szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hollywood visszavág, és nem járul hozzá az amerikai elnök kampányához, ha Barack Obama nem áll ki a Sopa (Stop Online Piracy Act) jogszabály-tervezet mellett.

A történelem eddigi legnagyobb internetes tiltakozásában mintegy tízezer szervezet vett részt. A Sopa (Stop Online Piracy Act) és a Pipa (Protect Intellectual Property Act) , azaz a „kalóztörvény” az érintettek szerint túlságosan általános és az online tartalmak cenzúrázásához vezetne, ha ebben a formában bevezetik.

A közfelháborodásra a Fehér Ház is reagált, jelezve, hogy a jelenleg tervezettnél szűkebb és célzottabb jogszabály kidolgozásában működne együtt a törvényhozókkal. A hivatalos blogjukban azt írják, nem támogatnak olyan szabályozást, amely korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, növeli a számítógépes biztonság kockázatait vagy a dinamikus, innovatív és globális internet létét veszélyeztetné.

©
A Fehér Ház válasza azonban felbőszítette a filmipart: azzal fenyegetik az amerikai elnököt, hogy megvonják a következő kampányától a támogatást, ha továbbra is a Sopa ellen lobbizik.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) elnöke persze finomabban fogalmazott, azt nyilatkozta egy Fox TV-interjúban, hogy nem tekintik nyilvánvalónak, Barack Obama támogatását.

Chris Dodd a törvénytervezet egyik leghangosabb lobbistája. Érvei szerint ha a filmiparban állások forognak kockán, nagyon is számon tartják, ki áll ki mellettük. És akit nem érdekelnek ezek a munkahelyek, nem kérheti, hogy csekkeket töltsenek ki neki.

A techdirt szerint az MPAA nyilvánosan és egyértelműen fenyeget olyan politikusokat, akik nem elég korruptak ahhoz hogy megvásárolhassák őket. Szerintük Chris Doddnak fogalma sincs róla, mi történik most, viszont jól illusztrálja a történet, milyen korrupt az MPAA és a politikusok viszonya.

A politico.com szerint a volt szenátor nagyot bukott karrierje első lobbiügyével, és szembe megy a példátlan erejű internetes közösség akaratával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Hálózat

Bejött az elsötétítés: visszavonták a kalóztörvényt

Visszakozott szerdán az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három republikánus társbeterjesztője, miután a készülő jogszabályok ellen tiltakozva a Wikipedia és több ezer más online szolgáltató felfüggesztette tevékenységét.

MTI Tech

Nem lesz internet-cenzúra Oroszországban

Megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája - az orosz távközlési és kommunikációs miniszter véleményét a Vedomosztyi című orosz lap közölte pénteken.

hvg.hu Tech

Bezáratták a Megaupload fájlmegosztó oldalt

Bezáratták az amerikai hatóságok a világ egyik legnagyobb fájlmegosztóját, a Megaupload nevű oldalt - jelentette a BBC. Az oldal alapítóit azzal vádolják, hogy megszegték az internetes kalózkodást tiltó jogszabályokat. A hatóságok szerint a döntésnek semmi köze az USA szigorú kalóztörvény-tervezete elleni tiltakozásokhoz. Megszólalt az Anonymous hackercsoport is, amely a fájlmegosztó bezárása miatt burkoltan megfenyegette a hatóságokat.

hvg.hu Tech

Bosszú a Megauploadért: az FBI-t is megtámadta az Anonymous

Bosszút állt az Anonymous hackercsoport a Megaupload fájlmegosztó oldal bezáratása miatt: nem sokkal az oldal leállításáról szóló tegnap esti bejelentés után rövid időre elérhetetlenné vált többek között az amerikai igazságügyminisztérium és az FBI honlapja, illetve több, zeneipari oldal is.

hvg.hu Tech

Előzetes letartóztatásban ünnepelt a Megaupload-alapító

Alaposan átgondolták, pontosan hogyan és mikor tartsanak házkutatást a Megaupload alapítójánál. Az új-zélandi szervek Kim Dotcom (eredeti nevén Schmitz) születésnapi partija előtt csaptak le a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldalának alapítójára. A rendőrök a házigazda mellett több vendéget is magukkal vittek.  

hvg.hu Tech

Letiltotta a fájlmegosztást a FileSonic

A MegaUpload-letartóztatásokat követően a FileSonic, az internet egyik legnépszerűbb fájlmegosztó szolgáltatása letiltotta a megosztás funkciót.

hvg.hu Tech

Szerdán elsötétül az angol Wikipedia

Igyekezzen minden diák időben befejezni a házi dolgozatát, ha angolul írja, mert szerdán nem lesz elérhető az online enciklopédia. Az alapító, Jimmy Wales az internet cenzúrázása ellen tiltakozik.