szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1200 oldalnyi adatot tárol a Facebook egyetlen személyről - egy osztrák joghallgató kikérte a közösségi oldaltól, mit tudnak róla. A „Europe versus Facebook” kezdeményezés keretében civilek publikálják az összes részletet és a fejleményeket.

Max Schremsnek semmi baja a Facebookkal – csak éppen a 23 éves bécsi joghallgató úgy gondolja, még a világ legnagyobb közösségi oldalának is be kell tartania a törvényeket. Az ír adatvédelmi hivatalban dolgozó barátaival együtt – Írországban van ugyanis a Facebook európai központja – már 22 beadványt írt.

©

A Spiegel által is idézett történet szerint az egyetemista ügye bebizonyítja, hogy a Facebook – állításaival ellentétben – nem törli az adatainkat, jóllehet a felhasználó kifejezetten ezt szeretné, ha a törlés gombra kattint. Honnan tudja ezt Max Schrems? Onnan, hogy kikérte a Facebooktól, mit tárolnak róla a rendszerben, és válaszul egy 496 megabájtos PDF fájlt kapott postán, CD-n a cég kaliforniai központjából. Ez 1222 oldalnyi személyes adatot jelent.

"Az én arcom nem az ő üzleti titkuk"

A Facebookot jogszabály kötelezi arra, hogy minden felhasználó számára kiadja a róla tárolt adatokat – mondja Max Schrems. Az adathalmaz, amit kapott, még így sem teljes. Nem szerepelnek benne bizonyos részletek – mint például a Facebookra feltöltött videókról szóló információk, de az sem, mit lájkolt. A Facebook a diák kérdésére azt felelte, mindent nem adhat ki, mert egyes adatok üzleti titoknak minősülnek.

Ez nem kifogás – véli a fiatalember. Szerinte ugyanis kizárólag a feldolgozott adatokból kinyert információ számíthat üzleti titoknak, az arcfelismeréssel, a fotók megjelölésével kapcsolatos adatokat igenis joga van a facebookozónak megkapni. „Az én arcom nem az ő üzleti titkuk” – fogalmaz a jogászhallgató.

©

Az ügy nyomán bombázni kezdték a kérdéseikkel a felhasználók a Facebookot – annyira, hogy a közösségi oldal nem is tudja tartani a negyven napos határidőt, amit a törvény ad neki a válaszolásra. Max Schrems ezt is kifogásolja, semmi sem adhat okot arra, hogy ne tartsák be az előírásokat.

A Facebook egyébként jelzi, hogy az eltávolított tartalomról ésszerű ideig biztonsági másolatot tárolnak, kérdés, ki mit ért ésszerű intervallum alatt.

Rengeteg panasz

A Facebookkal kapcsolatban egyéb komoly adatvédelmi problémák is felmerültek. Dave Winer A Facebook megrémiszt című írásában az új Facebook-funkciókat, mint a december 15 óta mindenki számára elérhető timeline vagy idővonal egyenesen az adathalászathoz, a kéretlen levelek küldéséhez és az internetes kémkedéshez hasonlítja, mert a számítógép tulajdonosának aktív közreműködése nélkül menti a rendszer az adatokat.

A felhasználók nem gondolnak bele, hogy a Facebookon publikált adataik mennyire értékesek a cégnek – a facebookozó termék, nem ügyfél, ha a brutális igazságot tudni akarjuk.

Miért? Mert az adatainkból tesz szert jelentős jövedelemre a közösségi oldal – már a közeljövő lehet a Facebook-profilok alapján készült, névre szóló, célzottan az üzlet előtt álló személyre szabott reklám; és nem utópia az arcelemzés és az arcfelismerés sem a Facebook-profil alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Mit ne lájkoljunk a Facebookon?

A Facebookon tevékenykedő adathalászok kedvenc módszere, a "szavazz rám" és a "tudd meg, mi az XY neved" típusú Facebook-üzenetek szerteküldése, amelyek segítségével szinte mindig gyanútlan felhasználók ezrei akadnak fenn a virtuális hálón.

hvg.hu Napi merítés

Három dolog, ami miatt a Facebook boldogtalanná tesz

Elmúlt már az az idő, amikor a Facebook pusztán barátokat kötött össze egymással. Ma 800 millió felhasználó osztozik a közösségi téren, megváltoztak az oldal céljai és funkciói. A Facebook szoros részévé vált életünknek, ennek hatásai pedig nem csak virtuálisak.

hvg.hu Tech

Mindenkinek elérhető a Facebook timeline

Hónapokig tartó tesztidőszak után december 15-től minden felhasználó számára elérhető a Facebook új típusú adatlapja, a profilt váltó timeline - magyarul idővonal.

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el