

A megfelelő időben adagolt marihuána megakadályozta patkányoknál a poszttraumás stressz kialakulását - közölték állatkísérleteik eredményét a Haifai Egyetem kutatói.

A Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy amikor a traumás élményt követően 24 órán belül marihuánával kezelték a patkányokat, akkor sikerült megelőzni náluk a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tüneteinek kialakulását.

©

Irit Akirav kutatásvezető kiemelte, hogy az "időablaknak", amelyen belül el kell kezdeni a szer adagolását, nagy jelentősége van. A kísérlet első részében extrém nagy stresszhatásnak tették ki az állatokat, amelyek ezt követően az emberi PTSD-hez hasonló tüneteket mutattak. A következő szakaszban négy csoportba osztották a patkányokat, az első csoportban lévők nem kaptak marihuánát, a második, harmadik és negyedik csoportban lévők viszont kaptak, rendre 2, 24, illetve 48 óra elteltével.

Egy héttel később valamennyi állat viselkedését megvizsgálták a kutatók, és úgy találták, hogy azok a patkányok, amelyek nem kaptak marihuána injekciót és azok, amelyek 48 órával a stresszhatás után kapták csak meg, egyaránt mutatták a PTSD tüneteit, valamint erős szorongásra utaló tüneteket is. A második és a harmadik csoportba került patkányoknál eltűntek a PTSD tünetei, noha szorongást náluk is tapasztaltak.

Akirav magyarázata szerint az időben alkalmazott marihuána nem törölte ugyan ki a megélt tapasztalatot, de segített megelőzni a PTSD tüneteinek kifejlődését a patkányoknál. "Azt is megállapítottuk, hogy a kannabinoidok hatását az agy amigdala nevű területén lévő receptorok közvetítették" - tette hozzá a kutató, aki reméli, hogy eredménye humán alkalmazásában is előrébb lépnek a pszichiáterek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!