szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Viszonylag későn indult, mégis a világ egyik legnagyobb ingyenes blogszolgáltatójává vált a Tumblr. Pedig jogilag a copy-paste blogírás igencsak problematikus, és etikai kérdéseket is felvet.

Ossz meg mindent - ez a Tumblr, a végtelenül egyszerűen használható New York-i blogplatform elve. A szolgáltatás 2007-ben indult, viszonylag későn, ennek ellenére az USA-ban 2011-re hihetetlenül népszerű lett: jelenleg mintegy 38 millió blogot kezelnek a rendszerben, ezzel a világ egyik legnagyobb ingyenes blogszolgáltatója. Idén várhatóan itthon is szélesebb körben elterjed.

A Tumblr-bloggerek nem csak saját szövegeket és képeket publikálnak, hanem bármit, amit a neten találtak. A Facebook ehhez képest unalmas az alapítók szerint, akiket a Spiegel idéz.

Az Egyesült Államokban szinte minden amerikai lapnak van már Tumblre. A Newsweek volt az első, de mára a Life vagy a Times is használja a platformot. Saját anyagokat is publikálnak és idéznek abból is, amit találtak az interneten. A reblog funkcióval pillanatok alatt átemelhetnek a felhasználók képeket, videókat, szövegeket a saját Tumblr-blogjukba, automatikusan hivatkozik a rendszer a forrásra.

©

A copy-paste blogírásra alapuló szolgáltatás használata szigorúan jogi értelemben azonban sok esetben sérti a szerzői jogokat. A Tumblr-szabályok szerint viszont mindaddig, míg megjelöli a blogger a forrást (szerző + link), szabad ellopni a képeket. Sokan persze nem bánják, hogy a bloggerek újrahasznosítják például a fotóikat, mert ezzel is terjed az alkotásuk.

Mindazonáltal a copy-paste blogolás sokszor problematikus. A szövegeknél például előfordulhat, hogy a keresés során az eredeti írás nem, csak az átvétel jelenik meg.

A blog üzemeltetői a YouTube-modellt követik: a felhasználók szinte bármit publikálhatnak, amit csak akarnak, míg valaki be nem panaszolja őket. Ha ez megtörténik, gyorsan lépnek, és törlik például a vitatott képet.

A magyar Tumblr-közösséget eredetileg indexes újságírók és húszas éveikben járó egyetemisták alkották. Nekik legalább 500 követőjük van és átlagosan 2 éve van Tumblr-blogjuk. Érezhető azonban egy új hullám is, rengeteg friss és egyre fiatalabb felhasználóval - legalábbis egy pszichológushallgató tavaly nyáron publikált tanulmánya szerint. Egy átlagos magyar "tumbász" eszerint 24 éves, van Facebook-profilja, más közösségi oldalakon is aktív, és naponta egy-két órát a blogjával foglalkozik.

A blogokban megjelenik személyes (saját kép, fotó, videó), talált (nem saját, de nem is rebloggolt) és rebloggolt tartalom. A vizsgált Tumblr-blogok posztjai közül a rebloggolt tartalom fordult elő legnagyobb részben (49 százalék). Ezért a rengeteg egyforma poszt mellett muszáj valami egyedi hangvételt, kiemelkedőt alkotni. A kérdőív is rávilágított, hogy a felhasználók 64 százaléka izgatottan várja a posztja utáni visszajelzéseket, 83 százaléka pedig nagyon örül, ha új követője van. A tumbászok kapcsolata saját blogjukkal alapvetően a tartalommal való azonosulásra épül. 86 százalék szerint az általuk közzétett posztok összességében elárulnak valamit a személyiségükről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Bloggerek az elmúlt napok fideszes tempójáról

Még a Mandiner szerzői is kapkodják a fejüket az elmúlt napok fideszes tempója után. A már szinte fénysebességre kapcsolt kormánypárt módosító javaslatairól hasonló lesújtó véleménnyel ír minden közélettel foglalkozó hazai blog.

hvg.hu Itthon

Economist-blog: elmúlófélben a magyar demokrácia

"Matolcsy György háborút akart a Nemzetközi Valutaalappal, hát most megkapta" - kommentála a brit The Economist Kelet-Európával foglalkozó blogja az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadását. A blog a elmúlófélben lévő magyar demokráciáról ír.

hvg.hu Gasztro

Ilyen volt 2011 egy blogger szemével

Merre járt 2011-ben Világevő az előtt és az után, hogy besöpörte a GoldenBlog gasztronómia kategória győztesének járó díjat? A 365 napból 77-et külföldi gasztro élmények gyűjtésével töltött, különösen Lyonra fókuszálva.

hvg.hu Itthon

Három részletben közli a Barroso-levelet egy blog

Három nap alatt három részletben közli a Napi Fix blog azt a levelet, amelyet az Európai Bizottság elnöke küldött a napokban Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az első levélrészlethez fűzött kommentár szerint a szerző így akarja bizonyítani, hogy a magyar sajtó nem manipulált az ügyben, a levél létezik, és tartalma súlyos.

MTI Világ

Két évet kapott egy egyiptomi blogger

Fellebbezés után két év börtönbüntetésre ítélte egy katonai bíróság a fegyveres erőket bíráló Majkel Nabil bloggert, aki éhségsztrájkkal tiltakozik az ítélet ellen.

MTI Tech

Azonosítaniuk kell magukat a kínai mikrobloggereknek

A Pekingben bejegyzett honlapokon, közöttük a Twitter kínai megfelelőjének számító Sina.com oldalon mikroblogot indító felhasználóknak a jövőben valódi nevükkel kell azonosítani magukat - közölte pénteken a pekingi önkormányzat hivatalos honlapja.

Orvosi kamara: Az orvosok 77 százaléka nem írná alá az új jogviszonyt

Orvosi kamara: Az orvosok 77 százaléka nem írná alá az új jogviszonyt

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal