szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Olympus várhatóan több mint egymilliárd dollárra pereli több volt és jelenlegi vezetőjét, köztük a cég jelenlegi elnökét is, miután fény derült arra, hogy a menedzsment mintegy húsz évig titkolta a vállalat veszteségeit.

Inog az Olympus teljes cégvezetése Japánban, miután lezárult a hatalmas számviteli botránnyal kapcsolatos vizsgálat. A vállalat bejelentette, hogy megkapta a vezetés felelősségét tisztázó vizsgálat eredményeit, ez alapján már látható, melyik menedzser mennyiben felelős a kialakult helyzetért. A részleteket kedden hozzák nyilvánosságra, akkor közlik azt is, kit perelnek be - áll a BBC hírében.

A kameragyártó cégnél mintegy másfél milliárd dolláros veszteséget titkolt el a felső vezetés mintegy húsz éven keresztül - a cég az 1990-es évektől késleltette az értékpapír-veszteségek közlését. A visszásságokra akkor derült fény, amikor Michael Woodford, a cég korábbi igazgatója bejelentette, hogy azért volt kénytelen távozni a cég éléről, mert kérdezősködni kezdett bizonyos kifizetésekről és a könyvelésről. A kirúgott igazgató vádjai alapján indítottak külső vizsgálatot, ennek eredményeképpen pattant ki a botrány.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a cég jelenlegi elnöke és további kilenc topmenedzser ellen indítottak vizsgálatot, hogy kiderítsék, ki a felelős és ki tudta volna megakadályozni a történteket. Az elnök, Suicsi Takajama csupán tavaly október óta van ezen a poszton, és azzal védekezik, hogy semmit sem tudott a történtekről, minden az elődje hibája.

A hírügynökség és több japán lap is beszámolt arról, hogy az Olympus mintegy 1,1 milliárd dolláros kártérítést követel tíz jelenlegi és volt vezetőjétől.

A botrány miatt az Olympus négy felső vezetője már elvesztette az állását, és a cégnek a korábbi vezérigazgató, Michael Woodford által indított perrel is szembe kell néznie.

Az Olympus-ügyben a tokiói rendőrség mellett az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bűnüldöző szervei is nyomoznak, emellett a tokiói tőzsde is vizsgálatot indított. A BBC egy korábbi jelentése szerint annak a lehetősége is fennáll, hogy az Olympus részvényeit törlik a tokiói tőzsdéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Több ezer dolgozót küld el az Olympus

A japán Olympus 4 ezer munkahelyet tervez megszüntetni veszteséges fényképezőgép-gyártó egységénél, átalakítási terve részeként. A cég számára már Kína sem bizonyul elég olcsónak: a megszüntetendő munkahelyek nagy részét két kínai üzemben számolják fel.

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú

Rosszul rögzített gyerekülés miatt halhatott meg egy kisfiú