szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mától elérhető a Virtuális ’56 kiterjesztett valóság adatbázis, mely a megfelelő okostelefonon használva megmutatja a forradalom budapesti helyszíneit, és felvilágosítást nyújt az adott helyen történt eseményekről.

Nézze meg képes összeállításunkat is!
©

Az okostelefon beméri a saját GPS helyzetét, majd a beépített iránytű segítségével megmutatja a forradalmi helyszínek pontos helyzetét és távolságát, abban az irányban, amerre a telefon kamerája éppen néz. A "látótávolság" is állítható 100 méter és 5 kilométer között. Az egyes helyszínekre kattintva elolvasható az események rövid leírása, a Wikipedia 1956-ról szóló, díjnyertes szócikkéből.

“A kiterjesztett valóság adatbázissal ahhoz a fiatal generációhoz szerettük volna közelebb hozni a forradalom eseményeit, akik számára az okostelefon mindennapi eszköz, a történelmet ugyanakkor porosnak, nehéznek találják – mondta el Sándor Szabolcs, a Virtuális ’56-ot létrehozó Karmamedia ügyvezetője. – Potenciálisan több százezer ember érdeklődését tudjuk így felkelteni 1956 iránt.”

A  Virtuális ’56 használatához szükség van az Andriod és iPhone (valamint egyes Nokia és BlackBerry) okostelefonokon futó Layar programra, mely elérhető a http://layar.it/psdV9y címen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezártsággal és egyedülléttel küzdenek a járvány alatt a magyar diákok

Bezártsággal és egyedülléttel küzdenek a járvány alatt a magyar diákok

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV