szerző:
hvg.hu

Viszonylag későn indult, mégis a világ egyik legnagyobb ingyenes blogszolgáltatójává vált a Tumblr. Pedig jogilag a copy-paste blogírás igencsak problematikus, és etikai kérdéseket is felvet.

Ossz meg mindent - ez a Tumblr, a végtelenül egyszerűen használható New York-i blogplatform elve. A szolgáltatás 2007-ben indult, viszonylag későn, ennek ellenére az USA-ban 2011-re hihetetlenül népszerű lett: jelenleg mintegy 38 millió blogot kezelnek a rendszerben, ezzel a világ egyik legnagyobb ingyenes blogszolgáltatója. Idén várhatóan itthon is szélesebb körben elterjed.

A Tumblr-bloggerek nem csak saját szövegeket és képeket publikálnak, hanem bármit, amit a neten találtak. A Facebook ehhez képest unalmas az alapítók szerint, akiket a Spiegel idéz.

Az Egyesült Államokban szinte minden amerikai lapnak van már Tumblre. A Newsweek volt az első, de mára a Life vagy a Times is használja a platformot. Saját anyagokat is publikálnak és idéznek abból is, amit találtak az interneten. A reblog funkcióval pillanatok alatt átemelhetnek a felhasználók képeket, videókat, szövegeket a saját Tumblr-blogjukba, automatikusan hivatkozik a rendszer a forrásra.

©

A copy-paste blogírásra alapuló szolgáltatás használata szigorúan jogi értelemben azonban sok esetben sérti a szerzői jogokat. A Tumblr-szabályok szerint viszont mindaddig, míg megjelöli a blogger a forrást (szerző + link), szabad ellopni a képeket. Sokan persze nem bánják, hogy a bloggerek újrahasznosítják például a fotóikat, mert ezzel is terjed az alkotásuk.

Mindazonáltal a copy-paste blogolás sokszor problematikus. A szövegeknél például előfordulhat, hogy a keresés során az eredeti írás nem, csak az átvétel jelenik meg.

A blog üzemeltetői a YouTube-modellt követik: a felhasználók szinte bármit publikálhatnak, amit csak akarnak, míg valaki be nem panaszolja őket. Ha ez megtörténik, gyorsan lépnek, és törlik például a vitatott képet.

A magyar Tumblr-közösséget eredetileg indexes újságírók és húszas éveikben járó egyetemisták alkották. Nekik legalább 500 követőjük van és átlagosan 2 éve van Tumblr-blogjuk. Érezhető azonban egy új hullám is, rengeteg friss és egyre fiatalabb felhasználóval - legalábbis egy pszichológushallgató tavaly nyáron publikált tanulmánya szerint. Egy átlagos magyar "tumbász" eszerint 24 éves, van Facebook-profilja, más közösségi oldalakon is aktív, és naponta egy-két órát a blogjával foglalkozik.

A blogokban megjelenik személyes (saját kép, fotó, videó), talált (nem saját, de nem is rebloggolt) és rebloggolt tartalom. A vizsgált Tumblr-blogok posztjai közül a rebloggolt tartalom fordult elő legnagyobb részben (49 százalék). Ezért a rengeteg egyforma poszt mellett muszáj valami egyedi hangvételt, kiemelkedőt alkotni. A kérdőív is rávilágított, hogy a felhasználók 64 százaléka izgatottan várja a posztja utáni visszajelzéseket, 83 százaléka pedig nagyon örül, ha új követője van. A tumbászok kapcsolata saját blogjukkal alapvetően a tartalommal való azonosulásra épül. 86 százalék szerint az általuk közzétett posztok összességében elárulnak valamit a személyiségükről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

Bloggerek az elmúlt napok fideszes tempójáról

Még a Mandiner szerzői is kapkodják a fejüket az elmúlt napok fideszes tempója után. A már szinte fénysebességre kapcsolt kormánypárt módosító javaslatairól hasonló lesújtó véleménnyel ír minden közélettel foglalkozó hazai blog.

hvg.hu Itthon

Economist-blog: elmúlófélben a magyar demokrácia

"Matolcsy György háborút akart a Nemzetközi Valutaalappal, hát most megkapta" - kommentála a brit The Economist Kelet-Európával foglalkozó blogja az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadását. A blog a elmúlófélben lévő magyar demokráciáról ír.

hvg.hu Gasztro

Ilyen volt 2011 egy blogger szemével

Merre járt 2011-ben Világevő az előtt és az után, hogy besöpörte a GoldenBlog gasztronómia kategória győztesének járó díjat? A 365 napból 77-et külföldi gasztro élmények gyűjtésével töltött, különösen Lyonra fókuszálva.

hvg.hu Itthon

Három részletben közli a Barroso-levelet egy blog

Három nap alatt három részletben közli a Napi Fix blog azt a levelet, amelyet az Európai Bizottság elnöke küldött a napokban Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az első levélrészlethez fűzött kommentár szerint a szerző így akarja bizonyítani, hogy a magyar sajtó nem manipulált az ügyben, a levél létezik, és tartalma súlyos.

MTI Világ

Két évet kapott egy egyiptomi blogger

Fellebbezés után két év börtönbüntetésre ítélte egy katonai bíróság a fegyveres erőket bíráló Majkel Nabil bloggert, aki éhségsztrájkkal tiltakozik az ítélet ellen.

MTI Tech

Azonosítaniuk kell magukat a kínai mikrobloggereknek

A Pekingben bejegyzett honlapokon, közöttük a Twitter kínai megfelelőjének számító Sina.com oldalon mikroblogot indító felhasználóknak a jövőben valódi nevükkel kell azonosítani magukat - közölte pénteken a pekingi önkormányzat hivatalos honlapja.

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Nem oldódott meg a legendás pilótanő eltűnésének rejtélye

Nem oldódott meg a legendás pilótanő eltűnésének rejtélye

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók

Kim Dzsong Un lóra pattant, és egy hegy tetejéig ügetett, hogy elmélkedjen – fotók

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni