szerző:
hvg.hu

Néhány millió virtuális majom közel jár ahhoz, hogy virtuális írógépeket véletlenszerűen püfölve újrateremtse a teljes Shakespeare-életművet. Az újraalkotás jelenleg 99.990 százalékos.

Az első teljes szonett, amit befejeztek, a „Szerelmes panasza” című költemény volt. A projekt gazdája Jesse Anderson programozó, a virtuális majmok pedig a felhőben ülnek – konkrétan az Amazon EC2 cloud computing rendszer segítségével az  otthoni asztali gépén fut a program. Jesse Anderson azt mondta, azért indította el a projektet, hogy jobban megismerje a Hadoop rendszert, és tesztelje az Amazon Web Servicest - írja a BBC.  
 

©


Ennek érdekében a gyakorlatban vizsgálja az elméletet, miszerint végtelen számú majom végtelen számú írógépen véletlenül képes lehet előállítani Shakespeare összes műveit. Jesse Anderson virtuális majmai az Amazon szerverekre feltöltött programok, melyek rendszeresen véletlenszerűen választanak maguknak szövegrészeket. Minden szakasz kilenc karakter hosszú, és mindegyikkel leellenőrzi a rendszer, szerepel-e Shakespeare műveiben. Ha nem, a karaktersorozatot nem használják. Ha igen, beillesztik a szövegbe. Az angol ABC-ből összeállított, kilenc karakteres betűsornak 5,5 billió különböző változata létezik.

A végtelenmajom-tétel
A végtelen sok majom és írógép tétele szerint ha adott valamilyen előre rögzített szöveg, és egy majom véletlenszerűen ütögeti egy írógép billentyűit, akkor majdnem biztos, hogy előbb-utóbb ezt az adott szöveget is leírja - még ha az olyan összetett és értelmes is, mint például William Shakespeare teljes életműve.
A tétel megfogalmazásában a majdnem biztos egy pontos valószínűség-számítási kifejezés, és a majom egy véletlenszerű szöveggenerátor, ami a végtelenségig működik.
A tétel rámutat annak a veszélyeire, hogy a végtelent egy nagyon nagy, ámde véges számnak tekintjük. Annak a valószínűsége, hogy a majom hibátlanul legépeli Shakespeare Hamletjétjét, nagyon kicsi, de pozitív.

Egyes matematikusok szerint emberi ésszel felmérhető időn belül sikerülhet az életművet összeállítani, mások úgy vélik, erre nincs esély. Utóbbiak közé tartozik Dr Ian Stewart, az University of Warwick professzora, aki szerint az univerzum koránál jóval hosszabb időre lenne szükésg ahhoz, hogy a hibátlan,  3 695 990 karakteres Shakespeare-életmű elkészülhessen.

Szerinte minden egyéb könyv, ami a Shakespeare-összesnél rövidebb, megjelenik, mielőtt a Shakespeare-munkák – persze, ha az idő-tényezőt nem vesszük figyelembe.

Nem ez az első ilyen projekt. A Wikipedia említ egy 2003-as próbálkozást – ott a IV. Henrik egy mondatának egy része készült el sok milliárd szimulált év alatt véletlenszerű virtuális gépeléssel.

A Paignton állatkertben pedig a gyakorlatban is kipróbálták, mi történik, ha hat tarajos makákó kap egy számítógépet és egy billentyűzetet. Egy hónap alatt a majmok öt oldalt állítottak elő, konkrétan öt oldalnyi s-betűt, és eltörték a billentyűzetet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Meleg, de esős idő lesz

Meleg, de esős idő lesz

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Full elektromos a Renault új, Twingo méretű szabadidő-autója

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle