szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A válaszadók több mint fele már nem tudná az életét az internet nélkül elképzelni, mivel az „életük szerves részévé vált”.

Mindennapi életünkben egyre nagyobb szerepet töltenek be a hálózatok, olyannyira, hogy a megkérdezettek egyharmada szerint az internet ma már az emberi élet olyan nélkülözhetetlen eleme, mint a levegő, a víz, az élelem és a lakóhely. A válaszadók több mint fele már nem tudná az életét az internet nélkül elképzelni, mivel az „életük szerves részévé vált”. Ez derül ki legalábbis a  Cisco Connected World Technology Report című nemzetközi felmérésből.

A felsőoktatásban tanuló hallgatókra, valamint a 30 éves és ennél fiatalabb szakemberekre kiterjedő, 14 országot felölelő nemzetközi felmérés a fentiek mellett azokra a kihívásokra is felhívja a figyelmet, amelyeknek a cégek a jelen és a jövő munkavállalói és üzleti elvárásai között egyensúlyozva igyekeznek megfelelni. Az új kihívások közé tartozik a mobilitás ugrásszerű terjedése, a biztonsági kockázatok növekedése, valamint azok az új technológiák, amelyek segítségével az információk helytől függetlenül elérhetővé válnak – legyen szó akár virtualizált adatközpontokról, számítási felhőkről vagy hagyományos vezetékes és vezeték nélküli hálózatokról.

©

Az internet az emberi élet egyik alapvető eleme

Nemzetközi szinten a megkérdezettek harmada (33%) véli úgy, hogy az internet az emberi élet egyik alapvető eleme. A válaszadók mintegy fele (a hallgatók 49%-a és a munkavállalók 47%-a) hajlik arra, hogy egyetértsen a fenti megállapítással. Összességében a felmérésben szereplők négyötöde szerint az internet létfontosságú, a mindennapi élet nélkülözhetetlen alkotóeleme.

A válaszadók több mint fele (a hallgatók 55%-a, a munkavállalók 62%-a) már nem tudná az életét az internet nélkül elképzelni, mivel az az „életük szerves részévé vált”.

Ha választaniuk kellene az internetkapcsolat és az autó között, nemzetközi szinten a felsőoktatásban részt vevő hallgatók közel kétharmada (64%) inkább az előbbit választaná.

Az új közösségi életforma: az internet a partneri kapcsolatok és barátságok felett áll?

Nemzetközi szinten ötből két hallgató (40%) arról számolt be, hogy az internet számukra fontosabb, mint a randevú, a barátokkal együtt töltött idő vagy a zenehallgatás.

Közösségi élet 2.0

Míg a korábbi generációk a személyes társasági érintkezést részesítették előnyben, az új generációnál már jól látszik az online kapcsolattartás előretörése. Világszerte a megkérdezett hallgatók több mint negyede (27%) úgy gondolja, hogy Facebook-profiljának aktualizálása fontosabb a csoportos szórakozásnál, a randevúknál, a zenehallgatásnál vagy a barátokkal szervezett programoknál.

Mobil eszközök használata az információszerzésben - a televíziózás és az újságolvasás vége?

A hallgatók kétharmada (66%) és a dolgozó fiatalok több mint fele (58%) valamilyen mobil eszközt (noteszgép, okostelefon, táblagép) nevezett meg a számukra legfontosabb technológiaként.

©

Az okostelefonok és a mobilitás folyamatosan növekvő szerepe

Most már biztos, hogy mire az új generáció munkába áll, nemzetközi szinten az okostelefonok veszik majd át az asztali gépek szerepét. Ezt bizonyítja, hogy a felmérésben szereplő hallgatók immár 19%-a okostelefonját tartja a „legfontosabb”, napi szinten használt eszköznek, míg az asztali gépek 20%-nyi szavazatot kaptak.

A felmérés megállapításaival tovább folytatódik a vita arról, hogy valóban szükség van-e a hagyományos értelemben vett irodákra, hiszen immár gyakorlatilag bárhonnan, így otthonról vagy nyilvános helyszínekről is elérhető az internet és a munkahelyi hálózat. Már a tavalyi jelentés is arról számolt be, hogy az alkalmazottak 60%-a szerint a hatékony munkavégzéshez nincs szükség irodákra.

A televízió háttérbe szorul

Az elmúlt két év felméréseinek eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy a televízió népszerűsége folyamatosan csökken a megkérdezett korosztály körében, akik egyre inkább a mobil eszközöket, így a noteszgépeket és az okostelefonokat részesítik előnyben. Nemzetközi szinten tízből már csak kevesebb mint egy hallgató (6%) és munkavállaló (8%) nyilatkozott úgy, hogy napi szinten a televízió életük legfontosabb technológiai eszköze. A csökkenés várhatóan tovább folytatódik, hiszen egyre több tévéműsor és film érhető el már mobil eszközökön is.

A felmérésről

A felmérést az InsightExpress nevű amerikai piackutató cég végezte a Cisco megbízásából.

A nemzetközi felmérés két célcsoportra terjedt ki: a felsőoktatásban tanulókra és a húszas éveikben járó fiatal szakemberekre. A felmérés mindkét részterületen 100-100 válaszadó bevonásával készült 14 országban, ami összesen 2800 válaszadót jelent.

A felmérés a következő országokban készült: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Brazília, Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország, Oroszország, India, Kína, Japán és Ausztrália.

A nyomtatott kommunikáció zsákutca?

A nemzetközi felmérésben megkérdezettek mindössze 4%-a nyilatkozott úgy, hogy információikat leginkább továbbra is a napilapokból szerzik be.

Környezetvédelem: ötből két hallgató (21%) az órákhoz szükséges tankönyveken kívül már legalább két éve nem vásárolt hagyományos, papíralapú könyvet.

Kommunikáció a Facebookon

Tízből kilenc hallgató (91%) és munkavállaló (88%) rendelkezik Facebook profillal, és ezek közül a hallgatók közül 89%, a dolgozók közül pedig 73% napi rendszerességgel látogat el saját oldalára. Minden harmadik válaszadó (33%) naponta legalább öt alkalommal nyitja meg Facebook fiókját.

Félbeszakadó munka, szétesettség

A hallgatók arról számoltak be, hogy projektmunkáik vagy házi feladataik készítését folyamatosan azonnali üzenetek, közösségi médiából érkező friss hírek vagy telefonhívások szakítják meg. Ötből négy hallgatót (84%) óránként legalább egy alkalommal zavarnak a munkájában.

Minden ötödik (19%) arról számolt be, hogy óránként legalább hat alkalommal fordul vele ilyen elő, azaz átlagosan minden 10. percben. Minden tizedik hallgató (12%) pedig már nem is tudja megszámolni, hogy egy adott feladat végzése közben hányszor szakítják félbe.

Összemosódik a munka és a szabadidő

Egyre inkább halványodni látszik a munka és a magánélet közötti határvonal, mivel a megkérdezett alkalmazottak 70%-a „ismerősnek jelölte” főnökét és/vagy munkatársát a Facebookon.

Munkahelyi „hírszerzés”

A Twittert használó alkalmazottak kétharmada (68%) nyomon követi főnöke vagy munkatársai tevékenységét a Twitteren, 42%-uk mindkettőt figyeli, viszont közel egyharmaduk (32%) nem kívánja a magánéletét a nyilvánosság elé tárni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Tech

Itt a világon a leggyorsabb az internet

Dél-Koreában a leggyorsabb az internetelérés az egész világon, majd Románia, Bulgária, Litvánia és Lettország következik a sorban, Magyarország pedig az erős középmezőnyben végzett egy friss tanulmány szerint.

hvg.hu Tech

Az internet legveszélyesebb hírességei

Heidi Klum szupermodell, reality-show háziasszony – és az internetezők réme. Ő áll ugyanis az egyik biztonsági cég „legveszélyesebb hírességek” listájának élén.

MTI Itthon

A gazdákat is az internetre csábítják

Szeptember végétől olyan új elektronikus ügyfél-tájékoztatási rendszer indul, amely segíti a gazdálkodókat, hogy otthonról is nyomon követhessék ügyeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

MTI Gazdaság

Tovább hízott a hazai internet-előfizetések piaca

Az internet-előfizetések száma egy év alatt 658 ezerrel, 3,633 millióra gyarapodott a második negyedév végére, miközben július végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,7 millió volt, ami az utóbbi 3 év legalacsonyabb értéke – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

Ráuszította a kutyáját a rendőrökre a szabolcsi férfi

Ráuszította a kutyáját a rendőrökre a szabolcsi férfi

Alig volt forgalom az autópályákon áprilisban, 50 ezer pótdíjazás mégis összejött

Alig volt forgalom az autópályákon áprilisban, 50 ezer pótdíjazás mégis összejött

Kellemes újítás jön a Gmailbe

Kellemes újítás jön a Gmailbe