szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Saját szemükkel nézhetik végig a kutatók egy új jéghegy születését a Déli-sarkon: az előrejelzések szerint a majdnem New York nagyságú jégdarab a következő hónapokban fog teljesen elszakadni a jégrengetegtől.

A nyugat-antarktiszi Pine-sziget gleccseren végigfutó repedés legalább 30 kilométer hosszú és 50 méter mély. Michael Studinger, a NASA IceBridge (Jéghíd) elnevezésű műveletének szakembere szerint a hasadék két métert tágul naponta és a jégpáncél kettéhasadásával egy több mint 880 négyzetkilométeres új jéghegy fog keletkezni. 

A szakember hangsúlyozta, hogy a jelenség nem a globális felmelegedés következménye. "Az előrejelzéseink szerint még az év végén, vagy a jövő év elején egy természetes folyamat részét képező jelentős jéghegyképződésre kerül sor" - mondta. Hozzátette: "ezek ciklikus események, amelyekre bizonyos időközönként kerül sor. A legutóbbi nagy jéghegyleválás 2001-ben következett be, tehát várható volt, hogy valami hasonló fog történni a közeljövőben". 

A gleccserszakadékot idén szeptember végén fedezték fel a szakemberek, mialatt a déli-sarki jégperem állapotában bekövetkezett változásokat vizsgálták. A repülőgép fedélzetről végzett munkálatok célja, hogy betöltsék azt az űrt, amely a jégmezők alakulását figyelő ICESat műhold 2009-es "nyugdíjazása" és ICESat 2 nevű utódjának 2016-os üzembe helyezése között keletkezett. 

"A tudomány világában sokszor előfordul, hogy lecsúszol a nagy alkalomról, mert nem vagy a megfelelő helyen a megfelelő időben" - mondta John Sonntag, a NASA Goddard űrközpontjában összpontosuló IcebRidge művelet csapatának egyikvezetője, arra utalva, hogy a kutatók számára is hatalmas jelentőséggel bír egy ilyen természeti jelenség közvetlen megfigyelése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

A korlátozásoknál nagyobb csapás lehet a cégeknek, ha a válság miatt elfogy a vásárlók pénze

A korlátozásoknál nagyobb csapás lehet a cégeknek, ha a válság miatt elfogy a vásárlók pénze