szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már az ókori görögök is kialakítottak ipari körzeteket városaikban, hogy megóvják a lakónegyedekben élőket a kosztól és lármától.

A Bonni Egyetem tájékoztatása szerint német kutatók az antik Görögország idejében létrehozott ipari területet fedeztek fel Szicíliában. A körzetet a Kr.e. 7-3. században létezett görög gyarmatvárosban, Selinutban alakították ki. A városfal mentén, mintegy hatszáz méter hosszan elterülő kézműves negyed az eddig ismert legnagyobb ilyen városrész.

Elsősorban a fazekasok települtek a város szélére. "A füst, a bűz és a lárma így nem terhelte meg túlságosan a városlakókat" - mutatott rá Gabriel Zuchtriegel bonni régész.

A kutatások elsődleges célja az volt, hogy feltárják az eddig kevésbé ismert antik város egykori lakóinak életét. Az ásatások során az is bebizonyosodott, hogy a fazekasok együttműködtek, közösen használták az akár hét méter átmérőjű kemencéket.

Kiderült, hogy a város létrejöttének első időszakában a lakó- és munkaterületek jórészt vegyesen helyezkedtek el, bár a fazekasműhelyek már akkor is a város szélén álltak. A Kr.e. ötödik századtól aztán folyamatosan elkülönültek a negyedek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Újpest ellen lett újra bajnok a Fradi

Az Újpest ellen lett újra bajnok a Fradi

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?