szerző:
hvg.hu

Mókás funkciók sokaságát rejtette el a Google a szolgáltatásaiban. Többek között láthatjuk, hogyan működik a gravitáció vagy előhívhatunk egy kis ninját, de Chuck Norrisra csak óvatosan ajánlatos keresni.

A Google kockafejű munkatársainak is van némi humorérzékük, azt legalábbis a keresőnél is érzik, hogy titkos trükkökkel megnevettethetik a felhasználókat. A Mashable tíz haszontalan, de szórakoztató funciót gyűjtött össze.

Gravitáció
©
Írja be a "Google Gravity" kifejezést a keresőbe a google.com-on. Az „I am Feeling Lucky” gombra kattintva, ha mozgatni kezdi a kurzort, egy világ omolhat össze hirtelen.

Ferdén
©

Egyszerűen keressen az "askew" szóra. Többé nem kell oldalra döntenie a fejét, ha más perspektívából nézné a virtuális világot. Ez a funkció működik az angol kifejezéssel a google.hu-n is, még a "jó napom van"-ra sem kell kattintani.

Chuck Norris
A Walker, a texasi kopó című sorozatból kultuszfigurává avanzsált Chuck Norrisra még a Google sem keres, mert majd ő megtalál bennünket. 2005 elején kezdtek el terjedni a Chuck Norris-viccek, azóta internet-hype lett belőle. A legjobb tudományos Chuck Norris-vicceket korábban a hvg.hu is összegyűjtötte.

ASCII

©

Az ASCII karakterkészlettel keresni a lehető leggeekebb dolog. A Google speciális logóval tiszteleg a karakterkódolási szabvány előtt. 

Rekurzió
Geekek, matematikusok és filozófia szakosok értékelik ezt a poént leginkább – ha valaki a recursion szóra keres, a Google visszakérdez: "Did you mean recursion?" A rekurzió a matematikában, valamint a számítógép-tudományban egy olyan művelet, mely végrehajtáskor a saját maga által definiált műveletet vagy műveletsort hajtja végre, ezáltal önmagát ismétli. 

Mentalplex

©

A felhasználói lustaságra játszott rá a Google 2000. április 1-jén, amikor is bejelentette a Google MentalPlex Search szolgáltatást. Az ismertető szerint a cég forradalmi technológiával a gondolatolvasást használja fel az interneten való kereséshez. Persze kiderült, csupán egy “bolondok napi” tréfáról van szó, amit több is követett, természetesen mindig április 1-jén. A techline.hu cikkében még további 9 olyan tényről olvashat, amit nem biztos, hogy tudott a Google-ról.

Pacman

©

A kultjáték harmincadik születésnapja alkalmából egy minialkalmazást tettek ki 2010 május 21-én, pénteken a Google kezdőlapjára, és hagytak kinn a jubileumi hétvégén. A Google nyitólapján – erre korábban nem volt példa – nem egy egyszerű kép, hanem maga a játék volt a keresőablak fölött, míg a „Jó napom van” gombot „Pénzbedobás” feliratra cserélték ki. Aki erre kattintott, annak a képernyőjén a kép billentyűzettel irányítható, a böngészőben játszható játékká alakult át.

Pacman neve a japán paku-paku kifejezésből származik, amelynek jelentése "szájat kinyitni és becsukni". Aki lemaradt a szülinapi mókáról, továbbra is elérheti a játék részlethű, rövidített verzióját a google.com/pacman címen.

Ninja!

©

Egy kicsit összetettebb easter egg: ha a Google Readerben a Nintendoból ismert nyíl + gomb kombinációkat használja, és egymás után megnyomja a fel, fel, le, le, bal, jobb, bal, jobb, B, A gombot, egy kis ninja tűnik fel.

Nessie

©


Ha az iGoogle kezdőoldalán a beach (strand) témát állítja be, 3:14-kor egy szörny jelenik meg. Csak nem a Loch Ness-i szörny? 

Szimulátor

©

A repülőgép-szimulátort a Google Earth szoftver rejti 2007 óta, anna idején a techline.hu is írt róla. Elég a földgömböt mutató területre kattintanunk, majd megnyomni Windows esetén a Ctrl+Alt+A, Macintoshnál az Alt+Alma+A kombinációt. A megjelenő ablakban még azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen géppel kívánunk repülni. Bon voyage!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Még jobban keres majd a Google

Tovább fejleszti keresőmotorját a Google, amely azt ígéri, hogy a felhasználók még frissebb eredményeket kaphatnak a szájtok jobb indexálásának köszönhetően.

hvg.hu Tech

Élő óra Google Earth alapokon

Látványos órákból meglehetősen sok van Windowsra, OS X-re és Linuxra egyaránt. Van, amelyik widgetként használható, akad, amelyiket kitehetjük a Desktop hátterének, de Google Earth Clockhoz hasonlót ritkán látni.

hvg.hu Tech

Kitörölhetetlen rágalmazások a Google Placesben

Több mint másfél éves küzdelem után sikerült eltávolíttatnia egy amerikai vállalkozónak a Google Places alkalmazásról azt a cégével kapcsolatos, rágalmazó értékelést, amelynek szerzője pedofilnak és tolvajnak nevezte őt - közölte a BBC.

Hivatalos fotókon az Aston Martin sárban száguldó első divatterepjárója

Hivatalos fotókon az Aston Martin sárban száguldó első divatterepjárója

Gruevszki csak időt akar nyerni Magyarországon, innen kelet felé menekülne

Gruevszki csak időt akar nyerni Magyarországon, innen kelet felé menekülne

Csendes őszi idő vár ma

Csendes őszi idő vár ma

Egy májon osztoztak a sziámi ikerlányok, 18 ausztrál szakember választotta szét őket

Egy májon osztoztak a sziámi ikerlányok, 18 ausztrál szakember választotta szét őket

Plakátokkal segít eldönteni az orvosi kamara, hogy kórházba vagy háziorvoshoz menjünk problémáinkkal

Plakátokkal segít eldönteni az orvosi kamara, hogy kórházba vagy háziorvoshoz menjünk problémáinkkal

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt