szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napokban több régi városi legendát kaptak fel ismét Oroszországban azt követően, hogy helyi tudósok sokéves fúrás után elérték az Antarktisz négy kilométeres jégpáncélja alatt rejtőzködő Vosztok-tavat, amely húszmillió éve el volt zárva a külvilágtól.

A tudósok reményei szerint a hermetikusan elzárt tó vízében olyan új életformákat, legfőképp mikroorganizmusokat fedezhetnek fel, amelyek révén megismerhető ezen élőlények törzsfejlődése. A Vosztok-tóban ugyanis nagy valószínűséggel a ma ismert felszíni mikroorganizmusoknál jóval kezdetlegesebb, ősi mikrobáknak adhat otthont.

A New York Times egyik szerkesztőségi blogja szerint azonban vannak, akiket a tudományos eredményeknél sokkal jobban érdekelnek azok a teóriák, amelyek korábban láttak napvilágot a titokzatos Vosztok-tóval kapcsolatban.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség például most felelevenítette azt a régóta terjedő legendát, amely szerint a nácik az 1930-as években katonai bázist kezdtek építeni a tónál. A történet szerint 1943-ban Karl Dönitz német tengernagy azzal büszkélkedett, hogy a náci tengeralattjáró-flottának sikerült létrehoznia egy bevehetetlen erődítményt a Führernek a világ másik felén, az Antarktiszon.

Egy másik történet szerint német tengerészeti feljegyzésekben az is szerepel, hogy 1945-ben - hónapokkal azután, hogy a német csapatok megadták magukat - egy U-530-as német tengeralattjáró érkezett Kielből a déli sarkra, legénysége pedig egy általuk kivájt jégbarlangba rejtette el a Harmadik Birodalom relikviáit, többek között Hitler titkos aktáit is.

Egy ennél is vadabb teória szerint később egy U-977-es típusú tengeralattjáró magának Hitlernek, illetve feleségének, Eva Braunnak a hamvait is az Antarktiszra szállította, hogy DNS-ük alapján ott klónozzák majd őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit

Videó: Sikerült a SpaceX tesztje, begyújtották a Starship űrhajó hajtóműveit