szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jobs előadásai olyan hatással voltak hallgatóságára, mintha nagy adag drogot kaptak volna. Az alábbiakban legendás előadásai közül válogatunk.

Sokan komoly erőfeszítéseket tettek – például órákon keresztül álltak sorban a fagyos téli éjszakában –, hogy minél közelebbről hallhassák az Apple vezérének prenzentációját – mutat rá Carmine Gallo, a Businessweek.com újságírója Steve Jobs, a prenzentáció mestere című könyvében. Jobs rábeszélőképessége olyan kitűnő volt, hogy könnyedén fordított át minden érdeklődőt vásárlóvá, majd a vásárlókat rajongókká. Ráadásul e képességét folyamatosan képes volt fejleszteni.

Gallo szerint a fent látható, 1984-es prezentációját, amin bemutatta a Macintosht, nehezen lehet felülmúlni, de Jobs mégis képes volt meghaladni: a 2007-es és 2008-as Macworld Expón jobb volt a jónál. Ezekbe az előadásokba minden beépült, amit Jobs a hallgatóságról a ’84-es Macintosh-prezentáció óta megtanulhatott.

A könyv szerzője úgy véli, egyetlen amerikai vezérigazgató sem kapcsolható annyira szorosan vállalata sikereihez, mint Jobs, aki az Apple látnoka és vásári kikiáltóembere volt egy személyben. Ha ez utóbbi szerepben szeretnénk látni, elég megnézni a 2001. októberi iPod-termékbemutatóról készült videót.

Jobs állandóan figyelt a jobbításra, újra és újra átdolgozta a diákat és prezentációja minden részletét. Minden előadása egy történet, és minden dia az előadás egy újabb felvonása. Vérbeli showman volt, és mint minden nagy színész, addig próbált, míg elégedett nem lett az eredménnyel. Előadásai nagyon is hasonlítottak a tradicionális drámához – mindegyik egy-egy finoman kidolgozott és jól eljátszott színdarab, ami informál, szórakoztat és inspirál.

Amikor Jobs 2005. október 12-én a videolejátszó iPodot mutatta be, a San José-i California Theatre-t válaszotta az előadás helyszínéül. A színház illő környezet minden klasszikus történethez – így Jobs háromfelvonásos színművéhez is. Az első felvonásban bemutatta az új iMac G5-öt beépített videokamerával; a második felvonásban elővette az ötödik generációs iPodot, amelyik elsőként volt képes videofilmet lejátszani, a harmadik felvonásban pedig az iTunes 6-ról beszélt, és bejelentette, hogy az ABC TV programjait elérhetővé teszi az iTunes-on és az új videós iPodon. Ezután, ráadásképpen, felvezette Wynton Marsalis, az élő jazzlegenda fellépését.

Jobs mestere volt annak, hogy megfogjon egy egyébként unalmas tárgyat, például egy elektronikus kütyükből összerakott szerkezetet, és magával ragadóan drámai sztorit gyártson köréje. Messianisztikus küldetéstudat hajtotta: az volt a célja, hogy megváltoztassa a világot, hogy maga után hagyja valahol a keze nyomát. Huszonegy éves kora óta, azaz azóta, hogy Steve Wozniakkal megalapította az Apple-t, Jobs a szerelmese lett annak a víziónak, hogy a személyi számítógépek megváltoztatják a társadalmat, az oktatást és a szórakoztatást. Lelkesedése ragadós volt, mindenkit megfertőzött a közelében. Mindenkit.

2005. június 12-én a Stanford Egyetemen tartott nyitóbeszédet. Előadásából – melyet tegnap teljes terjedelmében közöltünk – internetes szenzáció lett. A beszéd szerkezete megragadóan egyszerű: megnyitás, három történet és a konklúzió – „maradj éhes, maradj bolond!” Előadása felfedi üzleti és kommunikációs sikereinek titkát: csináljuk azt, amit szeretünk, a nehézségeket kezeljük lehetőségeknek és mindig törekedjünk a kiválóság elérésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Magyar IT-guruk Steve Jobsról: "Jó irányban ült a lovon"

Még a magyar iparági kreatívok is tettek azért, hogy a Macintosh Európában is sikert arasson. De inkább azért az a jellemző, hogy valamiképp mindannyian Steve Jobs köpönyegéből bújtak elő. Az internet, az IT és a dizájn hazai nagyjai beszélnek arról, mit köszönhetnek Steve Jobsnak. Persze azon kívül, hogy valamennyien az Apple termékeit használják.

hvg.hu Tech

Meghalt Steve Jobs

Ötvenhat éves korában elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója. Jobs, aki hasnyálmirigyrákkal küszködött, és nemrég lemondott cége vezérigazgatói posztjáról, egyik egyetemi beszédében azt mondta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt.

hvg.hu Tech

"Én sosem szereztem diplomát" – Steve Jobs diplomaosztó beszéde, videóval

Az Apple és a Pixar vezére maga soha nem szerzett diplomát, de felkérték arra is például, hogy a kaliforniai Stanford Egyetem végzősei előtt 2005-ben mondjon beszédet. Az avatási ünnepségen Steve Jobs három történetet osztott meg a „nagybetűs életbe” kilépő fiatalokkal. Azóta pólókra nyomtatják a szavait.

Vendée Globe: A versenytársa kimentésében segítő Bestaven nyerte a földkerülő vitorlásversenyt

Vendée Globe: A versenytársa kimentésében segítő Bestaven nyerte a földkerülő vitorlásversenyt

Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből