szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban terjedni kezdett egy üzenet, amely a leiratkozás gombbal oldaná meg, hogy ne lássák túl széles körben a facebookos kommentjeinket. A dolog nem ennyire egyszerű, de van megoldás.

A Facebook-felhasználók közül is sokan féltik a magánéletüket, és azon morfondíroznak, hogyan lehet megoldani, hogy az üzeneteik mégse legyenek mindenki számára publikusak. Erre kínál megoldást egy üzenet, ami a napokban kezdett terjedni:

Az eredeti szöveg
Please do me a favor: hover over my name here, wait for the box to load and then hover over the “Subscribed” link. Then uncheck the “Comments and likes” choice. I would rather my comments on friends’ posts not be made public. Thanks! Then repost if you don’t want your EVERY MOVE posted on the right for everyone to see.

"Látva az újabb változtatásokat a Facebook-on, egy szívességre kérlek, kedves ismerősöm. Menj rá az egérrel a nevemre, várj, míg megjelenik az ablak és állj rá a subscribed gombra, majd vedd le a pipát a comments and likes-ról. Ezután átmásolhatod ezt az üzenetet a saját üzenőfaladra, ha nem akarod, hogy az ismerőseiden kívül bárki elolvashassa az összes like-odat és comment-odat.  Bocsi az "elferdült" angol-magyar szavakért, de sajnos a facebook a magyar nyelv beállítása esetében is ezeket az angol szavakat használja."

A dolog sajnos nem ennyire egyszerű – de a heresthethingblog részletesen elmagyarázza, hogyan lehet kevésbé széles körben megosztani az üzeneteket. A blog négy módszert is ajánl azok számára, akinek nem tetszik az ötlet, hogy bárki láthatja a barátaiknak szánt kommenteket. Sőt, egy ötödiket is.

A rossz hír az, hogy a kommenteket nem lehet ilyen egyszerűen személyessé tenni. Főleg nem, ha valaki másnak a posztját kommenteli a felhasználó. Azért nem, mert ilyenkor az eredeti üzenet küldőjének biztonsági beállításai a mérvadóak. Ha tehát az ismerős posztját mindenki láthatja, minden ehhez fűzött magyarázat is publikus lesz.

©


A másik véglet, ha az ismerős posztját kizárólag ön láthatja – ekkor a komment is csupán a párbeszéd két szereplője számára elérhető.

Kérdés, mi történik, ha követi az üzenetben szereplő utasításokat. Nos, meg lehet ezt is tenni, de mivel a feliratkozás is egyénenként változik, az ismerősökön múlik, náluk milyenek a beállítások. A leiratkozás beállításainak módosítása egyedül tehát nem jelenti, hogy más ne láthatná a posztokat.

Mit lehet tehát tenni?

1. Ellenőrizze, kivel osztják meg az ismerősei a posztjaikat, mielőtt kommentet fűz hozzájuk. Az adott poszt alján levő időpontot keresse, mikor küldték ki az üzenetet (pl. 8 órája). Az időpont mellett jobbra lesz egy kis ikon, ha föléhúzza az egeret, megjelenik, kivel osztotta meg az illető az eredeti üzenetet. Ha például a földgolyó ikon látható ott, a "Shared with: Public" felirat lesz látható, azaz bárki számára publikus a poszt. Ha az ikon két kis fejet ábrázol, a felirat pedig “Shared with: Joe’s Friends” (a barátokkal megosztva) vagy “Shared with: Friends of friends” (a barátok barátaival is megosztva) értelemszerűen a kör kisebb vagy nagyobb.


2. Ha mindenképpen szeretné kommentelni a posztot, de nem akarja, hogy az ismerősök barátai is lássák, mindig kattinthat az időponttól balra levő "Share" – magyar beállításnál a "Megosztás" – gombra, így a saját üzenőfalon, a saját biztonsági beállításaival küldheti ki a posztot. Csak ne felejtse el a megfelelő beállításokat a pop-up ablak menüjében. 

3. Ellenőrizze le a saját beállításait, mi szerepel az üzenetek megosztásánál. A jobb felső sarokban levő Profilom menüben az Adatvédelmi beállítások menüpontra kattintva három nagy ikon jelenik meg. Public, Ismerősök vagy Egyéni. Melyik van bejelölve? Ha a Public, az egész világ láthatja a kommentjeit. Ha az Ismerősök, csak a facebookos barátai, ha az egyéni, több lehetőség is adódik – a barátok barátai – ez elég nagy kör –, illetve egy szűk kör, az ön döntése szerint.

©

4. Mindig úgy gondoljon az ismerősök facebookos posztjaira, mint egy bulin egy baráti beszélgetésre. Ha kommentel, az egész csoport tudni fog róla. Ha ez nincs ínyére, inkább tartsa meg a megjegyzéseit magának.

5. Rendezze csoportokba ismerőseit, így megosztásait csak azok fogják látni, akiknek valóban szánta őket.

Ha ez túl bonyolult, még mindig van egy hatodik megoldás – bármikor törölheti magát a Facebookról. Nem egyszerű, de nem lehetetlen a Facebook-profil törlése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Megtudhatja, ki törölte a Facebookon

Szeretné tudni, ki akar véget vetni a virtuális barátságnak, ki törölte az ismerősei közül a Facebookon? Létezik erre is módszer – a régi és az új dizájnban is.

hvg.hu Napi merítés

Így szabadulhat meg főnökétől a Facebookon

Egy-egy facebookos bejegyzés elküldése esetén sokaknak megfordul a fejében: jaj, a főnök ezt nem láthatja! A Facebook új funkciói lehetőséget adnak arra, hogy megszabaduljunk a főnök online figyelő pillantásától – olvasható a Social Times oldalon.

hvg.hu Tech

Facebook újdonságok – tények és találgatások

A Facebook rengeteg módosítást bevezetett, és még sokkal többet tervez. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a felhasználók meg vannak zavarodva, mi is történik. Összegyűjtöttük, mi változott.