szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legidősebb szupernóvák közül tucatnyit fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport.

A felfedezésről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society októberi számában jelent meg részletes tanulmány. A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása, mely során a csillag fényessége néhány hónapon keresztül egy átlagos galaxiséval vetekszik. A szupernóva-robbanás során a csillag ledobja a külső rétegét, amely a környezetét hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telíti.

Az 1a típusú szupernóva-robbanásnál szoros kettősrendszerben keringő úgynevezett fehér törpék kísérőcsillagjuktól anyagot kapnak. Ez a folyamat egészen addig tart, amíg a fehér törpe át nem lépi az úgynevezett Chandrasekhar-határt (a Nap tömegének 1,44-szeresét), és saját gravitációja alatt össze nem roppan. Az ekkor beinduló szénfúzió a csillagot teljesen szétszakítja, így e jelenséget termonukleáris szupernóvának is nevezik.

Annak ellenére, hogy e folyamatban relatíve alacsony tömegű csillagok vesznek részt, ezek a legfényesebb szupernóvák. Az 1a típusú szupernóvákat standard gyertyáknak is szokás nevezni, mert olyan robbanásokról van szó, amelyek mindig azonos módon játszódnak le. A robbanás tulajdonságaiból kiindulva meg lehet határozni, hogy milyen messze történt - olvasható a tanulmányt ismertető Space.com űrkutatási hírportálon.

A nemzetközi kutatócsoport a Hawaii-szigetek Mauna Kea vulkánjának tetején működő japán Szubaru-teleszkóp segítségével az ég telehold nagyságú szelvényét figyelték több éjszakán keresztül. A kutatók az adott "égdarabkán" 150 szupernóvát fedeztek fel, közülük 12 tízmilliárd évesnél idősebb volt. Ez azt jelenti, hogy e csillagok akkor robbantak fel, amikor a Világegyetem "mindössze" 3,7 milliárd éves volt.

Az új kutatás kimutatta, hogy az 1a típusú szupernóvák a korai univerzumban ötször olyan gyakoriak voltak, mint napjainkban. Ezek a szupernóvák voltak a vas főforrásai, amely a földmag fő összetevője és létfontosságú alkotóeleme a vér oxigénszállító metalloproteinjének, a hemoglobinnak is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak