szerző:
hvg.hu

Az IDC szerint nem fog sok vizet kavarni a Microsoft új operációs rendszere a személyi számítógépek szegmensében.

Míg korábban gyakorlatilag összeforrt a PC a Windows-zal, a piackutató tegnap megjelent közleménye szerint ez a trend véget ér, vagy legalábbis sokat veszít jelentőségéből a Windows 8 esetében. Az IDC úgy véli, Redmond komoly kihívás elé néz a PC-s értékesítés tekintetében, pontosan azért, mert a legtöbbet akarja kihozni platformjából. Ismeretes, hogy az operációs rendszer egyszerre készül desktop gépekre és tabletekre is: a Microsoft egyesítené ezt a két vonalat. Ami nem is meglepő, hiszen míg a netbookok forradalmát kényszerből le tudta vezényelni a cég azzal, hogy kitolta Windows XP-jének életciklusát, a többérintéses kezelőfelületre egyszerűen nem kínál választásra érdemes felületet a vállalat. Az Apple féle iOS és a Google Androida letarolta a piacot - írja a Computerworld.

„A Windows 8 nagy érdektelenségre számíthat a hagyományos PC-t használók körében, nem várunk különösebb frissítési tevékenységet a Windows 7-ről Windows 8-ra váltás területén" - nyilatkozták az IDC elemzői. Al Gillen, az elemzővállalat kutatói alelnöke, a tanulmány szerzője szerint a felhasználók felteszik maguknak a kérdést: „Milyen értéket hoz a Windows 8 a desktop és laptop számítógépem számára?". Az egyetlen igazi előny mindössze az lesz, hogy hozzáférést kapnak a Windows alkalmazásboltjához, vélekedett Gillen. Az Apple App Store koncepcióját utánzó szolgáltatásról teljesen még nem rántotta le a leplet a Microsoft, erre a mai, San Franciscóban zajló rendezvényen kerül sor.

©

Tovább gyengíti majd a Windows 8 pozícióját, állítja Gillen, hogy a Windows 8 bizonyos tekintetben alkalmazás-inkompatibilitási problémákkal fog küzdeni, hasonlóképpen a Windows XP - Windows Vista átállásnál tapasztalthoz. A Windows 2000 Pro anno fejlesztői beavatkozást igényelt volna a már korábban készített szoftverek tekintetében, ám ezt a fejlesztők zöme nem tette meg. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Microsoft fokozott figyelmet fordított a Windows XP kompatibilitásának fokozására. Ha trendekre próbálunk következtetni a fentiekből, akkor azt láthatjuk, hogy az elmúlt tíz évben minden második váltás alkalmával szoftverkompatibilitási okokból kifolyólag komoly ellenállásba ütközött az OS-csere - és most a kevésbé szerencsés trendforduló várható. Gillen szerint ennek legfőbb oka a Metro felülettel való inkompatibilitás lesz; azt a felületet teszi felelőssé a szakértő, mely már most is aktívan használt a kifejezetten okostelefonokra szánt Windows Phone 7 operációs rendszerben.

Túl jó lett a Windows 7?

Emellett a vállalatok egy jelentős része még mindig csak mostanában áll át a Windows 7-re, dőreség lenne azt elvárni tőlük, hogy ilyen rövid idő alatt újfent operációs rendszert váltsanak. Sok cég az évtizede használt Windows XP-it cserélte le, és a jelenlegi gazdasági környezetben nagy valószínűséggel nem új operációs rendszerekbe fognak beruházni.

Nincsen egyébként egyedül véleményével az IDC, a Gartner piackutató elemzője, Michael Silver már nem egyszer kifejtette a Windows 8-ra való migrálás szerinte várható lassú folyamatát. Véleménye szerint a leendő operációs rendszer nem gerjeszt majd frissítési ciklusváltást.

Időközben a Windows 7 nagyon sikeressé vált a PC-felhasználók körében. A Microsoft nemrég közzétett adatai szerint a platform közel félmilliárd eladott licenccel dicsekedhet (szeptemberben 450 milliónál jártak), ami jelentős ugrás a tavaly októberi 240 milliós érték után. Ezt támasztja alá a Net Applications mérése is, amely szerint novemberben már az összes Windows PC 38 százalékán ennek az operációs rendszernek valamelyik változata futott. 12 hónappal korábban még csupán 22 százalék volt ez az arány.

A tabletpiacon van még remény

Gillen ugyanakkor jóval rózsásabban látja a helyzetet a táblagépek szegmensében, igaz, itt is komoly kockázati tényezőkkel kell szembenéznie a Microsoftnak. Az elemző úgy véli, abban rejlik a platform sikere, hogy Redmond meg tudja-e győzni a fejlesztőket arról: a Windows 8-ra érdemes dolgozni. Ha rá tudja venni őket már meglevő alkalmazásaik Metro-felületre való optimalizálására, illetve új mobilprogramok létrehozására, akkor akár nagy sikereket is elérhet a vállalat a piacon.

„Ha azonban nem tudja elérni a fejlesztői közösséget - és ez az elmúlt néhány Windows kiadásnál jellemzően így alakult -, akkor a jövő nagyon bizonytalanná válik" - nyilatkozta Gillen. De még ha így is történik, maga a vállalat közel sem lesz súlytalan. Az új rendszerek több mint 90 százalékán még mindig előretelepített Windows található, vagyis a cég dominanciája középtávon sincsen veszélyben. Legalább PC-s fronton.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar 360: A nap, amikor kitúrnák az állami bérlőket

Radar 360: A nap, amikor kitúrnák az állami bérlőket

Kezdő F1-pilóták kíméljenek! McLaren Sennát árulnak Budapesten

Kezdő F1-pilóták kíméljenek! McLaren Sennát árulnak Budapesten

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Hongkongban ismét tüntettek, a rendőrség könnygázt vetett be

Hongkongban ismét tüntettek, a rendőrség könnygázt vetett be

Hatszáz gyerek imádkozott a Parlamentben az országért és vezetőiért

Hatszáz gyerek imádkozott a Parlamentben az országért és vezetőiért

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?

Ki az a Junko Tabei, miért van ma a Google főoldalán?