szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leállítja a hagyományos mobiltelefonok gyártását és az okostelefonokra koncentrál a Sony Ericsson, a japán-svéd vegyesvállalat pénteki bejelentése szerint a termelést 2012-ben szervezik át.

Az irányváltást az indokolja, hogy a bevételnek már a 80 százaléka származik az okostelefon-értékesítésből – mondta a harmadik negyedévi adatokra hivatkozva Bert Nordberg elnök-vezérigazgató. A japán Sony és a svéd Ericsson a Google-féle Android operációs rendszert használó Xperia típussal van jelen az okostelefonok piacán. A harmadik negyedév végéig összesen 22 millió darabot adtak el. Az androidos készülékeket tekintve az Xperia piaci részesedése 12 százalék. A cél a piacvezető hely, ennek megszerzése azonban az erős verseny miatt még eltart egy ideig – mondta Nordberg.

A 2001-ben alapított közös vállalakozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a mobiltelefon-gyártás egészét tekintve csupán a 9. helyen áll a cég, az idei harmadik negyedévben viszont várakozáson felül teljesített. Az ugyancsak pénteken közölt adatok szerint három hónap alatt összesen 9,5 millió darab készüléket adtak el, ami ugyan elmarad az egy évvel korábbi 10,4 milliótól, de jelentősen meghaladja a második negyedévi 7,6 milliót, a növekedés pedig az okostelefon-értékesítés bővülésének köszönhető.

Az átlagos értékesítési ár 166 euró volt, 10 euróval nőtt az előző negyedévhez képest. A teljes bevétel a második negyedévi 1,2 milliárd euróról 1,6 milliárdra nőtt, adózás után pedig nullszaldós volt a cég, holott a második negyedévet még 50 millió eurós veszteséggel zárta. Az előző héten arról jelentek meg hírek, hogy a Sony kivásárolná az Ericsson 50 százalékát a közös vállalatból. Az elnök-vezérigazgató pénteken nem kommentálta ezeket a beszámolókat.

Elemzők szerint a Sony számára azért volna előnyös a válás, mert tisztulna a cég profilja, a saját márka alatt folytathatná a mobilgyártást, integrálhatná a mobilt mint eszközt a kínálatába, így a Sony mobilokon keresztül elérhető volna például a társasághoz tartozó lemezkiadók katalógusa vagy a PlayStation. Az Ericssonnak is megérné a válás, mert megszabadulna az erősen ingadozó teljesítményt nyújtó érdekeltségtől, és koncentrálhatna más üzletágakra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!