szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az üstökösöknek köszönhetjük a Föld óceánjait - állítják a németországi Max Planck Intézet asztrofizikusai, akik vizsgálataikról a Nature online kiadásában számoltak be.

Amikor a Föld kialakult, oly forró volt, hogy ha volt is víz a felületén, mindenképp elpárolgott, így bolygónk lehűlése után "csontszáraz" volt - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon. "A vizet csak később kaphatta bolygónk" - hangsúlyozta Paul Hartogh bolygókutató, a tanulmány vezető szerzője.

A jéggel "megpakolt" üstökösök természetes "vízszállítóknak" tekinthetők, ám a Naprendszer kialakulását bemutató komputeres modellekből arra a következtetésre jutottak korábban a tudósok, hogy az aszteroidák biztosították a földi óceánok vízének túlnyomó részét. Az üstökösöktől a vízkészleteknek csupán 10 százaléka származik.

Hogy kiderítsék az óceánok eredetét, a tudósok a földi víz izotóp-összetételét hasonlították össze olyan égitesteken talált hidrogénizotópokkal, mint amilyenek az üstökösök. Egy-egy vegyi elem összes izotópja ugyanannyi protont, de különböző számú neutront tartalmaz. Így a "közönséges" hidrogén, a prócium atomjának magja egyetlen protonból áll, az egyik izotópja, a deutérium viszont a proton mellett egy neutront is tartalmaz. A Földön tízmillió prócium-atomra 1558 deutérium-atom jut.

A Max Planck Intézet kutatói az Európai Űrügynökség (ESA) Herschel űrteleszkópja segítségével a deutérium és prócium arányát vizsgálták a Hartley-2 üstökösben, amely tavaly októberben "mindössze" 18 millió kilométerre közelítette meg a Földet. Mint kiderült, 10 millió "közönséges" hidrogénatomra 1610 deutérium jut, vagyis nagyon hasonlatos a földi víz izotóparányaihoz.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a viszonylag nagy mennyiségű vizet és szerves vegyületet tartalmazó meteoritokban, az úgynevezett szenes kondritokban 10 millió próciumra 1400 deutérium-atom jut. A Naprendszer legkülső tartományában lévő üstökös-zóna, az Oort-felhő égitestjei esetében 2960 deutérium-atom jut tízmillió "közönséges" hidrogénatomra, vagyis ezek a kométák semmiképp sem lehettek a Föld "vízbeszállítói".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást