szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Föld körüli pályán ragadt Fobosz-Grunt Mars-szonda indításával tovább próbálkozik az orosz űrkutatási hivatal.

Januárig kivár az orosz űrkutatási hivatal és tovább próbálkozik a Föld körüli pályán ragadt Fobosz-Grunt Mars-szonda beindításával - jelentették be hétfőn a kazahsztáni Bajkonurban. A Fobosz-Grunt (Phobos-Talaj) űrszonda megmentésére január elejéig megmarad az esély az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője szerint. Ha nem sikerül felvenni vele a kapcsolatot és elindítani a Mars felé, akkor a 13 és fél tonnás szerkezet el fog égni a sűrű légkörbe érve.  

Vlagyimir Popovkin azt is elmondta a bajkonuri űrrepülőtéren tartott sajtótájékoztatóján, hogy a szonda jelenleg 200 kilométeres magasságban kering a Föld körül. Az atmoszférába akkor kezdhet zuhanni, amikor pályája 180 kilométeres magasságra csökken. A szondán 7 és fél tonna üzemanyag van, ami biztosan felrobban, amikor a szerkezet belép a légkörbe. Hozzátette, hogy a Mars felé december elejéig el tud indulni az űrszonda, amennyiben a szakembereknek sikerül felvenni a kapcsolatot az automatikával és egy új programmal beindítani a hajtóműveket.  

Az orosz védelmi minisztérium űrellenőrző központjának munkatársai folyamatosan figyelik a Fobosz-Grunt mozgását - közölte az orosz űrhaderő sajtóosztályának munkatársa, Alekszej Zolotuhin. 

A Fobosz-Grunt űrszondát szerdán lőtték fel Zenit hordozórakétával, de a szerkezet Föld körüli pályára állva nem válaszolt az irányító központ parancsaira, így a hajtóművek beindítása nem sikerült. Az eredeti tervek szerint az orosz űrszondának a Mars nagyobbik holdjára, a Phobosra kellett volna november 9-én elindulnia, hogy onnan talajmintákat hozzon és a 2 és fél éves út során értékes információkat gyűjtsön a vörös bolygóról és kísérőjéről. A program körülbelül 5 milliárd rubelbe, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre

Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is