szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A marsi szuperterepjáró még meg sem érkezett a vörös bolygóra, máris elromlott. Pontosabban a fellövés után felfedezett szoftverhiba miatt nem lett volna képes megfelelően működni. A NASA most bejelentette: sikerült feltölteniük a hibajavítást.

A NASA 2,5 milliárd dolláros mozgó marsi laboratóriuma, amely akkora, mint egy városi terepjáró, nem tudta volna elvégezni a munkáját, ha a NASA szakembereinek nem sikerült kijavítaniuk azt a szoftverhibát, amely a szuperrover számítógépének váratlan újraindulásakor következett be - írja a Computerworld.

A bajt - egy memória-elérési hibát a számítógép BAE Systems által gyártott RAD750 processzorának memóriakezelési egységénél – november 29-én, három nappal a fellövés után észlelték. A hiba megtalálása és korrigálása több mint két hónapot vett igénybe, míg végül a NASA mérnökei frissíteni tudták a szoftvert, s megszűnt a probléma. Ezzel úgy tűnik, hogy a Curiosity Marsi Tudományos Laboratórium nyolc hónapos útja végén, ha szerencsésen leszáll a vörös bolygóra, nekifoghat a kutatásnak, hogy lehet-e élet a Marson, vagy volt-e ott valaha élet.

©

„Jó detektívmunkával kellett kiderítenünk, hogy az újraindulás miért következett be, s milyen megoldást kell alkalmaznunk, hogy ne következhessen be ismét” - közölte Richard Cook, a projekt helyettes vezetője. A feltöltött javítással megváltoztatták a nem használt adatok tárolásának konfigurációját. A NASA beszámolója szerint a mérnökök ezen a héten megerősítették, hogy a javítás sikerült, és minden ismét megfelelően működik. A Curiosity - amely tíz különféle tudományos berendezéssel van felszerelve - Marsra szállása augusztusban várható.

A Curiosity talaj- és kőzetmintákat gyűjt, majd elemzi is őket, hogy bizonyítékot találjon, a környezet megfelelő életfeltételeket nyújt mikroorganizmusok számára. A mozgó laboratórium földi súlya egy tonna, kétszer olyan hosszú és ötször olyan nehéz, mint a korábbi Mars-járó robotok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?

Mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?