szerző:
hvg.hu

Elméletileg mostantól letölthető az Apple iOS operációs rendszerének legújabb verziója. Gyakorlatilag rengeteg probléma adódhat a frissítéssel, mert az Apple szerverei nem mindig tudnak megbirkózni a beérkező kérések tömegével.

Az Apple október negyedikei rendezvényén az iPhone 4S bejelentése mellett megejtették az iOS 5 premierjét is, azaz az iPod Touch, iPhone és iPad készülékekre szánt szoftverfrissítést. A beharangozó szerint több mint kétszáz új funkció könnyíti meg a felhasználók életét – ezek közül az értesítések, az iMessage, a Reminder és a Twitter integráció volt a legfontosabb. Már akinek sikerül letöltenie a programot.

Problémás lehet ugyanis frissíteni az iOS 5-öt. A leggyakoribb jelenség, amikor frissíteni próbálja az operációs rendszert, az Error 3200. Az Apple csak annyit közöl a felhasználókkal, hogy dolgoznak a hiba elhárításán, és a felhasználó semmit sem tud tenni azért, hogy maga hárítsa el a hibát.

A probléma akkor fordul elő, ha túl sokan próbálnak hozzáférni az Apple-szerverekhez ugyanabban az időpontban – áll a Mashable cikkében. Az első rohamot követően nyilván megszűnik a jelenség.

A probléma akkor kezdődik, amikor a készülék megpróbálja felvenni a kapcsolatot az Apple-szerverekkel: a szerver nem tudta kiszolgálni a sok egyidejű kérést. Ennek eredményeként sok felhasználó, ha újra próbálkozik, már nem jelenik meg a titokzatos 3200-as hibaüzenet.

Az egyik módja annak, hogy maguk a felhasználkók megoldják a problémát, ha várnak néhány órát. A türelmetlenek pedig próbálkozzanak szorgalmasan, próba-szerencse alapon, ha a kérések felét teljesíti az Apple, előbb-utóbb sorra kerül.

Egyéb problémák is jelentkeztek:

• Újra kell rendezni az összes alkalmazást.
• Túl hosszú időt vesz igénybe a backup. Az egyik felhasználónál három óra volt.
• Sokáig tart a frissítés. Mivel több mint 700 MB, és a szerverek túlterheltek, a szokásosnál tovább tart.
• Képtelenség regisztrálni az iCloudba.

Akad viszont, akinek a frissítés 15 perc alatt sikerült. Azután azonban az extra mentési folyamat még ezeknél a szerencséseknél is sokkal tovább tartott, mint máskor.

©

A Spiegel iPhone 4S tesztje is részletesen ír az új iOS 5 funkciókról. Arra jut, hogy az iOS 5 ingyenes frissítése minden felhasználónak melegen ajánlott, aki kompatibilis eszközzel rendelkezik. Első pillantásra az iOS 5 sem sokban különbözik az elődjétől, de aki egy kicsit mélyebbre ás, találhat néhány kincset érő funkciót. Így az emlékeztetőt például, amit nem csak időre lehet beállítani, de akkor is jelezhet, ha egy adott helyre érkezik a telefon tulajdonosa. Ebből az iPhone 4 tulajdonosok profitálhatnak a legtöbbet, az iOS 5-tel egy „iPhone 4S light” készülékük lesz.

Az appleblog kiválogatta a legérdekesebb újdonságokat:

iMessage: ingyen üzenetküldés iOS-készülékek között
Reminders: emlékeztetőket menthetünk el, több lehetőséggel, mint eddig
Notification Center: ujjunkkal a képernyő tetejéről lefelé mozduljunk, minden értesítés itt van
Twitter: iOS-be integrálva
Camera: Lock Screenről is elérhető, hangerőgombbal lehet exponálni. Szerkeszthetjük a képet Photosban.
Safari: Reading List és Reader iOS-en is
Kábel nélküli szinkronizálás
Air Play mirroring:
Apple TV-n keresztül, ami az ölünkben, az a tévénken is
Új Mail, új Calendar, új Game Center

És persze az iCloud: felhőben tárolhatjuk az adatainkat, ha képet készítünk, dokumentumot írunk át, új időpontot vagy kontaktot veszünk fel, vagy iTunesban vásárolunk egy számot, automatikusan az összes készüléken megjelenik a változás.

A techline.hu cikkében pedig részletesen olvashat az újdonságokról.

A Spiegel a korábban említett tesztben ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy még ki kell várni, mennyire stabil az adatcsere az Apple-felhőben, ha egyszerre több millió felhasználó használja a rendszert.

Az Apple történetének egyik – ha nem a legnagyszabásúbb – letöltési kampánya zajlik. Ráadásul nem csak az iOS 5 frissítése zajlik, megjelent a Mac OS X 10.7.2 is, hogy az új rendszert az asztali gép vagy a laptop is kezelni tudja. Ez azt jelenti, hogy több tízmillió eszköz frissül szerte a világon.

Az iPhone 4S Amerikában és hat további országban október 14-étől kapható, Magyarországon és még 21 országban október 28-tól elérhető.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

Jön az olcsó iPhone – de hová tűnt az iPhone 5?

Az Apple cupertinói központjában a várakozásokkal ellentétben nem mutatták be az iPhone 5-öt, a szupertelefon legenda maradt. Felmerülhet, hogy a Samsungnak sikerült megtorpedóznia az új készülék bevezetését. Mégis fordulópont az Apple életében az iPhone 4S: az egykori elittelefon-gyártó olcsó készülékekkel árasztja el a piacot.

hvg.hu Tech

iPhone 4S: rettegnek-e a riválisok?

Letűnhetnek a napok, amikor az Apple diktálja az okostelefonok piacán a feltételeket. Az iPhone 4S piacra dobásával olyan területre lép, ahol komoly kihívói akadnak. A Google  Android operációs rendszere egyre nagyobb piaci részesedést mondhat a magáénak.

hvg.hu Tech

Nagy iPhone 4S teszt

Megosztotta az Apple-rajongók táborát az iPhone 4S – kis módosítás vagy jelentős fejlesztés eredménye az új okostelefon? A Spiegel tesztelte a készüléket – szerintük az iPhone 4 sikere eltörpül majd az új verzióé mellett. Pedig akinek van már iPhone-ja, annak nem feltétlenül érdemes az új készülékre költeni.

hvg.hu Tech

Valami nagy dobásra készülnek az iPhone-konkurensek

A várakozásokkal ellentétben az Apple szupertelefonja, az iPhone 5 helyett csak az iPhone 4S-t jelentették be. Ráadásul komoly kihívók jelentkeztek. A Samsung és a Google „valami naggyal” támadja az Apple-t, és a Nokia napja is újra felragyoghat a kiszivárgott hírek szerint.

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

Régen várt funkció került a Firefox böngészőbe, ami lecsap a szemtelen weboldalakra

Régen várt funkció került a Firefox böngészőbe, ami lecsap a szemtelen weboldalakra

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó

Jennifer Lawrence és Adele betértek egy melegbárba, majd beneveztek egy ivóversenyre - videó

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

6 tuti tipp a jó alváshoz az 1600-as évekből

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt