szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Twitter-generáció visszavág: a politika alábecsülte, mennyire fontos az ACTA a közvéleménynek. A „kalóztörvény” elleni demonstrációkon több tízezer ember dacolt a hideggel Európa-szerte. Azt vetik a politikusok szemére, hogy a megállapodás korlátozza a szólásszabadságot az interneten.

Európa-szerte összehangoltan tüntettek az ACTA,  azaz a „kalóztörvény”ellen szombaton. A Spiegel adatai szerint Németországban harmincezer ember fagyoskodott az utcán a "gondolatrendőrség" ellen tiltakozva. Bulgáriában négyezren vonultak ki, Ausztriában ezer, Párizsban is több száz Guy Fawkes-maszkos demonstráló jelezte, hogy nem ért egyet az ACTA aláírásával. Több más országban is demonstráltak a megállapodás ellen – a BBC szerint jelentős felvonulásokat tartottak Lengyelországban és Hollandiában is. London központjában mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze, de Nagy-Britanniában Edinburgh és Glasgow is hallatta a hangját.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA
Az Európai Unió 21 tagállama – köztük Magyarország is – január végén írta alá az internetes kalózkodás megfékezésére szánt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást.

Fotókat a nemzetközi megmozdulásokról többek között a rightnow.io oldalon, a magyar tüntetésről pedig a hvg.hu galériájában láthatnak.

Itthon ezren tüntettek

Az egyezmény, amelyet a SOPA és a PIPA európai megfelelőjeként emlegetnek, a demonstrálók szerint az internet szabadságát veszélyezteti.

A magyar protestálók szerint az ACTA – miután érvénybe lép – "büntetőjogi felelősséget hárít a csatlakozó országok (tehát egyúttal Magyarország) internetszolgáltatóira a jogvédett tartalmak közvetítéséért, amivel csak a kisebb baj lesz, hogy azonnal magával rántja majd a jelenlegi leglátogatottabb honlapjainkat – pl.: YouTube, Piratebay, Wikipédia és a többi –, de ügyfelei internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti majd az internet-szolgáltatókat".

Az ellenzők azzal is érvelnek, hogy titokban tárgyalták a hamisítók és a kalózok elleni uniós fellépést szabályozó nemzetközi szerződést, és nem tesznek különbséget az egyszerű felhasználók, illetve a kereskedelmi céllal, a busás haszon reményében hamisító csalók között.

Ahhoz képest, hogy mínusz öt fok volt, és majd megfagytunk, sokan voltunk – értékeli a szombati tüntetést Illó Gábor, a Kalózpárt egyik aktivistája. Azt elértük, hogy február 11-től már nem lehet hivatalosan elhallgatni az ACTA-t.

©

Az ügy itthon is komoly politikai tényezővé vált – két, egyébként igen ellentétes véleményen levő párt is határozottan ellenzi a ratifikációt.

Az LMP felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel a cenzúrához vezető ACTA ratifikálásával, a Jobbik megosztott a kérdésben – teszi hozzá Illó Gábor, akit  tartalomszolgáltatóként több szempontból is érint a „kalóztörvény“.

A magyar Kalózpárt mozgalom nyílt levélben kért válaszokat az EP-képviselőktől, egyelőre azonban választ még nem kaptak.

Pedig az ACTA Illó Gábor szerint minden internetezőt érint, hiszen nehéz úgy netezni, hogy ne sértsünk szerzői jogot. A böngésző gyorsítótára akaratunk ellenére is másolatot készít minden a neten megtekintett tartalomról. Az ACTA nem csak a magánszemélyek jogait tiporja, a közvetítő szolgáltatók normális működését is zavarni fogja. Ha a rendőrség kimegy egy DNS-szervert szerzői jogsértés miatt lekapcsolni, akkor több ezer weboldal fog egyszerre eltűnni az internetről.

A német Kalózpárt ismertségének és népszerűségének nagyon sokat segített az ACTA. Kérdés, lehet-e ebből tőkét kovácsolni itthon is.
A magyar Kalózpár mozgalom másik aktivistája, László Zoltán szerint lehet. Az ilyen jellegű megszorítások ugyanis egy nagy felhajtó erőt fognak jelenteni a magyar Kalózpártnak is. De ideológiai vagy pártszimpatiától függetlenül minden internetező számára fontos ez az ügy, mert alapvető szabadságjogainkat érinti. Jelenleg egy internetes peticióban Európa-szerte folyik az aláírásgyűjtés, amelyről magyarul a kalozpart.org-on olvashatóak részletek.

Közben a lengyel kormány bejelentette, polgárai reakciója miatt felfüggeszti az ACTA ratifikációját. Lengyelországban zajlottak ugyanis Európa legnagyobb ACTA-ellenes tüntetései – az elmúlt hetekben tiltakozók ezrei vonultak utcára országszerte, és hackertámadások miatt több órára leálltak a lengyel közigazgatási szervek honlapjai is.

Németország is úgy döntött, egyelőre nem írja alá a szerződést, legalábbis mindaddig jegeli, amíg az Európai Parlament nem szavazott a megállapodásról. A megállapodás még nem lépett érvénybe, először is jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek. A vitára júniusban kerül majd sor.

A szólásszabadság védelme mellett az ACTA ellenzői a BBC-nek nyilatkozva arra is felhívják a figyelmet, hogy a szerződés titkos, és szerintük az EU „bürokrata”.

A BBC számos érintettet megkeresett a másik oldalról is. A megállapodás támogatói ragaszkodnak állláspontjukhoz, miszerint a szerződés nem módosítja a meglévő európia uniós törvényeket, viszont védelmet nyújt az alkotók számára az unión kívül. A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás nemzetközi szerződés, amelynek célja, hogy úgymond egységesítsék szerzői jogi védelmi intézkedéseket. A szerzői jogok tulajdonosai vagy képviselőik ugyanakkor eddig nem nyilatkoztak a BBC-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Négy év gyilkosságért, öt év zenemásolásért? Az ACTA-ról pro és kontra

Amerikában Michael Jackson zenéjének másolásáért öt év börtön jár, míg a sztár haláláért felelősségre vont orvost négy évre ítélték - hívja fel az aránytalanságokra a figyelmet a magyar Kalózpár mozgalom. Szerintük az ACTA-val az USA saját felfogását erőlteti rá a világra. Úgy vélik, a zenét, filmet, alkotást az első publikáció utáni első öt évben illessen meg terjesztési kizárólagosság, utána pedig a kultúra részévé válva szabadon élvezhető, megosztható legyen. A „kalóztörvénnyel” kapcsolatban megszólaltattuk a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatóját is, aki szerint a jogalkotásnak nem feladata minden technikai újdonság „lereagálása".

Niklasson Katalin Tech

ACTA: a kalózok a jogra mutogatnak, a jogalkotók meg a kalózokra

Amint ratifikálják és törvényi erőre emelik az ACTA egyezményt, akkor az unió legtöbb tagállama önként korlátozza az internet eddigi tartalomszabadságát. A magyar Kalózpárt mozgalom szerint az egyezmény káros és nem demokratikus. Durvább, mint a PIPA és a SOPA – ez az egyik oldal véleménye. Más szemszögből az a lényeg, hogy a szerzők unión kívüli védelme erősödik.

Itthon

Tiltakozik az LMP az ACTA ellen

A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ellen foglalt állást az LMP, és felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy ne ratifikálja az egyezményt.

Niklasson Katalin Tech

Reszkessenek a fájlcserélők, túl messzire megy az ACTA?

Eljöhet-e az a világ, amikor a határőrök átnézik az MP3-lejátszókat vagy a laptopokat illegális fájlok után kutatva? Vége a YouTube-nak, a Piratebaynek vagy a Wikipédiának? Európa-szerte az utcára vonulnak a megállapodás ellenzői, Lengyelország a tüntetések hatására már jegeli a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA ratifikálását. Itthon szombatra hirdettek tüntetést az egyezmény ellen.

MTI/hvg.hu EU

Intenzív az ACTA-ellenesség

Nagyjából ezren gyűltek össze Budapeste a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) ellen meghirdetett demonsrtáción. Európa-szerte tartottak hasonló tiltakozó megmozdulásokat.

hvg.hu Tech

Szombaton négytől tüntetnek a magyarok az ACTA ellen

A Margit híd pesti hídfőjénél levő "Fehér ház", azaz a képviselői irodaház előtt tüntetnek az ACTA ellen szombaton. Az internetes kalózkodás megfékezésére szánt Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást ellenzők délután négyre gyűlnek össze.

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai